Türkiye’de, Karadeniz’de veya Trabzon’da ne çevreciler, ne turizmciler ve de Gençlik ve Spor Müdürlüğünün gençlere, halka, çocuklara ve kadınlara göre bir yüzme havuzu ve plaj yapılmasını istediklerini gördünüz mü? Sahilleri tamamen yok edilen, denize girilmez hale getirilen(Akçakale ve Darıca müstesna o kadar)Trabzon’un şu anda en acil ihtiyacı gençlik ve halk için yüzme havuzudur. Çocuklara, kadınlara, erkeklere yani tüm halk birimlerine göre birkaç yüzme havuzudur. Birkaç plajdır. Trabzon öyle ihmal edildi ki eskiden bu iyi yüzme bilmek yüzünden Türkiye’nin denizcileri ve bahriye askerleri bile çoğunlukla Trabzon’dan olurdu. Ya şimdi? Trabzonlulara bile “yüzme biliyor musun?” diye askeriyede sorulmaya başlandı. Gençlik ve Spor Bakanımızın bunlardan haberi var mı?
Bir Trabzon’a geliversinde bir denize girsin bakalım nerede girebilecektir? Dolgusuz veya kirletilmemiş, lağım akmayan, hastane enjektörlerini ,hastane atıklarının gelmediği bir yer var mı? Uzunkum da yeniden deniz sahil oluşturdu amma onu da kapatmaya uğraşıyorlar. Bir GÜLCEMAL projesi tutturdular. Halâ olmadı. Trilyarlar harcandı. Yavuz sağ olsa bu sahilleri tabii halden çıkartanları ayaklarından asardı. Eski Trabzonlular ”TABİİ HAYAT TABİATTADIR. TABİAT TABİİ HAYATTIR” diyorlardı. Bunların bir sağlık sloganı bile yok. Spor ve Çevre Sloganı bile yak. Olanlar ilmen ve tabii olarak geçerli değil..
Peki Gençlik ve Spor Bakanlığının yatırımları ne işe yarayacak? Akyazı’nın denizi Beşirli ve Yıldızlı arasında tamamen elinden alındı. Deniz hayatı yok edildi. Akyazı stat projesi içinde kaç tane Voleybol ,futbol sahası var. Bir tane Yüzme Havuzu yapılmadı. Plaj zaten yok… Halbuki Gençlik ve Spor il müdürlüğü de oraya taşındı. Bu eksiklikleri görmüyorlar mı?
Trabzon millî ve Uluslar arası yüzücü neden yetiştiremiyor? Bu nasıl sporculuktur? Ben Akyazılı olarak her çeşit sporu bu Akyazı stadı yerindeki denizde öğrenmiştim. Şimdi Akyazı’daki yeni nesil yüzme bilmez halde. Hatta hayatında hiç denize girmeyipte denizsiz ölenler bile türemeye başladı. Eski deniz bayramları bile bu sahilde yapılırdı. Ya şimdi? Hâlbuki Gençlik Ve Spor bakanımız sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu beyin toplantısında Trabzon valisi Sn. Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zorluoğlu, Trabzon milletvekilleri ve il başkanları da katıldı. Eskiden bu toplantılara Yazarlar ve gazeteciler de katılırdı. Şimdi irtibat nedense kopuk… Tarihte ikinci İstanbul sayılan her tarafı İsviçre’den daha güzel olduğu birçok Osmanlıca belgede bildirilen Tarih-Kültür-Sanat-Tabiat ve Spor şehri böyle mi olur? Gençleri ve halkı denizle buluşturmadıkça sporla buluşturmuş sayılamazsınız. Gençlik ve Spor Yatırımları Protokolüne atılan imzalar da geçerli sayılmaz. Çünkü: Dünyanın dörtte üçü(%75’i ) denizdir. Türkiye’nin üç tarafı denizdir. Deniz şehitliği bile İslam’da diğer şehitliklerden üstündür. Acaba spora yatırım bu gerçeklerin neresindedir? Bu protokol töreni Bakanlığın Genel merkezinde yapıldığına göre bu ciddiyete bu istek ve tekliflerimiz yakışmaz mı?Eski Trabzon köylüleri tüm hayvanlarını denizde yüzdürürlerdi. Şimdi kendileri yüzecek yer bulamıyorlar. Bu nasıl spor yatırımcılığıdır ki içinde hiç yüzme havuzu projesi yok? Plaj yok. Tabii hayat yok. Nice Su sporları ve Yelkenciler Kulüpleri bile birçok sorunla sporcu yetiştirmeye çalışıyorlar. Asıl yatırım resmen bu konularda yapılmalıdır. Yine yaz geldi. Yeni Yüzme havuzlarımızda ve Plajlarımızda buluşmak üzere hoşça kalınız. Aksi halde gençlerimizi yarınlara hazırlama projeleri de boşa çıkar…