YOMRA BELEDİYESİ VE AVRASYA (2)

Dedi: Milletvekili Salih Cora, Avrasya Üniversitesi’nin Yomra Kampüsü konusunda önemli bir açıklama yaptı. Nasıl yorumluyorsunuz? Dedim: Avrasya Üni...

Dedi: Milletvekili Salih Cora, Avrasya Üniversitesi’nin Yomra Kampüsü konusunda önemli bir açıklama yaptı. Nasıl yorumluyorsunuz?

Dedim: Avrasya Üniversitesi Yomra’yı büyüten ve Trabzon’un en gelişmiş ilçesi haline getirip şehirle bütünleştiren bir kuruluş... Şehirler batıya doğru gelişmeye her daim daha müsaittir. Ancak Trabzon Doğu’ya doğru daha fazla gelişmişse Avrasya’nın payı bunda çok büyüktür. Avrasya tek başına bir üniversite değildir. Bir kentin kalkınmasına sosyal ve ekonomik anlamda katkı veren eğitim kurumudur. Bakınız, Çarşıbaşı, Vakfıkebir, Beşikdüzü Avrasya’yı “Yer verelim fakülte kur” diye davet ederken Yomra Belediye Başkanı işgalci olarak nitelendiriyor. Kampüs alanını gecekondu bölgesi ilan edip, dozer sokmaktan bahsediyor. İşte Milletvekili Salih Cora, bunun yanlış olduğunu hatırlatıyor. Tam 1 yıldır

Yomra’da bunun kavgası yaşanıyor. Öyle görünüyor ki, bu kavga bitmeyecek. Milletvekili ise bitirmek istiyor. Dikkat ederseniz orada bir hatırlatmada bulunuyor. Arazi Milli Emlak’ın... “Milli Emlak dilerse alır ve üniversiteye tahsis eder” diyor. Yani “Bu işi bitirin” demek istiyor.

Dedi: Lakin mahkeme tahsisi iptal etmedi mi? Arazi boşa düşmedi mi?

Dedim: Mahkeme tahsisi usulsüzlükten iptal etti? İki şıktan iptal etti. Birincisi meclis süre koymalıydı... (10 yıl, 20 yıl, 30 yıl gibi) İkincisi kira bedeli konulmalıydı. O dönemin meclisi bu tahsisi süresiz ve parasız yapınca usulsüzlükten iptal etti. Etti ama Avrasya’yı işgalci diye nitelemedi.... Yeni bir tahsisle normalleşebilecekken anlaşmazlık nedeniyle bu noktaya geldi...

Dedi: Yomra Belediye Başkanı, kendilerinin haklı olduğunu söyleyerek Avrasya’nın hukukunu savunmanın yetim hakkı yemekle eşdeğer olduğunu iddia ediyor. Ne diyorsun?

Dedim: Yetim hakkı yemek gaspla olur. Avrasya orasını kimseden gasp etmedi... Yomra’nın seçilmiş meclisi tahsis etti. Yanlış oldu ayrı bir şey. Ama ortada bir tahsis var. Mahkeme tahsisin usulsüz olduğunu hükmetti. Yeni meclis yeni tahsis yapmayacaksa, (Zaten yapamaz) o zaman verirler Avrasya’nın masrafını, yıkarlar duvarları alırlar dolgu alanını. Hukuk buna karar verdi. Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’a bunun için müdahale etti. Yani hukuk diyor ki; “Ver Avrasya’nın masrafını al dolgu alanını.” Aksi halde halen alanın hukuki ve fiili konumu kampüsün alanıdır. Yetim hakkını korumaya gelince... Yetim hakkını korumak Yomra halkının park ihtiyacını savunurken üniversiteyi ilçeden kovarak ve kavgayla olmaz. Yetim hakkı korumak aynı zamanda ilçenin ekonomisini canlandıran üniversiteyi savunmaktır. Yetim hakkı savunmak, Yomra’ya giren yetimlere iş-aş sağlayan üniversiteyi savunmakla olur.

Dedi: Yukarıda “Zaten yapamaz” dediniz. Ne demek istediniz?

Dedim: Arazinin tahsisi iptal olduysa dolgu alanı artık Büyükşehir Belediyesi’ne geçti demektir. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün (2815) sıra numaralı tebliğine göre bu açık bir hükümdür. Avrasya’ya tahsis edildiği dönemde Büyükşehir olmadığından yetki Yomra Belediyesi’ndeydi. Ama artık Büyükşehir var ve yetki Büyükşehir’de... Orada bir park yapılacaksa bunu artık Büyükşehir yapacaktır...

Dedi:Salih Cora bir avukat. Mahkeme kararını böyle mi yorumluyor?

Dedim: Tam da böyle... Başkan Bıyık’tan bu kavgayı sonlandırmasını istiyor. Trabzon’un bu kavgayla meşgul olmasını istemiyor. Avrasya’nın bir marka değeri olduğunu ve böyle bir kavga ile yıpratılmasına gönlü razı gelmiyor. Sonuç olarak sadece ve tam da bir hukukçu tavsiyesinde bulunuyor.

Dedi: Mülki amirler mahkeme kararlarını uygulamakla mükellef değil mi? Kaymakam ve Vali neden kararı uygulamıyor?

Dedim: Nasıl uygulasın? Başka bir mahkeme kararı var. “ Masrafını vererek çıkartabilir” diye. Parayı kim verecek? Belediye parayı verirse mülki amirler de çıkarabilir. Ama başka bir şey daha var... Devreye Büyükşehir girip “Artık yetki bende. Park yapılacaksa ben yaparım. Üniversiteye verilecekse ben veririm” diyebilir.

Dedi: Yomra Belediyesi’nin üniversiteye savaş açtığı olgusu oluştu. Bu yanlış değil mi?

Dedim: Yomra’da hak arama gibi algılanan bu gerçek, Trabzon’da üniversite ile savaş olarak yorumlanıyor. Sorun gerçekten sonlanmalı...

Dedi: Salih Cora bu tavrıyla Ömer Yıldız’dan yana olmamış mıdır?

Dedim: Buna demogoji derler. Cora 1-Trabzon’dan... 2-Yomra’dan... 3-Avrasya Üniversitesi’nden yana olmuştur. Avrasya’nın hukukunu korurken Yomra’nın da hukukunu korumuştur. Sonucu bekle, böyle olduğunu göreceksin.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

Mustafa - Siz kendi kendinize algı oyunu oynamaya devam edin Yomra halkı başkanın yanında. O arsanın hukuksuz bir şekilde üniversiteye tahsisini sebebini herkes biliyor. Sayın cora halkın değil bazılarının yanında olduğunu da göstermiş oldu. Millet bunu yazıyor bir kenara. Vakti geldiğinde hesabı sorulur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Temmuz 10:21
02

Avukat - Hukuken belediye, Avrasya Üniversite’sinin yaptığı yatırım bedelini vererek, Avrasya Üniversitesi’ni alandan tahliye etmesi mümkün değil. Ayrıca Avrasya Üniversitesi, imar barışı döneminde yaptığı başvuru ve ödediği bedel ile alanın zilyetliğini de elde etmiştir. Yani özetle belediyenin, Avrasya Üniversitesi’nin yaptığı yatırım bedelini ödemesi ile üniversiteyi alandan tahliye etmesi hukuken mümkün değildir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Temmuz 10:21
01

Avukat - Ayrıca kanunda tahsis edilen taşınmazın tahsis yasağı var. Söz konusu kanuna muhalefet ise ilk tahsisin kaldırılması yaptırımını öngörüyor. Bu durumda Yomra Belediye’si halihazırda kendisine tahsis edilen yeri hukuka aykırı olarak Avrasya Üniversite’sine tahsis ettiğinden, artık Milli Emlak, Yomra Belediye’sine yaptığı tahsisi iptal edebilir. Burada Yomra Belediyesi de topun ağzındadır. Alanı kaybetme ile karşı karşıyadır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Temmuz 10:21


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler