VASIFSIZ DİPLOMALAR

Beslenme konusunu kime sorarsak doğal beslenme diyerek hemen en doğru ve en iyi cevabını verir. Olması gerekenleri de bir bir hiç şaşmadan sayarız....

Beslenme konusunu kime sorarsak doğal beslenme diyerek hemen en doğru ve en iyi cevabını verir. Olması gerekenleri de bir bir hiç şaşmadan sayarız.

En iyi besinlerin bahçemizde üretilenlerin olduğunu biliriz. En lezzetli salatanın bahçeden alınan marul ve domatesten olduğunu. En lezzetli fasulye yemeğinin bahçemizden topladıklarımızdan olduğunu. En iyi süt ve süt ürünlerinin, et ve et ürünlerinin yetiştirdiğimiz hayvanlardan olduğunu çok iyi biliriz.

Fakat üretime geldiğinde yıllar önceden aklımızda kalan lezzetlerin yok olduğunu ve hiçbir yerde bulamadığımızın serzenişini her fırsatta yaparız.

Şöyle etler lezzetli ve kavurmalar dayanıklı olurdu. Böyle turşular lezzetli, peynirler yağlar böyle lezzetli, domateslerin, salatalıkların ne denli hoş kokusu olduğunu hiç unutmadık.

Lakin toplum olarak unuttuğumuz üretmek, üretime katkıda bulunmak. Hayvan yerine evlerimizde kedi bakıyoruz. Besin gıdası yerine ise toprakla hiç muhatap olmuyoruz. Hep birilerinden bekliyoruz.

Geçmişimiz ile övünmeye gelince dedemizin ne kadar büyükbaş ne kadar küçük baş hayvan baktığı ile övünürüz. Büyük annemizin nasıl yük taşıdığını, orakla günde ne kadar ot biçtiğini anlatırız.

Bize sıra gelince bunların sadece hikayesini ve neyin nasıl olması gerektiğini konuşuruz. Çocuklarımıza bu işleri asla uygun görmeyiz.

Yeteneklerine, becerilerine bakmadan sadece okumalarını ve diploma almalarını bekleriz. Okuturken de yetenek ve isteklerini hiç düşünmez, araştırmayız. Bizim özlemimiz olan bölümlerin diplomasını bekleriz onlardan.

Hiç düşündünüz mü? Neden doktorun evladı doktor olmak için uğraşır. Öğretmenin evladı ise öğretmen olmak için. Ve birçoğu da olur. Çünkü aynı tedrisattan geçenler olmuştur.

Gençlere hep okumak ve okuyarak başarmak için yönlendirildikçe. Hem eğitim kalitemiz düşmekte hem de meslek gruplarımız yok olmaktadır.

Hayvancılık yapacağım dediğinizde yanınızda çocuğunuz varsa hemen okuyor musun sorusunu çocuğa sorarlar ve ardından diplomalı çoban mı olacaksın?

Oysa hayvancılık ya da çobanlık yapmak bazı meslek diplomalarından çok çok daha üstündür. Özellikle de sevmeden, istemeden kazanılan bölümlerin hepsinden üstündür.

Fakat bizler çocuklarımızı diplomalı gördük mü evin baş köşesine koyar devletten bir meslek edinmesini bekleriz. Sonra zaman geçer çocuk da artık hazır yaşamı benimser ve hiçbir işe yaramayan nesiller türer.

Bu konularda yaptığımız en kıymetli hareketimiz çocuklarımızı köylere getirip oralarda gezinmelerini sağlarız. Köyü bilsinler, öğrensinler demekten de geri kalmayız.

Çocuk bahçeden salatalığı, mısırı, fasulyeyi koparmayı, dikmeyi, sulamayı bilmezse köyde dolaşmak ile şehirde dolaşmanın farkı beton parke olur.

Yaylalarımız tatil yeri gibi olmuş. Doğayı korumanın adı hayvan olmasın, otlamasın olmuş. Hayvan gübresi etrafta görülmesin, kokmasın olmuş.

Lakin sadece fare yakalamaya yarayan kedileri değil kapıdan yatağımızdan çıkarmaz olduk. Bir el arabası kum ile kedi ve köpekle aynı odayı paylaşmak hayvanseverlik olmuş.

Semt pazarlarında “gel vatandaş yerli bunlar” nidası her şeyi yerli yapmış. Ekim arazileri çimen olmuş ağaç büyüterek ormana dönüşmüş.

Köylerimiz betonarme binalar ile şehir görüntüsü almış. Yalınayak basacak toprak kalmamış. Gecenin loş ışıkları tükenmiş gün gibi geceler aydınlanmış. Uyku bedenlerden farklı zaman ve saatlere taşınmış.

Artık ne güneşin doğuşu ne de mehtabın huşusu gönüllere değiyor. Bütün doğallıklar sözlerde masal olmuş.

Derdimiz para, düşüncemiz para, inancımız paraya dönmüş. Doğrumuz çıkar, adaletimiz sahte şirinlik diploma logosu olmuş.

Bugün teknolojinin sahibi Bill Gates dahi toprak satın alıp üretim yapıyorsa biz neler yapmalıydık. Dağlarımızda dün arpa, buğday eken ninelerimizi çok erken unutmuşuz.

Bir daha oturup gerçekleri ve sahip olduğumuz diplomaları düşünmemiz dileği ile. Selam, Saygı ve Hürmetle…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nazmiye Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler