TRABZON’DA ASABİYET SORUNLARI

Yirmi iki ciltlik 1869 tarihli Osmanlıca Trabzon Vilâyet Sâlnâmelerini okursanız orada Trabzon insanının özelliklerinin müspetleri yanında menfi olanl...

Yirmi iki ciltlik 1869 tarihli Osmanlıca Trabzon Vilâyet Sâlnâmelerini okursanız orada Trabzon insanının özelliklerinin müspetleri yanında menfi olanlarına da rastlarsınız. Atatürk’ün 1924 tarihli Trabzon nutkunda Trabzon insanı hep dört dörtlük olarak kusursuz anlatılmıştır. Menfi özellik yoktur.

Fakat tarih kitaplarında vardır. Trabzon Osmanlıca yıllıklarında da vardır. Bu yazımda onların sadece Asabiyete dahil olanlarına dikkat çekmek istiyorum. Valilik kayıtlarında Trabzon’da görülen hastalıklar tarih boyu anlatılmıştır. Bunların içinde birinci sırada olan Romatizmadır. İkinci sırada asabiyet, yani sinirlilik gelmektedir. Sinirlilik ikiye ayrılır:1-Asabiyeti mahalliye: Yerel sinirlilik.2- Asabiyeti milliye( Ulusal sinirlilik)Vatan elden gitmemesi için düşmanlara sinirlenmek yurdu kurtarabilir. Fakat mahalli sinirliliğin içinde delilik bile vardır. Batum’dan Kastamonu’ya kadar olan geniş coğrafyada ki halkın bir kısmında delilik geni olduğu haber verilmiştir. BU ÇOK ÖNEMLİ BİR HABERDİR. Zira ,Tıp tarihinde ki Halk edebiyatında der ki: ”KÖR ALIRSIN ÇOCUK GÖZLÜ DOĞAR. TOPAL ALIRSIN ÇOCUK AYAKLI DOĞAR. FAKAT DELİLİK YEDİ GÖBEK KOVAR.” Tarihte ömür altmış sene ortalama olarak alındığına göre, deli geni olan biriyle evlenen biri 420 sene sonra ancak normale dönebilir. Bu kalıtıma dikkat. Zira çocuklar da hep sorunlu doğarlar. Bu şuna benzer Çernobil radyasyon zehiri bir kimseye bulaşırsa en zayıf radyasyon ancak yüz elli sene sonra hava, su ve topraktan çıkabiliyor. Trabzon da aynı şekilde bu delilik geni yüzünden asırlarca sorun çıkartan ailelerden tek tük de olsa olumsuzluklara rastlanmaktadır. Tedavileri de bütün akraba-i taallukatı rahatsız ve meşgul eder. Trabzon’un merkez ve on sekiz ilçesindeki bu sorunlu ailelerin uzantıları intihar, cinayet, arazi(sinör) davası, küfür olaylarında derhal kendini göstermektedir. Bereket ki bu sorunluluk izleri o meşhur Trabzon halkı içinde kaybolmak üzeredir. Ne var ki onların sorunları Trabzon’un gelişmesine engeldir. Bilhassa müşterek arazilerde devletin yapacağı fabrikalara bile imza verilmemesi bu asabiyetin ne büyük engellerin sebebi olduğunu göstermektedir. Trabzon acilen projeli olarak bu asabiyetten kurtarılmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler