Artık Trabzon’u gözden düşürmek, ilerlemesini ve yükselmesini yaklaşık bir asırdır durdurmak ve engellemek isteyenlerin art niyetleri ile tuzakları hep boşa çıktı. Ve kendi aleyhlerine döndü. Çünkü: Trabzon daima kendini Türkiye’deki yeniliklere göre yenilemeyi ve dizayn etmeyi tarihte daima başarmıştır. Trabzon kurulalı dört bin değil on bin sene olduğunu Alman Arkeologlar açıklamış; bu gerçekler İstanbul’daki KARADENİZ dergisinde yayınlanmıştır. Artık Trabzon’un dünyanın en eski sekiz şehrinden biri olduğu, Küçük Asya denilen Anadolu’nun Başkenti, Doğu Karadeniz’in merkezi, Roma ve Pekin arasındaki İ pek yoluyla İran Transit yolunun ticaret merkezi olduğunu hiç kimse inkâr edemez. Bu nedenle Trabzon- Tebriz arasındaki ticaret de yeniden kendine gelerek canlandırılmaya çalışılmaktadır. Bunda Trabzon’daki İran İslâm Cumhuriyeti Başkonsolosluğunun da gayret payı vardır.
Trabzon’un Fâtih tarafından fethinin tarihi 26 Ekim değil 15 Ağustos olduğu da bire karşı otuz iki tarihi belge ile de ispatlanmış; Trabzon’un fethi 15 Ağustosta hem Trabzon halkı tarafından Trabzon Kadırga tepesinde ve hem de İstanbul’da Fatihin kabri başında İstanbul Trabzon Dernekleri Federasyonu tarafından kutlanmıştır. Fetih törenleri de Boztepe’nin arkasında Fatihin otağını kurduğu ,ordusunu konuşlandırdığı Gölçayır’a alınacaktır. Kahraman Maraş Caddesi başta olmak üzere Trabzon sokakları yeniden elden geçirilerek ticaret ve turizme, eski tarihî şöhretine kazandırılmaya çalışılmaktadır. Atatürk’ün 1924 tarihli tarihî TRABZON NUTKU hem Osmanlıcasıyla hem de bugünkü Türkçesiyle yan yana yeni iki metrelik bir anıta monte edilerek Atatürk’ün meydandaki heykelinin karşısına konularak 24 Şubatta askerî bando ve izdihamlı bir halk kalabalığı ile Trabzon’un kurtuluşu en güzel bir şekilde kutlanmıştır. Bu tarihî Nutuk Atatürk’ün Şehitler ve gaziler meydanına çok güzel yakışmıştır. Millet bahçeleri güzel olmuş, Kültür Sarayı yapılınca, Trabzon’a Demiryolu ve Tren gelince Trabzon yeniden Uluslar arası şöhretine kavuşacaktır.
K.T.Ü. rektörü Prof. Dr. Sn. Yakup Çuvalcı bey K.T.Ü. kuruluş amaçlarına göre yeniden ilmî hüviyete kazandırırken Trabzon okulları Millî Eğitim Bakanımızın Türkiye çapındaki kitap ve kütüphane projelerine paralel olarak birçok yeni imkânlara kavuşturulmuştur. Güzel bir görsel ve turistik Akvaryuma kavuşturulan Trabzon çok güzel bir plaja, mahrumiyet semtlerinde yeni bir Yüzme havuzuna kavuşturulması gerektiği gibi Trabzon denizi ve Limanı yeni gemi seferleri hizmetlerine de tüm Karadenizde başlatılmalıdır. Trabzon Valimiz Sn. Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanımız Sn.Genç, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sn. .Fettahoğlu, Kaymakamımız Sn. Demirkale beyler ekip halinde elden gelen yapmaktadırlar. Ne var ki tüm hayallerimiz Trabzonspor’un 38 sene sonra da olsa Şampiyon olması gibi mutlaka gerçekleşmeli ve lafta kalmamalıdır. Trabzon’un örtbas edilen tarihî gerçekleriyle tabii güzellikleri mutlaka hayata Merhaba demelidir. Trabzon’un Fatihin ölümünden sonra Ayşe Gülbahara devredilen 36 Vakfı yeniden restore edilerek korunmaya alınmıştır. Öyle ki Beşirli Aygören Vadisindeki tarihî İpekyolu köprüsü bile korumaya alınmış, yıkılması önlenmiştir. Vakıflar Bölge Müdürümüz de Trabzon İl Kültür ve Turizm müdürümüz gibi bu vakıfların korunmasına titizlik göstermektedir. Bunların Diyanete ait olanlar da İl Müftülüğümüzce korunmaktadır. Bütün bu anlattıklarımız Trabzon’un asla rücu’ edişinin görsel belgeleridir. Bunların daha nicesi korunmadan Trabzon kendisini var edemez, Trabzonlu da olunmaz.