MİLLETVEKİLİ ÖRS; “ÇAYKUR DEVRE DIŞI BIRAKILDI”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs, TBMM’ye sunulan Çay Kanunu için, “Üreticiyi yok sayan, ÇAYKUR’u devre dışı bırakan bir kanun teklifi ile karşı karşıyayız.” dedi.

MİLLETVEKİLİ ÖRS; “ÇAYKUR  DEVRE DIŞI  BIRAKILDI”
Haber albümü için resme tıklayın

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs, TBMM’ye sunulan Çay Kanunu için, “Üreticiyi yok sayan, ÇAYKUR’u devre dışı bırakan bir kanun teklifi ile karşı karşıyayız.” dedi.

Yaklaşık 210 bini üretici, 1 milyon insanı yakından ilgilendiren Çay Kanunu ile ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs “Kanun teklifine baktığımızda ÇAYKUR’un etki alanını azaltmak gibi bir niyet sezinleniyor. Bu etkisizleştirme çalışmaları ne yazık ki şimdiye kadar diğer kurumlarda da yapıldı ve sonuçta zararlı çıkan hem üretici, hem de tüketici oldu. Bu kanun teklifinde de ÇAYKUR’un gözden çıkarıldığını ve üreticinin adeta yok sayıldığını görüyoruz” dedi.

ÇAYKUR DEVRE DIŞI BIRAKILDI!

Örs, yaptığı açıklamada Çay Kanunu’nun hazırlanma sürecinde kamuoyu ve ilgililerle paylaşılmadığını, şeffaf olmayan bir sürecin işletildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı “Bu teklif hazırlanırken çay üreticisi göz ardı edilmiştir. İlgili meslek kuruluşları yok sayılmış, çayın bileşenlerinin görüşleri alınmamıştır. Üniversiteye hazırlatıldığı söylenen bu teklifin hazırlanış yöntemi de yanlıştır. Teklif ile ÇAYKUR’un piyasadaki düzenleyici ve denetleyici rolü firmalara bırakılmıştır. Kanun teklifinde ruhsat konusu çok belirgin bir şekilde işlenmiş. Teklife göre çay bahçesi tesis edilecek alanların uygunluğu Bakanlığın belirleyeceği kriterlere göre belirlenecek ve bu doğrultuda üretim için ruhsat verilecek. Zaten ÇAYKUR, çay bahçeleri için ruhsat veren bir kuruluş. Yeniden kriterlerin belirlenip, ruhsat verme işleminin Bakanlık kontrolüne bırakılmasının gereği nedir?”

MERDİVEN ALTI YASAL HALE Mİ GETİRİLİYOR!

İYİ Partili Örs, Kanun teklifinde bulunan çay işleme tesislerinin gruplandırılması ile ilgili olarak da “Teklif metninde dikkat çeken bir husus da çay işleme tesislerinin gruplandırılması. Lisanslı çay işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler; A, B, C lisanlı işletmeler olarak sınıflandırılıyor. Burada şunu sormak isterim “Şimdiye kadar ‘merdiven altı’ şeklinde tabir edilen işletmeler bu şekilde yasal hale mi getirilmek isteniyor?” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ ÖZEL SEKTÖRÜN İNSAFINA TERKEDİLDİ.

Kanun teklifinde yerel alan Ulusal Çay Konseyi’nin yaş çay üreticine ödenecek, yaş çay yaprağı alım fiyatının belirlemesi maddesini de eleştiren Örs “Ulusal Çay Konseyi mevzuatında konseyi oluşturan taraflara baktığımızda çay üreticilerinin azınlıkta olduğunu görüyoruz. Konseyde çoğunluğu ticaret alt grubu, sanayi alt grubu ve araştırma-meslek alt grubu üyeleri oluşturuyor. Yani buradan da anlıyoruz ki, yaş çay üreticisi kanunla özel sektörün insafına terkedilmiş. Bu teklifte üreticilerin taban fiyat ile kota ve kontenjan beklentilerine cevap yok. Çay üreticisinin asıl beklentisi olan, açıklanan yaş çay taban fiyatının altında özel sektörün alım yapmasını engelleyecek bir hüküm de bu kanun teklifinde yok. Getirilen kanun teklifinde taban fiyat uygulaması olmadığı gibi, yaş çayın fiyatı üreticinin azınlıkta olduğu Ulusal Çay Konseyi’nin insafına bırakılmıştır.” dedi.

ÇAYI BİTİRME KANUNU!

Örs, açıklamasının son bölümünde şu ifadeleri kullandı “Kanun metni bu haliyle üreticilerin beklentilerine cevap vermeyen, ÇAYKUR’u baybas eden, üreticiyi koruyan, kollayan değil; aksine getirdiği ağır idari yaptırımlar ile adeta cezalandıran bir metin olarak karşımızdadır. Kısacası bu kanun; Çay Kanunu değil, Çayı Bitirme Kanunudur.”


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

oflu - Bu kanun akp den Allahin izniyle kurtulma kanunu olur inşaellah.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Haziran 10:59