Uzun süre dalgalarla boğuştu
Trabzon’un Ortahisar ilçesi Yalıncak Plajı’nda önceki gün arkadaşı ile birlikte boğulma tehlikesi geçiren Selman Yeşilyurt, (24) hayatını kaybetti. Yalıncak Plajı'nda Yeşilyurt ve arkadaşı R.K. (22) dalgalı denize ve Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekiplerinin uyarısına aldırmadan denize girdi. 2 arkadaş bir süre sonra denizde dalgalarla boğuşmaya başlayınca çevredekilerin ve cankurtaranların yardımı ile sudan çıkartıldı.
Yalıncak Plajı’nı yorumladı
Hastaneye kaldırılan iki kişiden Selman Yeşilyurt kaldırıldığı hastanede hayatını yitirdi. Yalıncak’taki boğulma vakası üzerine açıklama yapan Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Yalıncak Plajı’nda yapılan tahkimatlar nedeniyle deniz birdenbire derinleşmktedir. İyi bir yüzücü değilseniz panikleyip boğulabilirsiniz. Muhtemelen Yalıncak’ta boğulan çocuklar tahkimatları geçti.”dedi.
Arsin’de çocuk kurtarıldı
Öte yandan Yalıncak’taki boğulma vakasının ardından Arsin İlçesinde arkadaşıyla denize giren B.T. (14) isimli çocuk boğulma tehlikesi geçirdi. Çevredeki balıkçıların müdahalesiyle kurtarılan B.T. hastaneye kaldırıldı. B.T’nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.Yetkililer Trabzon’daki bütün kıyıların ani derinleşme riski taşıdığını belirterek boğulma vakalarına karşı deniz severleri uyardı.
Doç. Dr. Eruz, Trabzon’da ardı ardına yaşanan boğulma vakaları üzerine konuştu.
Trabzon’un Ortahisar ilçesi Yalıncak Plajında önceki gün arkadaşı ile birlikte boğulma tehlikesi geçiren Selman Yeşilyurt yaşamını yitirdi. Arsin’de denize giren B. T (14) çocuk boğulma tehlikesi geçirdi. Ardı ardına gelen boğulma vakalarının ardından KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Coşkun Erüz Trabzon’un plajlarında tehlikeye dikkat çekti. Erüz, “Trabzon kıyılarındaki plajlarımızın tamamına yakını nehrin getirdiği kumlarla oluşan bir yapıda olduğu için bizim dağlarımız gibi denizlerimizin yüzeyi de diktir. Bizde kıyıdan 100 metre ilerlediğinizde her yerde derinlik insan boyunu aşar. O yüzden bizde kıyılarda 100-200 metre geçildiğinde nerde olursak olalım dikkatli olmak gerekir” dedi.
AYNI GÜN İKİ FARKLI BOĞULMA VAKASI
Trabzon’un Ortahisar ilçesi Yalıncak Plajında önceki gün arkadaşı ile birlikte boğulma tehlikesi geçiren Selam Yeşilyurt, (24) Yalıncak Plajı'nda arkadaşı R.K. (22) dalgalı denize ve Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekiplerinin uyarısına aldırmadan denize girdi. 2 arkadaş bir süre sonra denizde dalgalarla boğuşmaya başlayınca çevredekiler vatandaşların ve cankurtaranların yardımı ile sudan çıkartıldı. 2 şahıstan durumu ağır olan Selman Yeşilyurt Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine arkadaşı R.K. ise Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Selman Yeşilyurt hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Trabzon’da Arsin ilçesinde denize giren bir çocuk boğulma tehlikesi geçirdi. İlçe merkezinde arkadaşlarıyla sahile gelen B.T. (14) denize girdi. Bir süre sonra boğulma tehlikesi geçiren çocuğu gören çevredeki balıkçılar ve arkadaşları küçük çocuğu denizden kıyıya çıkardı. Çocuk, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından ambulansla Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. B.T.'nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
TRABZON’UN PLAJLARINDAKİ TEHLİKE NE?
“Boğulma vakalarının ardından görüşlerine başvurduğumuz Doç. Dr. Eruz, şu şekilde konuştu: “Yalıncak plajında yapılan tahkimatlar açığa doğru T şeklindedir. O tahkimatların arasına dolan kumlardan sonra plaj ve sahil oluştu. Doğal bir plaj olmadığı için orası doğası gereği kıyıdan tahkimatları geçince birden bire derinleşme olacaktır. Tahkimatlara kadar giden kişinin beline kadar su gelirken birden bire derinlik artar. İnsanlar eğer iyi bir yüzücü değilse, derin suya gidince birden bire panikleyip boğulabiliyor. Panik yapmazlarsa kendilerini bırakıp kurulacaklar aslında. Muhtemelen Yalıncakta boğulan çocuklar tahkimatları geçti. Cankurtaranların da uyarılarını dikkate almadılar.”
DENİZLERİMİZ DE DİKTİR
“Trabzon kıyılarındaki plajlarımızın tamamına yakını nehrin getirdiği kumlarla oluşan bir yapıda olduğu için bizim dağlarımız gibi denizlerimiz de diktir. Dağ gibi eğimlidir. Onun için bizim plajlarımız kilometrelerce giden bir yapıda değildir. Bizde kıyıdan 100 metre ilerlediğinizde her yerde derinlik insan boyunu aşar. O yüzden bizde kıyılarda 100-200 metre geçildiğinde nerde olursak olalım dikkatli olmak gerekir. Derinlik fazla değil diye girip 100 metre gidince aniden derinleştiğini görmek mümkündür. Hemen hemen tüm plajlarımız bu şekilde. Bulduğumuz her kumsalda çok iyi yüzme bilmiyorsak hemen açılmak çok tehlikeli bir durum.”