TRABZON GÜZELLEŞİYOR

Nice zamandır Trabzon inşaat şantiyesine dönmüştü. Her taraf hurdalık ve çöplüktü. Toz toprak, çamurdu. Dolgu, trafik izdihamı, kirli hava, gürültü, g...

Nice zamandır Trabzon inşaat şantiyesine dönmüştü. Her taraf hurdalık ve çöplüktü. Toz toprak, çamurdu. Dolgu, trafik izdihamı, kirli hava, gürültü, görüntü kirliliği, mesken çirkinlikleri ile dolu idi. Ya şimdi? Düzelmeye başladı. Çok şükür. Çünkü düzeltenler var. Adam yetiştirenler var. Dileriz eskiden Trabzon’da yetişen on iki çeşit güller yeniden yetiştirir, çoğaltılır ve Trabzon’da yerini alarak Trabzon’u cennetleştirir. Evliya Çelebi’nin kışın bile Gül açan şehir olarak vasıfladığı 1640 yılındaki Trabzon ortaya çıkar.

Kim ne derse desin şimdiki Trabzon aslına rücu edecektir. Trabzon halkı yine eski asaletine ve şöhretine ulaşacaktır. Tarihteki yerini alacaktır. Sadece Batum’dan Kastamonu’ya olan eski eyalet Trabzon’u hudutları öyle kalır amma, bu bölge halkı hep aynı hısım-akraba olduğundan; aynı kültürü yaşadığından bu aynı kardeşlik sayesinde yine aynı bölge sınırlarıyla kucaklaşacak, hatta bu hudutlar da aşılacaktır.

Nereden belli diyecek sininiz? Trabzon tarih ve coğrafyasının, tarih, kültür ve sanatının yeniden ortaya çıkmaya başlamasından. Trabzon’un Fetih Yıldönümünün yeniden aslına rücu ederek 15 Ağustosa alınmasından, Trabzon’un 560.Fetih Yıldönümünün hem Kadırga’da üstü açık Fatih Camisinde ve de İstanbul’da Yenikapı’da ve Fatihin mezarı başında Trabzonlular tarafından kutlanmasından. Trabzon’a Uzunkum’da, Kabak Meydanda ve Erdoğdu ve Mağmat’ta yeni parklar yapılmasından; tarihte ilk defa Trabzon’un yer altına Doğal Gaz borusu döşenmesinden, cadde ve sokakların yeni baştan parkelenmesinden, içme suyu borularının yeni baştan döşenmesinden, Trabzon’un dünyanın en güzel içme suna kavuşmasından, arkeolojinin başlatılmasından, yeni müzelerin açılmasından, yeni oteller yapılmasından, yeni konferans ve panel salonlarının Trabzon’a kazandırılmasından Ortahisar ve Trabzon Büyükşehir Belediye başkanlarının iyi anlaşmalarından, Trabzonspor’un yeniden şahlanmasından, Kütüphaneciliğe önem vermesinden, üniversitelerin artmasından, Trabzonlu yazarların pes etmeden Trabzon’u tanıtmaya devam etmelerinden belli olmaktadır.

Evet evet Trabzon güzelleşmektedir. Bu güzelleşme Trabzon insanının güzelleşmesidir. Böyle böyle herkes Trabzon’a yeniden hayran olmaya devam etmektedir. Tarihte ikinci İstanbul ve Batum’dan Kastamonu’ya kadar uzanan hudutlarıyla Küçük Asya denilen Anadolu’nun Başkenti olan müstesna ve muhteşem Trabzon elbet bunları yeniden hak etmektedir.Fakat bunlar da yeterli değil. Trabzon’a Sanayi ve Fabrika gerekli. Demiryolu ve Tren gelmeli, işsizlik yok edilmeli. Üretim bereketlenmelidir. Sinör davaları, fitne ve fesat sona ermeli, Medeniyet Trabzon’da şehirleşmelidir. Şehir Medeniyetle örnekleşmelidir. O Trabzon’a kim âşık ve hayran olmaz ki? Ben bu yazıyı da o aşkla yazdım.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

Adı Aylin - mustafa yazıcı bir yere katılırsa o yer güzelleşir. nokta.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Ekim 09:22


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler