TEKRARLAYAN ORMAN YANGINLARI!

Son yıllarda, küresel iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada ve ülkemizde orman yangınları artmıştır. Geçen yıl, yaz ortasında, bu yıl yaz gelmeden b...

Son yıllarda, küresel iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada ve ülkemizde orman yangınları artmıştır. Geçen yıl, yaz ortasında, bu yıl yaz gelmeden binlerce dönüm ormanımız kül olmuştur. Bunun yanında yangını söndürmek için devlet maddi kayıplara uğramıştır. Zaten zor şartlarda olan ekonomimiz, daha da zorluk içinde kalmıştır.

Orman yangınlarını önlemek için hep yangın sonrası tedbirler ele alınmıştır. Binlerce işçi, makine, uçak ve helikopter hazırlanmış, ancak yangın öncesi tedbirler hep göz ardı edilmiştir. Yangın çıkmaması için gerekli önlemler ya kısmen alınmış veya ihmal edilmiştir. Tıpkı koruyucu hekimlikte olduğu gibi, hastalık çıkmadan önce alınan önlemlere benzer, yangın çıkmaması için gerekli tedbirler önceden planlanıp, uygulamaya konulmamıştır. Bunların başında yanlış uygulanan orman politikalarıdır. Devlet orman sahalarını havadan tespit edip “devlet ormanı” olarak tapuda tescil ettirmiştir. Ama her yıl kesilen ağaçlar yerine tarım alanları açılmıştır. Bu gidişle çok hızlı bir şekilde ormanlarımız yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bilhassa orman köylerinde, devlete ait ormanlar o köydeki insanlara zimmetlenmesi halinde, orman alanları eksilmeyecek, bilakis bakım ve korunması sağlanmış olacaktır. Orman köylüsü bu bakım ve gözetim karşılığında ormanda yıkılmış ve kurumuş ağaçlardan yararlanmış olacaktır. Sırf tarım alanı açmak için her yıl kasıtlı olarak çıkarılan orman yangınları ile devlet ormanları talan edilmektedir. İzinsiz kesilen ağaçlar bir şekilde alan kaybına ve orman vasfının kaybolmasına neden olmaktadır.

Son Marmaris orman yangınında görülenler, orman yangınlarını kısa yoldan önlemek, sıçramasını engellemek için bilhassa Ege ve Akdeniz bölgelerindeki kendiliğinden oluşmuş ormanlar için, yangın yayılmasını önleyecek orman içi aralıkların yapılmadığını, hatta yangın araçlarının girmesi için yol olmadığını gördük. Zira önden dozerlerin açtığı yoldan yangın söndürme araçları ancak gidebiliyordu. Bu da gösteriyordu ki önceden bu önlemler ihmal edilmiş.

Özetle söylemek gerekirse yangın öncesi tedbirler, yangın sonrası tedbirlerden daha az maliyetli ve karlıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Aksoy - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler