Bu kızların hedefi büyük

İmam Hatipli 7 kız öğrenci, TeknoFest için çalışmalarını sürdürüyor

Bu kızların hedefi büyük
Haber albümü için resme tıklayın

İlgili Galeriye Git

Trabzon Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. sınıfta öğrenim gören 7 kız öğrencinin oluşturduğu Tekno Entalpi takımı 4 bin liralık bütçeyle TeknoFest’e hazırlanıyor. Çalışmalarını Selçuk Bayraktar’ın da sosyal medyadan paylaştığı TeknoFest’te Su Altı Sistemleri kategorisinde yarışmak için projelerini hazırlayan öğrenciler, projeleriyle su altı aramalarına ve yerli üretime katkı sunmayı amaçlıyor.

KORONAVİRÜS’Ü FIRSATA ÇEVİRDİLER

Koronavirüs salgınında yasak ve okulların tatil olmasıyla çalışmalarında büyük mesafe kat ettiklerini dile getiren Tekno Entalpi kaptanı Nihan Balcı, “Su altı aramalarında ve keşiflerinde kullanılmak üzere projemizi hatırladık. Çalışmalarımız sürüyor. Projeye başlarken yazılım ve tasarım olarak çok gerideydik. Koronavirüs salgını boyunca bu eksikliğimizi kapatarak çalışmalarımıza yön verdik. Evlerimizden çalışarak, dünyada mekanik olarak çığır açmış mühendislerin paylaştığı tecrübe ve birikimlerden faydalanarak kendimizi geliştirmeye çalıştık. Avrasya Üniversitesinde Feridun Keskin Hocadan bilgi aldık. Trabzon’dan son iki sene boyunca TeknoFest’te İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışmasında birinci olan KTÜ Creatiny Rov takımından bilgiler aldık. Ekibin lideri Kaan Öztürk bize çok önemli bilgiler verdi. Projemizin tüm aşamalarında yardım etti ve etmeye de devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

MİLLİ VE YERLİ ARAÇ YAPIYORLAR

T

ekno Entalpi takımının tasarım ve mekaniğinden sorumlu üyesi Şeyma Nur Day, ülkeye milli ve yerli bir araç kazandırmak için çalıştıklarını söyledi. Yurtdışından donanım almadan, yerli üretimle araçlarını hazırladıklarını söyleyen Day, “Su Altı Sistemleri Yarışmasında mücadele etmesi için çalıştığımız aracımızdaki su altı iticilerini biz tasarladık. Şase tasarımı ve kumandayı da biz tasarladık. Araçta kullanacağımız donanımları da Trabzon’da üretiyoruz. TeknoFest özgünlüğe çok önem veriyor. Türkiye’nin büyük üniversiteleri, dev sponsoru olan takımların yurtdışından aldıkları motor ve araç gereçlerle araç yaptıklarını biliyoruz. Biz, ülkemize faydalı olmak için Trabzon’da milli ve yerli araçlar yapmak için yola çıktık. O yüzden aracımızda kendi yaptığımız donanımları kullanıyoruz. Aracımızda hazır donanım yok. Hepsini biz yapıyoruz. Aracımızın daha hafif ve kullanışlı olması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Aracımızda batarya kullanıyoruz. 6 adet itici kullanacağız. Yatay ve dikey olarak iticilerimiz mevcut.” şeklinde konuştu.

“BAŞÖRTÜSÜ, BİLİME ENGEL DEĞİL”

Türkiye’de bazı kesimlerin ‘Kız çocuğu yapamaz, başörtülüler yapamaz, İmam Hatipliler yapamaz’ çıkışlarına tepki gösteren Nihan Balcı, “Arkadaşlarım Şeyma Nur Day, Feyza Baltürk, Betül Dural, Beyza Kadı, Sena Dilber ve İrem Soytürk ile birlikte bu düşüncelere asla ve asla katılmıyoruz. Kız öğrenciler de dünyaya yön verebilir. Başörtüsü bilime engel değildir. İmam Hatiplilerden de çok önemli ve zeki insanlar çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. Biz de bunu kanıtlamak için TeknoFest’te yer almak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ön yargıları kıracağız.” dedi.

İDOLLERİ SELÇUK BAYRAKTAR

İHA, SİHA ve TİHA ile Türkiye’nin dünyaya meydan okumasında öncü olan BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ı rol- model olarak aldıklarını dile getiren Tekno Entalpi kaptanı Nihan Balcı, “Selçuk Bayraktar sosyal medya hesabından ekibimizin çalışmalarının yer aldığı videoyu paylaştı ve 1 milyona yakın izlenme elde etti. Bayraktar’ın Trabzonlu olması nedeniyle torpil benzetmesi yapıldı ama bu bizi üzdü. Asla öyle bir şey yok. O bizim rol-modelimiz. Önce onun gibi ve ondan sonra da ondan iyi olmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

TRABZON’A DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNDULAR

Trabzon’dan destek istediklerini belirten takım kaptanı Nihan Balcı, Trabzon’dan milli ve yerli ürünler çıkartmak istediklerini söyledi. Balcı, “Ankara ve Trabzon’da granit üzerine çalışan Metin Balcı bize çok yardımcı oldu. Tüm ürünlerimizi almamıza yardım etti. Maddi olarak bizim arkamızda oldu ve araç gereçlerin alınmasına ön ayak oldu. Aynı zamanda KTÜ Creatiny Rov Takımı ve takım kaptanı Kaan Öztürk de ellerinde olan araç ve gereçleri kullanmamız için bize kol kanat gerdi. Diğer maddi ihtiyaçların da Trabzon tarafından karşılanabilir.” diye konuştu.

Haber: Gültekin SADIKOĞLU

06 Haz 2020 - 13:36 - Bilim & Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.