SÜPER EMEKLİSİ O KUCAĞIN

Bahar geldiğinde toprak ve çiçek kokusu uyarırdı dimağları. Her bahar alışkanlığı boy gösterirdi hayallerimizde. Yaz görselliği ile şölen ederdi ayr...

Bahar geldiğinde toprak ve çiçek kokusu uyarırdı dimağları. Her bahar alışkanlığı boy gösterirdi hayallerimizde.

Yaz görselliği ile şölen ederdi ayrı ayrı lezzetleri tadarak damak ütopyalarımızı her yıl ayrı ufuklara taşırdı.

Sonbahar ayrı masallar eklerdi her yıl dimağlarımıza. Bu ütopya ve masallarla ufkunu uzaklara ekleyen bir nesil geldi geçiyor dünyadan.

Kimi zamanı anladı gördü ucundan yaşadı ve geçiyor. Kimi ise hiçbir şey değiştirmeden devam etti-edecek son ana kadar.

Her biri bir isim taktı dünyaya derdi ve keyfince. Kahpe, yalan, yalancı ve daha unuttuğumuz birçok genelleme. Oysa dünyanın bir kusuru yok üzerinde yaşayanların yorduğu ve yok ettiği dünya dile gelse ne derdi düşünmedik hiç.

Ne toprak usanmış mesleğinden nede mevsimler yorulmuş bekleyip bekleyip gelmekten. Hiç vaz geçmemiş dünya ona verilen düzünden.

Ve baharlar kışlar ayrı heyecan, mutluluk ve zorluk ekledi yaşamlarımıza. Her yıl başka ütopyalar, ayrı kokular sarındı anılarımıza.

Her şey bizim için olsa da yine yaranamadı dünya insanlığımıza. Bazen düş olur düşüncelerimiz geçmişe. Dolar ufkumuzun derinliklerine güzellikler. Hani “topraktan geldik toprağa gideceğiz” sözünü hatırlatan birçok şey olur bizde.

İşte o toprak ana dediğimiz güzelleştiriyor dünyayı. Umutlarımızı pekiştirip yaşama bağlanmamızı sağlıyor. Yaşam kaynağımızdır toprak.

Doğanın rengarenk çiçek açması, meyvelerin gelişip dallarında meyveleri büyütüp bize sunması. Emdiği suyu güneşle buluştuğunda buharlaştırıp masmavi gökyüzünde yağmura dönüştürmesi. Kısacası doğanın, dünyanın dengesi değil mi toprak.

Ayıpları gizleyen, güzellikleri görüntüleyen uçsuz bucaksız bir ekran. Sevdiklerimizi ebedi istirahatgâhlarında kucaklayan toprak anadır.

Dört mevsimi başka başka acılardan görüntüleyen yine topraktır. Kıymetini bilmeden üzerine bastığımız yer ve yardır toprak.

Unuttuklarımızı, geçmiş anılarımızı onda buluruz zaman zaman. Bir koyda açan çiçekte, yağmurda her şeyi saklamasına rağmen o güzel kokuda. Çocukluğumuz, gençliğimiz yaşamın her döneminde varlığı kıymet bulan varlık.

Vatan ve memleket dediğimizde aklımıza toprak ve kayalardan oluşan bir kara parçasından bahsetmez miyiz?

Onca suları içinde saklayıp çamur yerine çimen, bağlayıp üzerine bir örtü alan da topraktır. Alıp verdiği nefes ile dört mevsimi insanlığa sunarak yaşam biçimimizi de belirleyendir.

Ve biz geçmişin çocukları, dünün gençleri köylerin evlatları. Toprakla ufkunu arayanlar, hep o zamandan kalma baharları, kışları anar dillerimiz, arar gözlerimiz.

Anlamaya başladığımızda topraktan kaçarak ekmek kazanma derdine düştük. Sonra gözümüz doymadan karın tokluğuna betonların hegemonyasında tükendik. Ve evlatlarımızı da bakısı dar algısı yorgun bir nesil ürettik.

Ne zaman akıllandık ve başımızı kumlardan kaldırdık. O zaman baktık ki dokunacak ve saklanacak topraklar yalnızca köylerimizin bir kısmında kalmıştır.

Doğmayı sevdik belki de ölmeyi hala sevemedik. Hala toprağın koynuna girmeye korkuyoruz. İşlemeye ve yarınları hazırlamaya eriniyoruz.

Hala küçümsüyoruz toprak kokan nasırlı elleri. Yadırgıyoruz çamurlu yolları, bir o kadarda özenerek seyrediyoruz dalında meyveleri.

Ve istesek de istemesek de bir gün koynuna gireceğiz kara toprağın. Emek verirsek süper emeklisi olacağız o istenmeyen kucağın.

Selam, Saygı ve Hürmetle…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nazmiye Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler