Yargılanan ben değil 15 evet oyudur

Büyükşehir ve Beşikdüzü Belediye Meclis Üyesi Serkan Faiz ile Beşikdüzü’nü ve partiden ihracını konuştuk

İYİ Parti Milletvekili Adayı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Serkan Faiz ile Beşikdüzü’ndeki yatırımlar ve sorunları, Başkan Ramiz Uzun’u ve partiden ihraç edilme sürecini konuştuk. Faiz, “15 meclis üyesi evet oyu verdi. Bir tek başkan hayır dedi. Partim savunmamı bile henüz istemedi. Ben savunma yapmak istiyorum.” dedi.

günebakış: İYİ Parti’de öne çıkan isimlerden biri oldunuz. Gerek partinizde ve gerekse Trabzon’da yankı uyandıran bir çıkış yaptınız. Aktif siyasete İYİ Parti ile başladınız. Neden İYİ Parti?

Faiz: İYİ Parti’de ışık gördüm. Yozlaşmış ve yaşlanmış siyaseti aşacağını düşündüm. Birçok STK’da görev yaptım. MÜSİAD gibi kuruluşlarda üyeydim. Ancak 15 Temmuz’dan sonra samimiyetten uzak olduğunu düşünerek ve milliyetçi kökenden de geldiğim için daha önceleri de takip ettiğim Meral Hanım’ın hareketine destek verdik. Eskimiş siyasetin daha çok yetişmiş insanlara yol açacağını düşünerek bu yola girdik. İYİ Parti’de kurucular kuruluna girdiğimizde bize FETÖ’cüler, vatan hainleri gibi birçok yaftalama geldi. Bizim gönlümüz ilk kuruluş amacıyla vatan ve millet sevgisiyle doludur ve heyecanımız halen sürmektedir. O çizgide hala devam ediyorum.

günebakış: İYİ Parti İl Başkanlığı sizi her ne kadar sizi disiplin kuruluna sevk etmiş olsa da İYİ Parti’de Meral Hanım’ın çizdiği o perspektife gönül olarak bağlı olduğunuzu görüyoruz.

Faiz: Parti bağımız var ancak bizim asıl derdimiz vatan ve millettir. Daha iyiye nasıl gidebiliriz diye düşünüyor ve çabalıyoruz.

günebakış: Biraz Beşikdüzü’nü konuşalım. Beşikdüzü’nde neden bu noktaya gelindi? İlçede neler oluyor?

Faiz: İlçemiz kentimizin en güzel ilçelerinden biridir. Belediye seçimlerinde meclis üyesi olarak seçildik. Ramiz Bey’i daha önce tanımıyorduk ancak daha sonra seçilince tanıştık. Belediye borçlu bir belediye ve biz geldiğimizde de borçluydu. Tabii bunların hiçbiri Ramiz Bey’in suçu değil. Geçmiş dönemlerin de suçu değildir. Sonuçta yatırımların sonucunda gelen bir durum. Yatırımların da doğruluğu ve yanlışlığı tartışılabilir. Bu yatırımlar kamu yatırımıdır.

günebakış: İş insanı olmanız vesilesiyle yatırımlara karşı çıkmayan bir anlayışınız var. Diyorsunuz ki yapılmıştır ve doğru yanlışlığından öte ilçeye bir yatırım yapılmıştır. Bunu tartışmıyor ve yatırıma karşı çıkmayan bir algıyla olaya yaklaşıyorsunuz. Bu çok önemli.

Faiz: Şimdi Ali Öztürk’ün Beşikdüzü’nde bir otel yapması mı yoksa yurtdışından gelen birinin yapması mı dendiğinde, yurt dışına tercih ederiz. Öztürk, yerli sermayeyle geliyor. Atıyorum 10 milyon TL harcadı bir otel yaptı. Dışarıdan geldiğinde ise dışarının parasını getirecek. Yatırım budur. Öztürk’ün ya da Faiz’in gelip de yatırması değildir. Yatırım da önemli olan, dışardan gelen sermayenin Türkiye’ye girmesidir. Ben inşaat yüksek mühendisiyim. Beşikdüzü’ndeki oteli tartışabiliriz. 27 kat çok oldu dendi. Bana göre 100 kat yapalım. Dubai’ye insanlar Burj El Arap’ı görmek için gidiyor. Oraya gidip fotoğraf çektirmek gibi bir durum var. Biz de yapalım bunu ancak doğru planlamalarla yapalım. Tabii orada bazı tartışmalar var onlara girmek istemiyorum. Ayrıca burada Beşikdüzü’ne 100 kat otel yapalım demiyorum. Yatırımın niteliğini anlatıyorum. Yatırımı yabancı sermayeyle yapmak Türk ekonomisine her zaman katkıdır. Ben birkaç tur şirketiyle görüştüm. Şöyle bir gerçek var. Trabzon Havalimanı’na inen turistin yüzde 80’i, yüzde 90’ı Trabzon’un doğusuna gidiyor. Orada turizm gelişti evler ve oteller yapıldı. Köy evleri otele çevrilerek bir istihdam alanı sağlandı. Ancak bizim tarafımız batı tarafı doğu tarafından daha güzel. Daha bakir ve el değmemiş. Bizim burada öyle büyük fabrika yatırımları olmaz. Büyük sanayi tesisleri yapamazsınız. Trabzon’un kalkınması turizm ve eğitimden geçer. Trabzon’u sağlık, turizm ve eğitim olarak düşünüyoruz. Burada Beşikdüzü, Tonya- İskenderli ve Vakfıkebir’i de sayarsak Büyükliman havzasının sahili Beşikdüzü’dür. Burada yapılacak bir otel ve yatırımlar bölge ekonomisine çok büyük katkılar sağlayacaktır. 27 katlı oteli eleştirmiyorum ama uygun şekilde bir oteli ihtiyaç görüyorum.

Günebakış: Beşikdüzü neden böylesi tartışmalara esir edildi?

Faiz: Beşikdüzü meclisine seçildiğimde hiçbir beklentim olmadı. Gelirimiz de yok. Vatandaş nasıl algılıyor bilemiyoruz. İşlerim Trabzon’da, ikametgâhım da Trabzon’da. Yusufeli’nden İzmir’e kadar farklı işlerim oluyordu. Bazen Beşikdüzü’ne ihtiyaç olduğunda günde iki kere gidiyordum. Ramiz Bey çok iyi bir insan… Saygılıdır. Ancak onu yalnızlaştırmamak için Millet İttifakı’nın 10 meclis üyesiyle iş bölümü yaptık. Belediyeyi de ticarethane olarak düşünürüm. Belli gelirleri vardır ve o geliri ilçesine eşit dağıtır. Ne kadar gelir varsa o kadar yatırım yapar. Beşikdüzü bir de yatırımcının gözbebeği olan bir ilçedir. Ancak ne yazık ki talihsiz bir açıklamalar oldu. ‘Araplar tasını toplasın, gitsin’ gibi… Sermayenin dini, dili ve ırkı olmaz. Sermaye gelir uygun görülürse yapılır değilse yapılmaz. Sermaye bir de korkaktır. Çekince gördü mü çekilir. İlçede çok problemlerimiz var. Anlayış farklılıkları var. Komisyonlar kurulup, profesyonel yardımlarla yatırımlar üzerinde çalışılıp önleri açılabilirdi. Bunu yaparken de ilçemizi 2-3 sene şantiye gidi yönetebilirdi. Ama maalesef olmadı.

günebakış: Dediğinizi ancak Serkan Faiz’in bakış açısı yapabilir. Ramiz Başkan çok iyi bir insan ama onun bakış açısı Beşikdüzü’nde sermaye karşıtı olarak biliniyor.

Faiz: Ne yazık ki öyle bir algı oluştu. Bu Ramiz Bey’in suçu değildir. Belediye Başkanını tek olarak düşünmemek lazım. Belediye ekibi önemlidir. O yatırımların önünü açıp ve kapatma gibi farklılıklar olmalı.

günebakış: Serkan Bey, CHP’de bu tür algılara karşı liderin tavrı önemlidir. Kemal Kılıçdaroğlu karşı duruyor, ‘Böyle olacak’ diyor ve tavır alıyor. Sonuçta burada tavır alması gereken başkanlar, çünkü seçilen kişiler onlar. Birinci derecede başkan direnmezse alttaki bir sonuç olamaz ki…

Faiz: Ben siyasette çok yeniyim. Siyasi geçmişim yoktur. Beraber iş yaptığımız arkadaşlarımızla tartışmalarımız olmuştur ancak ben yerel yönetimlerde siyasetin önemli olduğunu düşünüyorum. Her partiden olabiliriz. Yatırım alabilmek için bir olmak gerekiyor. Sonuçta Beşikdüzü Belediyesi 23 bin nüfusuyla yatırıma aç bir ilçe… Buna yatırım alabilmemiz için çalışmamız lazım. Bunların hepsi bizim bakanlarımız ve vekillerimiz. Gitmemiz ve çalışmamız gerekiyor. Ramiz Başkan’la çok ziyaretler yaptık. Biz Büyükşehir’den herhangi bir ayrımcılık görmedik. Büyükşehir’e gittiğimizde bize pozitif ayrımcılık yapıldığını gördük. Çünkü sizi kazanmak istiyorlar. Makul bir istekte bulunuyoruz zaten. Bu, Büyükşehir Belediye Başkanı ve kuruluş da bize pozitif ayrımcılık yaptı. Ne istediysek aldık. İstemekle istemek arasında fark var. Nasıl konuşup ve nasıl talepte bulunacağınızı da bulunacaksınız.

günebakış: Partinizden ihracınız istendi. Bu olay sizce nereye gider?

Faiz: Beşikdüzü ve belediye için 17 ay cansiperane elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Yanlış varsa yanlışı söylemek de gerekiyor. ‘Siyaset mi haysiyet mi?’ dediklerinde haysiyetimizi ayaklar altına alıp devam edecek bir yapımız olmadı. Bundan sonra da inşallah olmaz. Sorunları dile getirdim. Bunları sosyal medyada yayınlamamdan sonra beni CHP’den ve İYİ Parti’den yetkili arkadaşlar aradılar. Onlara da ‘Sayın Başkanım bunlarda bir hata varsa bana onu izah edin özür dileyip kaldırayım’ dedim. Onlar da ‘Altına imzamızı atarız ama bunları da paylaşma’ dediler. Bizim Beşikdüzü meclisinde birkaç kişi hariç Belediye Başkanıyla irtibatı yok. Başkanla konuyu tartışmıyorsunuz. Kurulan komisyonlar çalışmıyor ve çalıştırılmıyor. Bilinçli veya bilinçsiz. 1/5000’lik planları bize soruyor. Gidip imar komisyon başkanına ya da başkana sormuyor. Kahvede oturuyoruz vatandaşlar soruyor. Ben inşaat mühendisiyim ben bunu anlarım. İyi bir dille bunları anlatarak vatandaşları sakinleştirebilirsiniz. Planlar var ama komisyon toplanmıyor. Böyle bir dertleri yok. Bizim otelimiz, teleferiğimiz, Dilektaşımız, TOKİ ve kentsel dönüşüm problem. Kimse meclisi bunlar olmadan toplayamaz. Problemleri de o yazıda dile getirdim. Gündemde problemler var ama gündeme alınmıyorlar. Onlar da 15 evet 1 hayır oyuyla geçti. Benim savunduğum Beşikdüzü ittifakı. Halk hizmet bekliyor. Halk sen Cumhur ya da Millet ittifakındasın demiyor. Benim anlayışım bu. Bir çivi çakılacaksa beraber çakılacak. Oylama yapıyoruz 15 evet oluyor 1 hayır. Hayırı da başkan veriyor. Bunun üzerine partimiz soruşturma açtı. Ben şuna çok üzüldüm. Bizi arayıp da ya da aramadan önce oradaki İYİ Partilileri arayıp neden böyle oldu ya da 15’e 1 nasıl geçti denmedi. Demek ki burada hatalı 15 kişi. O yorum artık kişisel. Ben arkadaşlarla görüştüm İl Başkanımız açıklama yaptı. Onun talebi doğrultusunda direkt disipline gönderildim. Tüzükte böyle bir suç yok. Ben kimseyi aşağılamadım ve hakaret etmedim. Bakarlar karar verirler ancak ben savunmamı yapmak istiyorum. Savunmamı yaptıktan sonra Azmi Bey benimle çalışmak istemeyebilir. Beni sevmeyebilir. Bu ayrı bir şey. Ancak bu suçtan beni disipline sevk etmesi çok ayrı bir şey ancak mutlaka savunmamı yapmak istiyorum.

01 Eki 2020 - 11:26 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.