ÖZMENOĞLU MERAK EDİLEN SORULARI YANITLADI

Özmenoğlu; “Gripten 50-60 kat daha öldürücü bir hastalıkla karşı karşıyayız”

14 kuralı tereddütsüz yerine getirmeliyiz

Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu corona virüs hakkında en çok merak edilen sorulara yanıt verdi. Özmenoğlu açıklamasında " Gripten 50-60 kat daha öldürücü bir hastalıkla karşı karşıyayız, Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı 14 kuralı tereddütsüz yerine getirmeliyiz" dedi.

CORONA VİRÜS (Covid-19) vücut dışında ne kadar süre kalabiliyor?

3 güne kadar vücut dışında kalabiliyor. Öksürükten sonra salınan damlacıklarda 3 saat kalabiliyor. Çelik ve plastik yüzeylerde 2-3 gün kalabiliyor. Kağıt karton yüzeylerde 24 saat kalabiliyor. Bakır yüzeylerde 4 saatte ölüyor, bakır yüzeyler daha güvenli.

Nasıl tedbir alınmalı?

Sağlık Bakanlığımızın yayınladığı 14 kuralı uygulamalıyız. Ayrıca yayınlanmış Covid-19 önleme ve tedavi el kitabı Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesinden yayınlandı ve Türkçeye çevrildi. İnternetten bulunabilir.Amerika Birleşik Devletleri hastalık kontrol merkezinin (CentersforDisease Control andprevention= CDC) yayınladığı bildirinin başında yaşlı ve kronik hastalığı olanların en yüksek risk seviyesinde olduğunu belirtiyor ve önlemleri sıralıyor.

Virüsü öldüren maddeler var mı?

Alkol çözeltileri: Çözeltinin en az %70 alkol içeriği olmalı.

Hidrojen peroksit veya sodyum hidroksit ihtiva eden çamaşır suları:

1 litre suya 1,5 yemek kaşığı çamaşır suyu ilavesiyle hazırlanan solüsyon temizlikte kullanılabilir.

En büyük risk yaşlılarda olmasına rağmen ikinci risk grubu kimlerdir?

Sağlık çalışanları ve başında Doktorlarımız geliyor. Bugüne kadar kaybedilen vakalar arasında doktor ve sağlık çalışanları da maalesef bulunuyor.

Kinik bulguları nelerdir?

1- Ateş (varsa)

2- Nefes almada zorluk veya nefes darlığı

3- Göğüste kalıcı ağrı veya baskı hissi

4- Bilinç bulanıklığı ve uyandırmada zorluk

5- Mavimsi dudaklar veya yüz

6- Koku ve tat duyusu bozukluğu

Bu bulgular var ise hemen doktora başvurmak gerekiyor veya 184 nolu acil telefonu aramak gerekiyor. Gripten 50-60 kat daha öldürücü bir hastalıkla karşı karşıyayız.

Virüs akciğerde nasıl hastalık oluşturuyor?

Akciğer hücrelerimizdeki ACE2 reseptörü proteini üzerinden etki yapıyor ve akciğerlerimizde aşırı bir iltihaplanma ve su toplanmasına sebep oluyor. Bunun yanında kalp, börekler, karaciğer ve bağırsaklarımıza da zarar verici etkisi başlıyor.

Avrasya Üniversitesinde ne gibi önlemler alındı?

Yer ve yüzey temizliği, tuvaletlerin sık temizliği, personelin eldiven ve maske kullanımı bilgilendirilmesi, el temizliği için alkol veya dezenfektan kullanımı, toplantı ve konferansların iptali, YÖK genelgesine uyum ve öğretime ara verilmesi gibi koruyucu önlemleri kapsıyor. Sağlık Bakanlığı'nın tüm afiş ve açıklamaları üniversitemizde anında hem sosyal medya hesaplarından öğrencilere, hem de panolara afişler halinde asılıyor. Tüm personel eş zamanlı bilgilendiriliyor.

Alınan tedbirlerle ilgili neler diyeceksiniz?

Bugüne kadar alınan önlemler çok iyi, sıkı uygulanıyor. Halkımızın da bu uyarılara dikkat ettiğini görüyorum. Bu salgının birde ekonomik boyutu var tabii, inşallah kısa sürede atlatırız. Sakin olmalıyız, panik içerisinde olmamamız gerekiyor. Sükunetle bekleyip göreceğiz.

22 Mar 2020 - 16:03 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.