Bölgede 24 Haziran Sonuçları

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,59 oranında oy alarak Türki...

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,59 oranında oy alarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk başkanı seçildi. CHP’nin adayı Muharrem İnce yüzde 30,64, Meral Akşener ise yüzde 7,29 oranında oy aldı. TBMM’de ise dikkat çeken bir sandalye dağıtımı oluştu. AK Parti 295 milletvekili alarak salt çoğunluğun altında kaldı. Ancak Cumhur İttifakı’nı oluşturduğu MHP ise 49 milletvekili çıkararak AK Parti’nin imdadına yetişti. CHP 146, HDP 67, İYİ Parti ise 43 milletvekilini TBMM’ye göndermeyi başardı. Bölgemizde de dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. AK Parti Trabzon’dan 5 olan milletvekili saysını 4’e düşürdü. CHP ve İYİ Parti birer milletvekili çıkardı. Rize’de ve Gümüşhane’de milletvekillerinin tamamını AK Parti alırken, Giresun’da 4 vekilliğin 3’ünü AK Parti, birini CHP kazandı. AK Parti Trabzon’da yüzde 56 oranında oy alırken 1 Kasım 2015 seçimlerine göre yaklaşık 10 puan geriledi. AK Parti Türkiye genelinde ise bir öncesi seçime göre 7 puan geriledi. AK Parti bölgede en yüksek oy oranını yüzde 64,8 ile Rize’de yakalarken en düşük oy oranını ise yüzde 53,6 ile Giresun’da aldı. CHP Türkiye genelinde 22,6 oranında oy alırken Trabzon’da yüzde 15,1, Rize’de yüzde 13, Giresun’da yüzde 17,8, Gümüşhane’de ise yüzde 7,4 oranında oy aldı. MHP ise Türkiye genelinde yüzde 11,1 oranında oy alırken Trabzon’da yüzde 13,5, Rize’de yüzde 12,4, Giresun’da yüzde 10,9, Gümüşhane’de ise yüzde 20,6 oranında oy aldı. İYİ Parti Türkiye genelinde yüzde 10 oranında oy alırken Giresun, Gümüşhane ve Trabzon’da bu ortalamanın üzerinde oy aldı. Rize’de yüzde 6 oranında oy alabildi. Saadet Partisi de Türkiye genelinde yüzde 0,9 oranında oy alırken bölge illerinin tamamında bu oy oranının üzerinde oy aldı. HDP ise Türkiye genelinde yüzde 11,7 oranında oy alırken, bölge illerinde yüzde 1,3 ile 1,5 arasında değişen oranlarda oy aldı.

26 Haz 2018 - 12:02 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.