Başkan Mustafa Bıyık'tan Günebakış'a Özel Açıklamalar! “Trabzon’u Bana Bıraksalardı İYİ Parti’nin 3 Belediyesi Olurdu”

Günebakış yayıncılık ailesi Yomra Belediye Başkanı Bıyık’ın kahvaltıda misafiri oldu

Haber Merkezi
RÖPORTAJ Haber Merkezi Tüm Haberleri
Video için play'e tıklayın

Yomra’da Sayın Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın misafiri olduk. Kendileriyle Yomra’yı ve kısmen seçimleri konuşacağız. İYİ Parti’den seçilmişti. Yeni seçilmesine rağmen partisinden de istifa etti. İYİ Parti’nin konumunu başkanla konuşmayacağız. Ama yine de yaşadıkları bağlamında kısa bir mülakat yapacağız.

Mustafa Bıyık: Hoş geldiniz. Kıymetli ekibinizi ilçemizde ağırlamaktan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. İnşallah vatandaşlarımızı da okuduğu zaman doyuracak bir röportaj olur.

Ben ikinci döneminizi sormak istiyorum. Çok rahat bir seçim geçirdiniz. Yüzde 48 gibi bir oy oranıyla, yüksek nüfuslu ilçeler arasında en yüksek oyu alarak seçilmeyi başardınız. Her kesimden oy alarak seçilmeyi başardınız. Bunun size ikinci döneminizde yükleyecek olduğu bir sorumluluk da var. Bu sorumluluğu hissediyor musunuz? Yomra için bu benim son seçimim dediniz. Üçüncü kez Yomra’dan aday olmayacağınızı söylediniz. Üçüncü kez nereyi düşünüyorsunuz? Aktif siyasete veda mı edeceksiniz?

Mustafa Bıyık: Ben gerçekten ilçe halkıma çok teşekkür ediyorum. Bugün aday olduğumuz parti Türkiye’de çok ciddi anlamda bir başarısızlık almasına rağmen burada ilçemizde çok çeşitli partililere sahip insanlar bize çok büyük destekte bulundu. Biz birinci dönemde gerçekten çok büyük çalışmalar yaptık burada. Vatandaşlarda şöyle bir algı vardı; “Halk hizmete oy vermez. Halk daha çok popülizmi sever, siyasi partisine yönelir.” Ancak Yomra bunu da Karadeniz kıyısında kırmış oldu. Yapmış olduğumuz bu hizmetlerin ve vermiş olduğumuz mücadelenin sonucunu bize sandıkta verdi. Hem yaşam alanları, hem sosyal alanlar, sokaklar, caddeler, kültürel etkinlikler konusunda hep Trabzon’un gündemindeydik. Olumlu ya da olumsuz gündemde mutlaka Yomra ilçesi vardı. Ama 5 yıl önce günebakışt’a bu röportajları yapıp yola çıktığımız zaman Yomra ilçesinin toplumdaki imajını değiştireceğimizi, anılan konulardan uzaklaştıracağımızı hep söyledik.

Her gün kavga eden bir Yomra’yı bitireceğiz dediniz ve hakikaten bitti. Artık Yomra Kavgalarla gündeme gelmiyor.

Mustafa Bıyık: Biz bu kavga gürültü, inşaat, rant, fiyat, kazı vs. işlerle anılmayacağız dedik. Bizim dönemimizde 20-30 tane açılış yaptık. Yomra ilçesi gibi bir ilçede 20 bin metre kare gibi bir alan açmak, kültür merkezi açmak çok kolay bir şey değil. Çok çeşitli alanlardan çok destek olanlar oldu ekonomik anlamda bize. Günün sonunda bu ilçede yaşamış olduğumuz beş sene sonunda vatandaş da sandıkta dedi ki, “Biz partili olabiliriz ama bu yapılan çalışmalara haksızlık edemeyiz.” Ve millet bize destek oldu. Çok teşekkür ederim. Adaylığım konusuna gelince… Sandığa giderken ben vatandaşa, ‘Bir daha Yomra’ya aday olmayacağım’ dedim. Çünkü bunun başka sebepleri vardı. İnsanlar 15 yıl görev yapmak istediği zaman enerjilerinin kaybolacağını, artık o verimliliğinin olmayacağını, rutin bir belediye başkanı olacağını düşünüyorum. Sabahtan belediyeye giden, akşamdan eve giden, açılışa giden, toplantıya giden bir belediye başkanı olmak istemiyorum. Bunu istemediğim için de enerjim kaybolmadan bu süreci bitirmek istiyorum. Ondan sonraki süreç ne olur? Başka bir görev alır mıyız? Yoksa kendi hayatımıza mı döneriz? Bu çok uzun bir süreç. Yaklaşık 5 yıllık bir zaman dilimi var. Planlı ve hesaplı değilim. Ama bu 5 yılda birinci dönemden daha çok iş yapmak istiyoruz. Yani bu ilçede bir 5 yıl görev yaptı, seçimi de kazandı. İkinci dönemde de magazin yaptı da gitti denilmesini istemiyorum. O yüzden daha çok sosyal alan yapacağız. Daha çok doğalgaz çalışması yapacağız. Daha çok kültürel etkinlik yapacağız. Bunlarla ilgili projelerimiz var. Karadeniz’in incisidir Yomra ilçesi. Artık bugün Türkiye’nin birçok noktasında konuştuğumuz zaman Yomra dediğimiz zaman birçok konuda ilçenin adı çok bilinir bir hale geldi.

Yomra’da çok ilkler yaşadığımızı düşünüyorum. Birçok noktada ilkler yaşadık. Kendi isteği ve arzusuyla belediye başkanlığını bırakan ilk adam olmak istiyorum. Bugüne kadar bütün belediye başkanları seçim kaybetmişler, bir kez daha aday olup yine kaybetmişler. Bu 70 yılında da böyle olmuş, 80 yılında da böyle olmuş, 90 yılında da böyle olmuş. Bırakacağım bunu. Söz vermişim millete. Bırakınca da kendi isteği ve arzusuyla seçime girmeden bırakan bir belediye başkanı olarak da anılmak istiyorum. Bu ilçeye bu kadar hizmet eden bir adam olmanın yanında bu özelliği de almaya yönelik bir mücadelem var.

Eğiliminiz daha çok Ekrem Beyle yol arkadaşlığı mı bundan sonrası için?

Mustafa Bıyık: Tam olarak öyle olacak diye bir düşüncem yok. Ben istifa edince şöyle dedim. ‘5 yıllık AK Parti’den alacaklarım var. Merkezi hükümetten alacaklarım var.’ Bu alacaklarımı tahsil edeceğim. 3 yıl boyunca randevu isteyip alamadığım bakanlıklar var. Genel Müdürlükler var. Gittiğimiz zaman çayımızı, kahvemizi ikram edip, hiçbir şey yapmadan gönderen insanlar oldu. Siyaset maalesef o noktaya gelmişti. Ama şimdi bütün bakanlıklardan icracı olarak benle ilgili olan bakanlıkların hepsinden randevu istiyorum. Milli Eğitim Bakanının geçen yine özel kalemini aradım. Bir daha arayacağım. ‘Eğer randevu alamazsam bakanlığın önünde otururum’ dedim. Yomra Belediye Başkanının Milli Eğitim Bakanından isteyeceği şey nedir? Asfalt isteyecek halim yok herhalde. Bizim ilçemizin bir okul sorunu var. Bunu çözelim.

Birinci dönemde uhulet ve suhulet içinde başkanlık yapan bir Mustafa Bıyık vardı. Sesi soluğu çıkmayan, kendisine haksızlık edilse bile sessiz geçiştiren, kimseyle kavga dövüşe girmeyen bir Mustafa Bıyık vardı. Şimdi konsept değişti mi? Artık eylemler sergileyen, protestolar yapan bir Mustafa Bıyık mı izleyeceğiz?

Mustafa Bıyık: Ben belediye başkanı olarak birinci dönemde kendi üzerime düşeni yaptığımı düşünüyorum. Birinci dönemde ben bu başkaldırıyı yapmış olsaydım insanlar diyeceklerdi ki, “Vatandaşın oturacak olduğu bir park yok. Gidecek olduğu bir yürüyüş yolu yok. Bir kültür merkezin yok. Caddeni yapmamışsın. Doğalgazı yapmamışsın. Sen gitmiş bütün olumsuzlukları merkezi idareye buluyorsun.” Şimdi ben diyorum ki, ben belediyeciliğimi yaptığımı düşünüyorum. Ben üzerime düşeni yaptım. Şimdi merkezi idaredeki idareciler de Yomra ilçesine dair olan 5 yıllık borçlarını ödeyecekler.

İkinci dönem daha rahat hareket edeceğinizi dile getirdiniz. Bunun Bağımsız Belediye Başkanı olmakla ilgisi var mı? İlk dönem partinin ağırlığını mı üzerinizde hissediyordunuz?

Mustafa Bıyık: “5 yıllık zaman diliminde partiden hiçbir siyasal ve sosyal baskı görmedim. Olumsuz bir şey söyleyemem. ‘Niye bunu söyledin, neden şununla görüştün’ gibi bir baskı olmadı partide. Biz kendi işimizi yapmaya çalıştık. Yapmamız gereken çok iş vardı. 5 yıl önce böyle bir röportajı yapabileceğimiz bir yer yoktu. Ya bir otelin lobisinde ya da Trabzon merkezde bir restoranda buluşmak zorunda kalacaktık. Biz bu alanları oluşturduk. Bizimmerkezi idareyle işlerimiz var. Bunları yapmakta güçlük çekiyoruz. Merkezi hükümete yaptıramadığımız sorunlarımız var. Ben Mustafa Bıyık’ın karşısında aday olsaydım seçimi alırdım. Nasıl alırdım? 20 yıldır devam eden Yomra Özdil Grup yolu var, bunu tamamlardım. Beş yılda bu Türkiye Cumhuriyeti Çanakkale’ye köprü yaptı. Yomra Özdil yolu 10 kilometre, bu yoldan ne olur. Bu yolu yapardım. Kaşüstü’nde hastane yolu 10 yıldır yapılmayı bekliyor, bu yolu yapardım. Üç tane okul ihtiyacı var Kaşüstü’nde bunlardan ikisine temel atma töreni yapardım. Öğretmenevi karkas halde bekliyor, bunu tamamlar öğretmenlerin hizmetine açardım. Sonra çıkar derdim ki biz merkezi idare olarak üzerimize düşeni yaptık, belediyeciliği de bize verin biraz da belediyeciliği yapalım. Şimdi diyorum ki; biz belediyeciliği yaptık, merkezi idare de üzerine düşen görevi yapsın. Biz daha çok o noktada mücadele ediyoruz. Öteye beriye sataşma gibi bir mücadelem yok ama Türkiye’de siyaset var. Birçok insanla görüştüm, gittiğim zaman benden rica edip ‘aman bizim fotoğrafımızı paylaşma’ diyen idari amirler, daire başkanları ve genel müdürler oldu. Bu siyasal kaygıdan artık arınmış durumdayım. En azından bağımsız bir adamım. Siyaseten bir bağlayıcılığım yok. Benimle görüşen kişi kaygı duymaz artık. Bunları yaşadım ama. Bunları anlatsam çok komik şeyler yaşadık. Bir bölge müdürü bizimle görüşmekten rahatsız oldu. Geçmiş dönemde iki araba asfalt aldım ben ve bana ‘belediyenin arabası olmasın sivil araba olsun’ dediler. Yomra Belediyesi olarak asfalt alıyor belediye kendi arabasıyla,resmi plakayla. Bir asfalttan ne olur, bir yere de satamazsın, bunu alıp 3 saat içinde bir yere döktün döktün, dökmezsen çöp olur. Biz bunları yaşadık. Bağımsız bir belediye başkanı olarak bunu deneyeceğim. Bu ilçeye hizmet etmek amacım. Yomra çok hızlı büyüyor, 5 yılda 10 bin nüfus artışı yaşadık. Burası bir ilçe kadar büyüdü, beş yılda bir 10 bin daha artış yaşayacağız. Bu ilçede okul ihtiyacımız var, sosyal alan ihtiyacımız var, yeni caddelere ihtiyacımız var. Bunu çözeceğiz el birliğiyle.”

Çok ciddi projeler vaat ettiniz. Kent Meydanı gibi ciddi külfet getiren projeler var. Belediyenin kaynaklarıyla bunu yapabilmeniz çok mümkün görünmüyor. İller Bankasından gelen öz kaynaklarınız belli. Bağımsız olarak devam ettiğiniz sürece projelerinizi Yomra’ya kazandırabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Mustafa BIYIK: Hayal projelerle vatandaşın karşısına çıkmadım. Havadan geçen teleferik, yerden geçen kruvaziyer gemisi yok. Kent Meydanı Projemizin üzerinde 3 yıldır çalışıyoruz.  Bunun için dükkanlar koyduk. Mini bir butik otel koyduk. Üstüne 10 bin metrekare bir meydan alanı koyduk. Bu projeyi kendisini finanse edebilecek bir hale getirdik. Meydan alanını halka vereceğiz, otoparkı halka vereceğiz ama dükkanları satarak bu projeyi yapacağız.  Kent Meydanı projesi bir partililik ya da partisizlik noktasında değil. Kendi kendini finanse edebilecek ve yapılabilecek bir noktada. Yomra Belediyesine para kalmaz ama Yomra Belediyesi de cebinden oraya para harcamaz. Ama alanı halka açmış olacağız.İçerisinde yapacağımız otoparkı ücretsiz olarak halka açmak istiyoruz. üstünde 15 bin metrekare bir kent meydanı yapmak istiyoruz. Fiilen projelendirme ve tapulandırma noktalarını tamamladık. projemizi tamamlayacağız. Benim vatandaşa vaat etmiş olduğum 20 projem var. Bu projeleri yapmayı hedefliyorum ve yapacağım. Seçim kazanmak için proje yapma noktasında değiliz. Cadde yenilemelerimiz var. Kaşüstü’ne gençler için kütüphane yapmak istiyoruz. Buna benzer işlerimiz var. Bağımsızlığımız projelerimizi etkileyecek noktada değil. Zaten İYİ Parti’de olduğum zaman çok ciddi bir merkezi idare kaynağıyla karşı karşıya kalmadım. Bana 3-5 milyon fazladan para geldiği hiç olmadı. İstisnai olarak yardım yapan daire başkanı ya da genel müdürler oldu. Onun için de, ‘Aman Başkanım kimse duymasın.’ dediler. 1-2 milyonluk rakamlar. Çok büyük projeler değil. Yomra Kent Meydanı benim bu ilçe için hayalimdir. Mutlaka yapmak istiyorum. Bu yaparsak Yomra’yı tamamen modern bir hale dönüştürmüş olacağız. Bu projeyi sahille de entegre etmek istiyoruz.

Siyaseten bir pişmanlığınız var mı? İYİ Parti’de siyasete başlamasaydım ya da siyasi kariyerimde şöyle bir yol çizseydim diye pişmanlığınız var mı?

Mustafa BIYIK: Düşünmüş olduğum ciddi bir pişmanlığım yok. İYİ Parti’de siyaset yaptım. İstifa ettim diye arka tarafı yıkıp dökmek istemiyorum. Pişmanlık duymadım. Ayrılırken de siyaset yapmış olduğum herkesten helallik isteyerek ayrıldım. Sayın Koray Aydın’ın evine gittim helallik istedim. Sayın Genel Başkanımıza ulaştım. 5 yıl bu ilçeye geldi. Bizi belediyede 3 sefer ziyaret etti. Bu olumsuzluklar olmasaydı keşke. Biz de %25’leri olan bir partide siyaset yapabilelim ama şartlar bu noktaya geldi. İYİ Parti’de siyaset yapmış olmaktan kaynaklı bir pişmanlığım olmadı. Siyaseten de çok planlı ve programlı hareket eden bir yanım yok. Ankara’da kurultay oldu. Kurultaydan sonra ki gün bir gazetecinin telefon açması neticesinde, ‘Ne düşünüyorsun?’ sorusu üzerine ‘Herhalde bırakırım.’ derken istifa ettim. Aileyi toplayım, siyasi yol arkadaşlarımı toplayım… Öyle bir düşüncem yok. İstifaya getiren bir süreç var. Birincisi; oy kullandırılmaması. İkincisi; bizim bu başarısızlıkların öncesinde eleştirdiğimiz zamanlar oldu. ‘Yanlış yapıyoruz, yanlış bir yol haritası çiziyoruz.’ diye defalarca söylediğimiz zamanlar oldu. ‘Şu şehrin İYİ Parti siyasetini Mustafa Başkan sana bırakıyoruz. Olumlu ya da olumsuz her şey sende.’ deseydiler 3 tane İYİ Parti Belediyesi vardı. Belki Cumhuriyet Halk Partisi’nin de 2 tane daha fazla belediyesi vardı. İYİ Parti Şalpazarı’nda 40 oyla seçim kaybetti. 300 oy aldı Cumhuriyet Halk Partisi. Çarşıbaşı’nda Cumhuriyet Halk Partisi 20 oyla seçim kaybetti, İYİ Parti 250 oy aldı. Bunu anlatacak olan bir mantık yok ki… Biz bunları hep savunduk, defalarca anlatmaya çalıştık. Günün sonunda bana, ‘Sen Yomra Belediye Başkanısın seçimi kazanmaya bak. Geri kalanları bize bırak.’ dediler.

13 May 2024 - 09:50 -

Mahreç  Haber Merkezi

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.