Ortahisar Belediyesi tarafından düzenlenen 3.Kitap Günleri ilgiyle başladı. Kitapseverlerin bir araya geldiği kitap fuarına siyasi isimler de katılım gösterdi. günebakış Gazetesi, 3.Kitap Günleri’nde okuyucularıyla buluşan aralarında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen’in de bulunduğu yazarlara etkinliğe ilişkin duygularını ve yazarlık serüveni sordu.
Ortahisar Belediyesinin bu yıl 3. kez gerçekleştirdiği Kitap Günleri etkinliğine yoğun katılım olurken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna ve birçok Trabzonlu yazar, etkinliğe ilişkin duygularını ve yazarlık serüvenini günebakış’a anlattı. Usta kalemlerle yapılan sohbetler, Trabzon’da bir yılda üretilen eser sayısından, Trabzon’un yazarlarıyla ön planda olduğunu da ortaya koydu. Yazarların günebakış’ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle
MUSTAFA ŞEN: “TRABZON GÖRDÜĞÜM KADARIYLA ATILIM İÇİNDE”
AK parti Genel Başkan Yardımcısı olarak sizleri tanıyoruz ancak bugün yazar kimliğinizle de buradasınız. Duygularınızı alabilir miyiz? İlk kez mi bir kitap fuarında kitap imzalıyorsunuz?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen: Katıldığım kaçıncı kitap fuarı olduğunu hatırlayamıyorum. Bu kitap günlerini düzenleyen Ortahisar Belediye Başkanımız Av. Sayın Ahmet Metin Genç’e, belediyemize katkı da bulunan diğer kurumlara teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir etkinlik. Kitapsız olmaz. Kitapsız insan da olmaz. Kitapsız toplum da olmaz. Kitapsız şehir de olmaz. Trabzon gördüğüm kadarıyla bir atılım içerisinde. Bir Trabzonlu olarak bu beni duygulandırdı. Bunun için çok teşekkür ediyorum. Trabzon’da ilk imza etkinliğim oldu. İstanbul’da, Ankara’da, Kayseri’de, Gaziantep’te farklı şehirlerde imza günlerimiz ve kitap sohbetlerimiz oldu. Bugün burada kitap sohbetimiz olmadı, doğrudan kitaplarımızı imzalıyoruz. Bu kitabımızın baskısı bitti, yenisini basacaklar. Tekrar Trabzon’a gelir, tekrar görüşürüz inşallah.
Kendi şehrinizde kendi kitabınızı imzalıyorsunuz? İnsanların yaklaşımı da pozitif. Neler hissediyorsunuz?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen: İnsanın kendi doğduğu büyüdüğü yerde, çocukluk arkadaşlarının, hemşerilerinin komşularının arasında olmak, bir zamanlar buralarda küçük küçük kitaplar okurken, kitap yazarı olarak imza günü düzenlemek tabii ki çok yoğun duygular yaşatıyor. Heyecan verici bir şey. Şehrim adına, Trabzon adına da heyecanlanıyorum. Benim memleketimde böyle şeylerin yapılıyor olması çok kıymetli. Ben okuma yazmayı ilkokuldan önce öğrenmiştim. ‘Orada ne yazıyor, burada ne yazıyor?’ diye bakardım. Bazen gazete parçaları bulduğumda harfi harfe katmaya çalışırdım. Bu durumu okula gittiğimizde öğretmenlerimiz fark etti. Açılış töreninde de söylemiştim. Zehra Hindistan ve Ahmet Hindistan okuma merakımı, okuma aşkıma dönüştürdüler. Rahmetli anneciğim de çok katkı da bulundu. Hem öğretmenlerim hem de annem, bunu başardı. Onlara çok minnettarım.
VEHBİ KOÇ: “EN GÜZEL DOSTLUK KİTAPLA OLAN DOSTLUKTUR”
Kitap fuarı hakkında düşüncelerinizi alabilir miyim?
AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç: Kitap hayattır. İnsan kendisi düşünür konuşur ama kitaplar yazarla konuşup sohbet etmek, onun fikirlerinden istifade etmektir. Rehberdir yoldur. En önemli kitap Allah’ın kitabıdır. Üretilen her kitap ister ilmi olsun ister teknik bir kitap olsun çok kıymetlidir. En güzel dostluk kitaplarla olan dostluktur. Bazen, ‘Sıkıldım arkadaşım yok. Ahbaplık yapamıyorum, arkadaşlık yapamıyorum.’ diyorlar ya kitabı seversen dostluk çok olur. Kitabı seversen dostun çok olur, sevenin çok olur, bilgin çok olur. Sayın Genel Başkan Yardımcımızın dediği gibi insanı arif eder. Mağfirete kadar da getirir.
KAMURAN TUNA: “YILDA 50’NİN ÜZERİNDE ROMAN YAYINLANIYOR”
Ortahisar Belediyesi 3. kez Kitap Günleri etkinliği düzenliyor. Etkinliğe ilişkin duygularınızı paylaşır mısınız?
Kamuran Tuna: Öncelikle standımıza hoş geldiniz. Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanlığı olarak bizler de eserlerimizle yazar üyelerimizle birlikte sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyoruz. Tabii kitap demek kültür demek. Biz bu kültürel faaliyet içerisinde bugüne kadar 45. yıl dönümüzü kutladık. Türkiye Yazarlar Birliği olarak 45 yıldır bu camianın içinde varız. Bundan sonraki süreçlerde de birlikte devam edeceğimizi düşünüyorum. Arkadaşlara, aramıza katılanlara, değerli misafirlerimize, bürokrat kesimimize, tüm misafirlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Açılış nedeniyle yanımızda olan bürokratlarımıza da başta Sayın Valimiz olmak üzere, Genel Başkan Yardımcımız başta olmak üzere hepsine teşekkür ediyorum.
Trabzon’da yazar oranı nasıl? Aramıza her yıl yeni yazarlar katılıyor mu?
Kamuran Tuna:Trabzon’da yazar oranı iyi derecededir. Şiir kitapları dışında, Trabzon’un çayı bile burada roman haline getirilmiştir. Trabzon’da her yıl 50’nin üzerinde roman alanında kitap çıkarılıyor. Genel anlamda bu kadar kitap çıkarılıyor ancak bunların hepsinin Trabzon’da olduğunu söyleyemeyiz. Örneğin Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanlığı Ankara’dadır. Orada bile Trabzonlu birçok yazar-çizer üyemiz var. Eserlerini oradan da çıkarabilirler.
Kitap yazarları destekleniyor mu?
Kamuran Tuna:Destek konusunda öncelikle belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Tabii bana göre belediye başkanlarımızın verdiği destek yeterli değildir. Kültür Bakanlığımızın bu hususa el atması gerektiğine inanıyorum. Kültür ve Turizm bakanlığının kültürü de ilgilendiren bir bölümü var. Türkiye yazarlar Birliği olarak birçok faaliyeti kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürütüyoruz. Her ne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı adı altında faaliyet gösteriyor olsa bile takdir edersiniz ki ‘Kültür ve turizm’ diyor. Dolayısıyla biz yazarlar olarak Kültür Bakanlığımızla yaptığımız projelerde birtakım destekler alıyoruz ama bu yeterli değildir demek istiyorum.
İlgi nasıl? Trabzonlu yazarların romanlarına ilgi nasıl?
Kamuran Tuna:İlginin şu aşamada iyi olduğunu söylemek için biraz erken. Açılış sürecinde yoğunluk oldu ama fuar sonucunu bekleyip neticeyi göreceğiz.
MUSTAFA YAZICI: “1865’TE ANADOLU’DA İLK MATBAAYI KURAN TRABZON’DUR”
Kitap fuarı hakkında düşüncelerinizi alabilir miyim?
Mustafa Yazıcı: Tarihte ikinci İstanbul olan Trabzon’da ikinci Bâb-ı Âli var. Kitap sergileri bu Bâb-ı Âli’si olan Trabzon’a çok yakışıyor. 1865’te Anadolu’da ilk matbaayı kuran Trabzon’dur. Bu matbaa sayesinde Trabzon’un 2 bin ölü ve diri yazarı var. Bu dünyada ve Türkiye’de bir rekor. Bu kitap sergileri bu yönüyle Trabzon’a çok yakışıyor. Daha büyükleri olmalı.
Sizin kaç eseriniz var?
Mustafa Yazıcı: benim 128 eserim var. Şu an elimde 20 tane eserim var. Fuarı çok önemsiyoruz. günebakış gazetemizin de yayınları bu tarz yayınları çok etkiliyor.
YAZARLIK SERÜVENLERİNİ VE KİTAPLARINI ANLATTILAR
Hem sizi tanıyıp, hem de fuar ve kitap çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Osman Başar: Akçaabat Sarıtaş Mahallesi’nde doğdum büyüdüm. 1937 doğumluyum. Allah’a şükür şu an 86’yı doldurduk, 87’den devam ediyoruz. Aslında ben sinema sanatçısıyım. Filmlerde oynadıktan sonra Türk sinema tarihini yazdım. Trabzon’da sinema serüveni Akçaabat Pulathane’nin yaşayan tarihi olduğum için onu da mecburen yazdım. Memleketim Akçaabat. Mazideki Akçaabat diye yeni çıkardığım bir kitap var. Trabzon’dan uzun süre ayrı kaldım ama irtibatım devam etti. Trabzon tarihi bir şehir, kültürel bir şehir. Trabzon’u unutmak mümkün değil. Biri sinema 2’si Akçaabat üzerine 3 eserim var.
Hem sizi tanıyıp, hem de fuar ve kitap çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Şemsettin Bayram: Ben Şemsettin bayram Fuara ilk defa katılıyorum. İstiklal Marşı’nın yazılış amacıyla ilgili bir eserim var. Kitabın yazılış serüveni ve Akif’in yaptığı faaliyetler ve bir ilk yaptım. Ayetlerle istiklal marşını tahlil ettim.
Mavi ve Yeşil, Mor Zifinalar kitabının yazarı ile bir aradayız. Eserleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Deniz Ataman: Mavi ve Yeşil, Mor Zifinalar şiir kitabım. Serbest türde ve dörtlükler halinde, uyaklar halinde yazılmış şiirler. Yaşanmışlıkları dile getirirler. Fuar hakkında da düşüncelerimiz dile getirmek isterim. Benim Trabzon’da ikinci fuara katılışım. Çok kalabalık göremedim. Rağbeti göremedim. Yomra’da nisan ayında düzenlenen fuar daha kalabalıktı. Acaba bu kitap okumamanın mı, sevgisizliğin bir örneği mi bilemedim. Trabzon halkına çok yakışmadı. Daha çok gelmeleri gerekirdi. Ben aslında Beşikdüzülüyüm. Ankara’dan geliyorum. Emekli öğretmenim. Gönlüm benim de şiir yazmaktan geçiyor. Asla para kazanmaktan değil. Asla böyle bir niyetim yok.
Fuarı nasıl buluyorsunuz? Bir değerlendirme alabilir miyiz?
Şükran Üst: Üçüncü kitabım çıktı. Üçüncü kitabımda Türk Toplumunda kadının yeri ele alınıyor. Ancak şu an bu kitabım elimde yok. Daha önce yayınlanan 2 kitabımla bu fuarda yer almaktayım. Kitaplarımızı toplumla buluşturmak çok güzel. Daha önce belediyemizin düzenlediği fuarlara izleyici olarak katılmıştım. Üçüncü fuara yazar olarak katılmaktan ötürü çok mutluyum.
Fuar hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Kadriye Ramsey: Ben Almanya’dan geliyorum. Ortahisar Belediyesine bizleri sizinle buluşturduğu için çok teşekkür ederim. Kitaplarımda gerçek yaşanmış hayatları anlatıyorum.
Fuarda okuyucularınızla buluşacaksınız. Duygularınızı alabilir miyiz?
Sevgi Acet: Ben de Almanya’dan geliyorum. Şiir kitabı yazdım. İlk kitabım. İzmir doğumluyum. Ben de burada bulmaktan dolayı çok mutluyum. Her şey çok profesyonel hazırlanmış. 21 yıldır gurbetteyim. Kitabımın adı İki Yaka Bir Ömür de Almanya ve Türkiye arasını konu alan bir isim.
Fuar hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Saadet Yılmaz: Fuar çok güzel bir organizasyon oldu. Tüm kitap severleri bu organizasyona bekliyoruz. Kitaplar dünyaya açılan pencerelerdir. Bu pencerelerden dışarı bakmak istiyorsanız lütfen bu organizasyona gelin. Zaman ayırın.
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.