Ramazan'da Beslenme

Ramazan ayı tam anlamıyla hem maddi hem manevi olarak arınma ayı. Bu ayda bedenin en güzel detoksu gerçekleşmiş oluyor. Ancak bu detoks için doğru, sa...

Ramazan ayı tam anlamıyla hem maddi hem manevi olarak arınma ayı. Bu ayda bedenin en güzel detoksu gerçekleşmiş oluyor. Ancak bu detoks için doğru, sağlıklı, yeterli ve dengeli sahur ve iftar yapmamız gerekir. Bu sene yaklaşık olarak on beş saatlik bir zaman dilimde oruç tutmuş olacağız. Yaz aylarının sıcaklığına nazaran mevsim sıcaklıkları şehrimizde ve bölgemizde daha ılıman geçiyor olsa da on beş saat uzun bir zaman dilimi. Topun patlamasıyla beraber iftar vaktinin gelmesi on beş saatlik açlığın etkisiyle iftar sofralarında kontrolü kaybetmememiz gerekir. Oruç tutmak, gün içerisinde aç kalmak iftarda, sahurda ve iftar sahur arası zaman aralığında dilediğimiz besini dilediğimiz miktar yeme hakkını kazandığımız anlamına gelmemeli. Bedenimizi de dinlendirdiğimiz bu ayda ölçülü, yeterli ve dengeli tercihlerde bulunmalıyız. Sahuru ele alacak olursak; kahvaltı tarzında sahur yapmak, yumurta, beyaz peynir, siyah zeytin ya da yağlı tohum dediğimi ceviz fındık vb., tam tahıllı ekmek, mevsim yeşilliklerinden oluşan salata ve taze meyve sahur için ideal tercihler arasında olacaktır. İftar içinde hurma ve çorbayla başlangıç yapıp, gün boyu aç kalan midemizi yavaş yavaş besinlerle karşılaştırmamız gerekir. Çorbadan sonra biraz dinlenip ana öğüne geçilebilir. Ana öğünde protein gereksinimimizi karşılayacak besinlerden tercih etmeliyiz. Et, balık, tavuk ya da kuru baklagiller bu gereksinimimiz için uygun olacaktır. Beraberinde güzel bir mevsim salata da ana yemeğimize eşlik edebilir. İçecek olarak ayran ya da kefir gün boyu su ve mineral kaybımızı destekleyecektir. Şeker eklenmiş ve gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekir. İftar sahur arası zaman aralığında yapacağımız bir ara öğünde mevsiminde taze meyvelere yer vermemiz içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bağışıklığımızı desteklememiz için oldukça önemli. Ara öğününüzde meyveyle beraber bir bardak süt ya da kefir tercih edilebilir. Şekerli tatlılar yoğun ve boş enerji içerip ağırlık artışına neden olabileceğinden tercih edilmemeli. İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde en az 2 litre su tüketimine özen göstermeliyiz.

Bedenimizi de dinlendirdiğimiz bu ayda oldukça yaygın olarak görülen ağırlık artışı Ramazan’ın maneviyatıyla örtüşmemektedir. Hafif kahvaltı gibi yapacağımız bir sahur, sağlıklı tercihlerden oluşan, ölçüsünde bir iftar yemeği ve meyve, sebze tüketimine de yer verdiğimiz bir beslenme planımız olmalı. Su tüketimini ihmal etmemeliyiz. Yeterli, sağlıklı ve dengeli tercihlerde bulunarak beden sağlığımızı korumalıyız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Elif Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler