banner114
banner146
Elif ÖZTÜRK
Elif ÖZTÜRK
Yazarın Makaleleri
Mikrobiyota
   İnsan vücudu sahip olduğu hücrelerin sayısından on kat fazla sayıda canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu canlılar çoğunluk olarak bakterilerdir. Vücudumuzda ki bu bakteriler iki bin kadar farklı aileye otuz bin kadar farklı türe...
GDO
Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), genetik materyalin doğal olmayan yolla değiştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bitki ve hayvanlar üzerinde yapılan bu genetik uygulamaların tarihçesi 1970'li yıllara kadar dayanmaktadır. Her geçen...
Mevsimi Gelmişken “Şeftali”
Şeftali, gülgiller familyasından gelen bir meyvedir. Bir adet şeftali yaklaşık 60 kkal enerji sağlar. Yaklaşık olarak 3 g posa içermektedir. Demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, çinko minerallerini; A, C, B1, B2, B3, B6 vitaminlerini...
Su Ayak İzi
Su ayak izi kavramı ilk kez 2002 yılında Hollanda'da gündeme gelen oldukça önemli bir terim olarak karşımıza çıktı. Bu terimin önemi gün geçtikçe daha da önem kazanmakta. Nedir su ayak izi? Bir ürünün, besinin, hammaddenin üretimi...
Sarı Mucize
Zerdeçal, Hindistan'da oldukça yaygın kullanılmasından dolayı Hindistan safranı olarak da bilinir. Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde zerdeçal tüketimi oldukça yaygındır. Yaygın zerdeçal tüketiminin bu ülkelerde bazı hastalıkların...
Küçük Hileler
Başta obezite olmak üzere pek çok hastalığın gelişimiyle mücadelede yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemli. Bu konuda atılması gereken adımlardan biri de porsiyon kontrolüdür. Bazen ne yazık ki porsiyon kontrolünü sağlayamayabiliyoruz....
Mevsimi Gelmişken; Çilek
Mevsimi gelmişken çilek bol bol yenmez mi? Rengi, tadı, kokusuyla bizleri alıp mutlu yaz anılarına götürmez mi? Mutlulukla ilişkisi olan yegane bir meyve. Tadı, kokusu bir yana sağlık üzerine faydaları saymakla bitmez. Çileğin yüz gramı...
ÖZLEDİĞİMİZ BAYRAMLARA
Yeni normallerimiz bir süre daha eskisinden farklı olmaya devam edecek. Özlediğimiz ve kıymetini bilemediğimiz, nerde eski bayramlar dediğimiz günleri fazlaca arar olduk. Şu günlerde sağlığın kıymetini çok daha iyi anlamış bulunmaktayız....
Ramazan ve Tam Kapanma Bir Arada
Tam kapanma yaşadığımız şu günlerde Ramazan'ında son haftasına girmiş bulunmaktayız. Ramazan'da kilo almanın en temel nedenlerinden biri yaklaşık on günden fazla süren açlığın, bazal metabolizma hızının yavaşlatmasıdır....
İftardan Sonra Uyku Hali ve Halsizlik Mi Var?
 İftardan sonra uyku haliniz var ise, halsizlik hissediyorsanız aman dikkat! Özellikle uzun süre açlıktan sonra iftarla beraber halsizlik ve uyku halini çok yoğun hissediyorsanız sizde insülin direnci gelişmiş olabilir. İnsülin direnci...
Tatlıların Sultanı
 Ramazanda iftardan sonra pek çoğumuzun beklediği an tatlı ve beraberinde çay, kahve faslı olsa gerek. Uzun süren saatlerde tutulan oruçlar sonrası, iftardan sonra tatlı faslı belki de günün ödülü olarak değerlendirilmekte. Aslında...
Ramazan'da Beslenme
 Ramazan ayı tam anlamıyla hem maddi hem manevi olarak arınma ayı. Bu ayda bedenin en güzel detoksu gerçekleşmiş oluyor. Ancak bu detoks için doğru, sağlıklı, yeterli ve dengeli sahur ve iftar yapmamız gerekir. Bu sene yaklaşık olarak...
Her derde deva E vitamini
E vitamini tokoferol ve tokorienol bileşiklerine verilen genel isimdir. 1936 yılında keşfedilmiştir. Tokoferol adı latince yavru kelimesinden gelmektedir. En zengin kaynağı buğday embriyosudur. Buğday embriyosu buğdayın içinde yer almaktadır....
Hayatın tadı tuzu
Besinlerin tadı, besin seçiminde önemli bir etkendir. Böylesine önemli bir duyu daha bebek, anne karnındayken gelişmekte ve ilerleyen dönemlerde besin seçimimizi belirlemektedir. Tat duyusu sadece besin seçimlerinde değil aynı zamanda vücutta...
Su: Hidrojen ve Oksijenden Çok Daha Fazlası
Yaşadığımız dünyanın büyük bir bölümü sularla kaplı. Tıpkı dünya gibi vücudumuzun da büyük bir kısmı sulardan oluşmakta. Yeni doğan bir bebeğin vücudunun yaklaşık %80'ini sudur. Yaş ilerledikçe bu oranın düştüğünü...
Az uyumak obeziteye neden olur mu?
Uyku, geceleri uyuyup bir gün döngüsünü tamamlayıp yeni güne başladığımız bir rutinden çok daha fazlasıdır. Otoritelerce yetişkinlerin 5 saatten veya daha az uyuyor olması yetersiz uyku olarak belirtilmektedir. Kronik olarak yetersiz uykunun...
Ceviz ve Sağlık
Cevizin tarihi M.Ö. 7000'li yıllara kadar uzanmakta ve sert kabuklu kuruyemişler arasında yer almaktadır. Oldukça yüksek enerji içeriğine sahiptir. Günde 50 g kadar ceviz yetişkin bir bireyin enerjisinin %15ini karşılamakla birlikte içerdiği...
Şekerin tahtının çalan tatlandırıcılar
Tat tomurcuklarımız daha biz dünyaya gelmeden anne karnında gebeliğin 16. haftasında oluşmaktadır. Yeni doğan bebekler tatlı tada büyük bir istekle karşılık verir. Çocuklar ve yetişkinlerde de benzer şekilde tatlı tercihlerinde yönelim...
Obezite kader mi?
Obezite iyi beslenmiş anlamına gelen Latince ‘obesus' kelimesinden köken almaktadır. Vücutta fazla yağ dokusu birikimi ya da ideal ağırlığın %20 fazla olması şeklinde ifade edilebilir.  Günümüzde obezite artık epidemik bir sorun...
Bal
Bal en doğal tatlandırıcıdır. Tatlı bir besin olmasının yanı sıra sağlığı geliştirici pek çok etki göstermektedir. Bu etkisi MÖ 2100-2000'li yıllara kadar dayana Sümer tabletlerine de konu olmuştur. Balın ilaç ve merhem olarak...
Anne sütü neden bu kadar önemli ve eşsiz?
Anne sütü her yeni doğan bebeğin normal gelişimine katkı sağlayacak şekilde yeterli besin ögelerine sahiptir. Yaşamın ilk 6 ayı yeni doğan ve süt çocukları için tek başına yeterli bir besindir. İlk 6 ay sonrasında ise ek besin ve aile...
Şubat ayına girerken sebze ve meyveler
Yeni yılın ilk ayını geride bıraktık. Şubat ayı hemencecik geldi bile. Mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklarda geçirdiğimiz bu günlerde özellikle de koronavirüs salgınına birde mustasyonlu koronavirüs endişesi bizleri kaplamış...
Çay yarar mı zarar mı?
Geçmişten günümüze en çok tüketilen içecekler arasında yer alan çay, Camellia sinensis (L.) Kuntze bitkisin yapraklarının elde edilmektedir. İlk kez Çin'de keşfedilmiştir. Tarihi 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Her gün yaklaşık...
Sağlıklı beslenmede balığın önemi
Balık Karadeniz'in sofralarımıza cömertçe sunduğu en kıymetli besindir. Çocukluktan yaşlığa kadar, sağlığımızın korunmasında ve gelişmesinde son derece önemli bir rol oynar.Balık, sofralarımızda sık sık yer almalıdır....