ÖĞRENCİLERİN PARA DARLIĞI

Dünyada en zor iş öğrenciliktir. Öğrenciler genç, sağlıklı, aktif insanlık dönemini yaşadıkları için ihtiyaçları çoktur. Para en çok öğrencilere lâzım...

Dünyada en zor iş öğrenciliktir. Öğrenciler genç, sağlıklı, aktif insanlık dönemini yaşadıkları için ihtiyaçları çoktur. Para en çok öğrencilere lâzım olur. Elbisesi, kitapları, yiyeceği, okul masrafları, yol masrafları, ev masrafları, evlenme masrafları en başta gelen adamdır. Ben kendi hayatımdan bilirim. Çünkü 16 (on altı) sene öğrencilik yaptım. Hem de yokluk devirleri olan 1953-1970 yılları arasında. 29 sene de öğretmenlik yaptım. 1970-1999 yılları arasında. Öğrencileri izledim, gözledim, araştırdım. Toplumda en çok yardım yapılması gereken insanların öğrenciler olduğunu ilmen tam kavradım. Öğrenci çoğu zaman parasızlıktan bir öğün yemek bulup yiyemez. Hele yüksek okul öğrencisi ise gençlik döneminin zirvesinde demektir. Bazları çamaşırını da kendisi yıkar. Bazıları anasız ve babasızdır. Yetimdir. Sıcak bir çorbaya hasrettir. Bir simit ve çayla gün geçirdiği de olur. Zamanımızda Burs da herkes alamıyor. Sokaklarda görüyoruz. Selpak mendil, simit, limon ve hamsi satarak geçinenler bile var. Bu bakımdan önce öğrencilerin para darlığını herkes görmelidir. Bir öğrencinin kaybedilmesi ilerde bir âlimin kaybedilmesidir. Bir âlimin kaybedilmesi bir âlemin (kâinatın) kaybedilmesi gibidir. Bir âlim kazanmak bir âlem (Kâinat) kazanmak gibidir. Bir harf öğretene köle olunulursa hak ettiğine göre bir harf öğrenene ne olmak gerekir? Asıl bunu düşünelim ve gereğini yapalım. Konfüçyüs’ün çok güzel bir sözü var. Tam öğrencilere göre “BİR DAĞDA HEM KUŞA VE HEM DE YILANA RASTLANIR. AKAT BİRİ UÇARAK, BİRİ DE SÜRÜNEREK BU TEPELERE ÇIKABİLMİŞTİR.” Çeşitli mesleklerin zirvesindeki insanların sürünerek gelenle, uçarak gelenini herkes fark edemiyor. Gerçek insanlar bunu fark edip imkânlarına göre gereğini yapanlardır. Parasızlık çağımızın imansızlık sorunu gibi en büyük sorunudur. Biri maddî biri ise manevîdir. İki sorun da öğrenci için tehlikedir. İkisinden de öğrencileri kurtarmalıyız. Başka türlü hiç kimseye mutluluk yanaşmaz. Çünkü yakışmaz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler