Mikrobiyota

İnsan vücudu sahip olduğu hücrelerin sayısından on kat fazla sayıda canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu canlılar çoğunluk olarak bakterilerdir. Vücud...

İnsan vücudu sahip olduğu hücrelerin sayısından on kat fazla sayıda canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu canlılar çoğunluk olarak bakterilerdir. Vücudumuzda ki bu bakteriler iki bin kadar farklı aileye otuz bin kadar farklı türe aittir. Bu kadar fazla sayıda bakteriyle beraber yaşıyor olmamız vücudumuzda ki pek çok sistem üzerinde onlara da söz hakkı tanımaktadır. Bu nedenle mikrobiyota ikinci beyin olarak da isimlendirilmektedir. Özellikle gastrointestinal sistemimizde çok yoğun şekilde kolonize olan bakteriler gastrointestinal mikrobiyotamızı oluşturur. Her insanın sahip olduğu mikrobiyota tıpkı parmak izi gibi farklılık göstermektedir. Daha anne karnındayken şekillenmeye başlamakta, bebeğin normal doğum ya da sezaryenle dünyaya gelmesiyle bu yapılanma farklılaşabilmekte ve anne sütü ya da formül mama alıp almaması, çevresel koşullar gibi pek çok etmenden etkilenmektedir. Mikrobiyotanın karakteristik şekil 2-3 yaşlarına gelindiğinde oluşmaktadır.

Gastrointestinal sistem mikrobiyotamız başlıca obezite, diyabet, kanser ve nörolojik hastalıklar gibi hastalıklarla ilişkilendirilmektedir. Tükettiğimiz besinlerin fazla miktarda yağ, karbonhidrat ve protein içermesine bağlı olarak bakterilerin oluşturduğu yanıtlar sağlımızı olumuz etkileyecek yönde olup tam tersi de söz konusudur. Ne kadar yeterli ve dengeli bir beslenme planı takip edilirse bağırsak mikrobiyotamızdaki faydalı bakterilerin kolonizasyonu ve hakimiyeti o kadar artmaktadır. Ayrıca taze sebze, meyve tüketimine özen göstermeli, tam tahıllar ve kurubaklagillere beslenme planımızda yer vermeli, çözünür ve çözünmez posa tüketimini sağlamalı, omega 3 yağ asidi alımını artırmalıyız. Rafine karbonhidrattan uzak durmalı, yüksek yağ içeriği olan besinleri tüketmemeli, gereksinimiz kadar protein alımını sağlamalıyız. Beslenmemizle beraber mikrobiyotamız şekillenmektedir. Bununla beraber fiziksel olarak aktif olmak ve sigara içememek de mikrobiyotamız için oldukça faydalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Elif Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler