Mevsimi Gelmişken “Şeftali”

Şeftali, gülgiller familyasından gelen bir meyvedir. Bir adet şeftali yaklaşık 60 kkal enerji sağlar. Yaklaşık olarak 3 g posa içermektedir. Demir, fo...

Şeftali, gülgiller familyasından gelen bir meyvedir. Bir adet şeftali yaklaşık 60 kkal enerji sağlar. Yaklaşık olarak 3 g posa içermektedir. Demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, çinko minerallerini; A, C, B1, B2, B3, B6 vitaminlerini içermektedir. Şeftaliye rengini veren A vitamini öncülü olan bileşikler ve içerdiği diğer biyoaktif bileşiklerin sağlığı geliştirici pek çok etkisi söz konusudur. A vitamini, görme fonksiyonlarında rol alır ve yetersizliği gece körlüğüne yol açabilmektedir. Ayrıca gözü güneş ışınlarına karşı koruyucu etki gösterir. Hücre farklılaşması, gen ekspresyonuda da rol alarak kanser gelişimine karşı koruyucu ve önleyici rol alır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cilt sağlığını koruyucu etki gösterir. Meyvenin kabuğunda daha yoğun bulunan bu biyoaktif bileşikler oldukça güçlü antioksidan aktivite göstermektedir. Vücutta gelişen serbest radikallerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca kemik sağlığı üzerine koruyucu etkileri söz konusudur. Diyabet gibi kronik hastalıkların gelişimi ve önlenmesinde etkilidir. Tüm bu sağlığı geliştirici ve koruyucu etkilerinden faydalanabilmek için yeterli ve dengeli beslenme planımızda şeftaliye de yer vermeliyiz.

priroda-persik-vetki-plody.jpg

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Elif Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler