banner114
banner146

Şeftali, gülgiller familyasından gelen bir meyvedir. Bir adet şeftali yaklaşık 60 kkal enerji sağlar. Yaklaşık olarak 3 g posa içermektedir. Demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, çinko minerallerini; A, C, B1, B2, B3, B6 vitaminlerini içermektedir. Şeftaliye rengini veren A vitamini öncülü olan bileşikler ve içerdiği diğer biyoaktif bileşiklerin sağlığı geliştirici pek çok etkisi söz konusudur. A vitamini, görme fonksiyonlarında rol alır ve yetersizliği gece körlüğüne yol açabilmektedir. Ayrıca gözü güneş ışınlarına karşı koruyucu etki gösterir. Hücre farklılaşması, gen ekspresyonuda da rol alarak kanser gelişimine karşı koruyucu ve önleyici rol alır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cilt sağlığını koruyucu etki gösterir. Meyvenin kabuğunda daha yoğun bulunan bu biyoaktif bileşikler oldukça güçlü antioksidan aktivite göstermektedir. Vücutta gelişen serbest radikallerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca kemik sağlığı üzerine koruyucu etkileri söz konusudur. Diyabet gibi kronik hastalıkların gelişimi ve önlenmesinde etkilidir. Tüm bu sağlığı geliştirici ve koruyucu etkilerinden faydalanabilmek için yeterli ve dengeli beslenme planımızda şeftaliye de yer vermeliyiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.