Maraş Caddesinin trafiğe kapatılması olayı Trabzon açısından gerçekten çok önem arz eden bir gelişme. Kenti güzelleştiren… Kent değerine değer katan ve Trabzon için yeni bir sosyal alan oluşturan çok güzel bir uygulama. Tarihe not düşmek için yazıyoruz. Zira kendimizi bu şehrin kah zabıt katibi, kah vicdanı sayıyoruz.
Maraş caddesinin araç trafiğine kapatılması olayı ilk kez 2014 yılında Ortahisar Kent Meclisinde gündeme gelmişti. Dönemin Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Merhum Ahmet Aslanoğlu, Uzun sokağın ardından Maraş’ın da kapatılması gerektiğini savunmuştu. Bu tarihten önce de ve özellikle Uzun Sokak araç trafiğine kapatıldıktan sonra zaman zaman “Maraş Caddesi de trafiğe kapatılmalı” söylemleri dillendirilmişti. Ancak derli toplu bir proje olarak ilk kez Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Merhum Ahmet Aslanoğlu gündeme getirmişti. Aslanoğlu’nun basın toplantısıyla konuyu gündeme getirdiği süreci çok iyi hatırlıyoruz. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu küplere binmişti. O tarihten sonra Ortahisar Kent Konseyi ile Büyükşehir yönetimi hep karşı karşıya gelmişti.
Aslanoğlu’nun vefatından sonra proje öksüz kalmadı. Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç ve Mimar-Mühendis odaları projeyi öksüz bırakmadı. Sürekli, gündemlerine aldılar. Konu öylesine yoğun işlendi ki dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fervzi Gümrükçüoğlu kaçış yolunu süslemek için görevinin son yılında, “Projeyi STK’larımıza devrettim. Ne isterlerse onu yapsınlar” demek zorunda kaldı. İcraat makamı Büyükşehir olunca STK’ların yapabileceği çok bir şey yoktu. Ve Zorluoğlu projeyi kucağında buldu.
Trabzon son iki dönemdir şehre yabancı belediye başkanları tarafından yönetiliyor. Hal böyle olunca başkanlar toplumsal beklentiyi çok sonra öğrenebiliyor. Başkan Murat Zorluoğlu da Gümrükçüoğlu gibi aynı yoldan geçti. Maraş Caddesinin trafiğe kapatılmasının önemini ancak üç yıl sonra kavrayabildi. En büyük şansımız ise Maraş’ın yenilenecek altyapısı dolayısıyla trafiğe kapatılacak olmasıydı. Zorluoğlu bunu fırsat bilerek projeyi hayata geçirdi. Diğer türlü buna cesaret edemeyebilirdi. Sonuçta Trabzon’un STK’larının savunduğu bir proje ancak 8 yıl sonra hayata geçebildi. Bunu neye bağlıyoruz? Bunu bu şehre Trabzon’u tanımayan başkanların gönderilmesine bağlıyoruz. Yani Maraş Caddesinin araç trafiğine kapatılmasını şehirde yaşayan herkes yeterince içselleştirmişti. Ama dışarıdan şehri tanımayan başkanlar bunu ancak üç yıl sonra hissedebildi.
***
Maraş Caddesinin trafiğe kapatılmasını en başından beri savunan bir yayın kuruluşuyuz. Başından beri tavizsiz savunduk. Zorluoğlu’na bu üç yıllık süreçte asgari on haberimizle hatırlattık. Şoför esnafının tepkisine rağmen idarenin yanında durduk.
Proje hayata geçerken bir şeyi daha savunduk. Ne yapılacağı kamuoyu ile tartışılsın. Lakin hiçbir görüş alış verişi yaşanmadı. Başkan Zorluoğlu 13 milyon liraya işi ihale etti. Pazarlık usulüyle. Şimdi yeni biri tartışma başladı. 13 milyon lira gerçekten büyük bir para. İhale, otogarı yapan firmaya pazarlık usulüyle verilince tartışma daha da anlam kazandı!.. İşin teknik boyutundan anlayanlar şartnameyi arıyor. Şartname ne ilginçtir ki açıklanmıyor. Yani hangi imalata ne kadar para verildiğini kimse bilmiyor. Zorluoğlu burada da “Biz yaptık. Oldu, bitti” demek istiyor. Hatırlarsanız spor temalı 8 tane durağa 2 milyon 720 bin TL ödediğinde Belediye Meclis Üyesi Berrin Erkuloğlu itiraz etmiş ve aldığı teklifleri açıklamıştı. “Araştırdım 8 durak 880 bin TL’ye yapılıyor. Ey Zorluoğlu 1 milyon 850 bin lira nereye gitti?” sormuştu. Zorluoğlu’ndan gelen cevabı da hatırlıyorsunuz. Evlere şenlik bir cevap. “Çok güzel duraklar yaptık. Vatandaş beğendi. Fiyatı tartışmayalım.” Mealinde bir açıklama yapmıştı. Tıpkı şimdi Maraş Caddesindeki tartışma gibi. Yani bu şartnameler elbet ortaya çıkacak. Ne kadar saklanırsa saklansın birileri bulacak. Bulduktan sonra maliyet fiyatına bakılacak. Aradaki farkın nereye gittiği yine sorulacak. Zorluoğlu işte o gün tıpkı duraklarda cevap veremediği 1 milyon 850 bin TL’lik cevap gibi yeni bir cevaba sığınacak. “Maraş Caddesi çok güzel oldu. Herkes beğendi. Açılış törenini görmediniz mi?” deyip ödenen parayı ve tartışmayı belki de kötü niyet sayacak. Halbuki o para bizim paramız. Bankalardan borçlanılan milyonlarımız. Büyükşehir’in pazarlık usulüyle yaptığı ve tartışılan bu ihalelerinde imalat bir yanan herkes harcanan paraların nereye gittiğini soruyor. Bu paraların belli firmalara gittiğini gözlemliyor. Bu tartışma da ne yazı ki AK Parti’ye kaybettiriyor.
Maraş Caddesi gibi güzel bir projeyi, harcanan paranın gölgesinde tartışmak istemeyiz. Bu konuda bizi kötü niyetle eleştirenlere şunu söylüyoruz. Bizi eleştireceğinize Büyükşehir’in neden gizli saklı ihale yaptığını eleştirin. Neden şeffaf davranılmadığını eleştirin. Neden hesap verir belediye olunmadığını eleştirin. Biz görevimizi yapıyoruz. Güzele güzel, çirkine çirkin diyoruz. Harcanan parayı da sorgulayarak gazetecilik yapıyoruz. Zira akredite gazetecilerden değiliz. Olmadık, olmayacağız. Maraş Caddesinin güzelliğini savunmak harcanan paranın nereye gittiğini sorgulamamayı gerektirmez. Maraş Caddesi güzel oldu. Harcanan parayı ise bilmek istiyoruz.
sayın ali bey bu ülkenin ismi ne tür ki ye yani ey türk iyi ye ....gerisi mühim değil