Trabzon Üniversitesi yeni rektörünü beklerken

Trabzon’da gündem maddelerinden birisi Trabzon Üniversitesi rektör ataması. Trabzon’un 2006 yılından bu yana gündeminde olan ikinci üniversite nihayet...

Trabzon’da gündem maddelerinden birisi Trabzon Üniversitesi rektör ataması. Trabzon’un 2006 yılından bu yana gündeminde olan ikinci üniversite nihayet 2008 yılına kurulmuş ve Trabzon gibi bir markanın ismini alarak hayatiyet bulmuştur. Lakin gelin görün ki, büyük bir markanın üzerine oturmasına rağmen Trabzon Üniversitesi beklenen performansı gösterememiştir. “At, sahibine göre kişner” veya “At sahibine göre yürür” atasözleri, Trabzon Üniversitesinin iyi yönetilmediğini göstermektedir. 500’e yakın akademisyen ve 12. 500 civarında öğrencisiyle Trabzon Üniversitesi yükselen bir grafiği değil, düşen bir grafiği temsil etmektedir. Dört yıllık tercih sıralamasına baktığımızda karşımıza son 4 yılın en düşük puanlı üniversitesi çıkmaktadır. KTÜ içinde ‘ikinci sınıf fakülte’ muamelesi gördüğü için ayrılmayı savunan sosyal bilimci akademik kadro, yaşanan bu geri gidiş nedeniyle ayrılmaktan pişman olur hale gelmiştir. Sadece üç fakülte puanlarından örnek vermek istiyoruz. Hukuk Fakültesi 409 puandan 339 puana inmiştir. İlahiyat Fakültesi 327 puandan 267 puana inmiştir. İlahiyatta ikinci öğretim 321 puandan 241 puana gerilemiştir. İletişim Fakültesi ise 262 puandan 229 puana düşmüştür. Bu düşüş diğer tüm fakülte ve bölümlerde de aynıdır. Yani seçilip üç bölüm alınmamıştır. Dört yıllık eğitim-öğretim sürecinde hiçbir başarıya imza atmayan Trabzon üniversitesi, tercih yapan öğrencilerin gözünde kötü bir yerdedir. Zira tercih yapan öğrenciler internetten gidecekleri üniversitelerin başarı sıralamasından konumuna her şeyini araştırıp öyle tercih ediyor. Trabzon Üniversitesi yeni kurulan üniversiteler arasında en son sıralardadır.

Trabzon Üniversitesinde yönetim başarısızlığı nedeniyledir ki, üniversitenin kendi içinden bile adaylar çıkmıştır. Trabzon kamuoyu bir değişim havasına girmiştir. Gerçekten Trabzon Üniversitesinde rektörlük değişimi beklenmektedir. Trabzon Üniversitesinin rektörü çok iyi bir insan, çok iyi bir alimdir. Lakin iyi bir idareci ve rektör değildir. Zira üniversite 4 yıl içinde hep skandallarla ve başarısızlıklarla gündeme gelmiştir. Trabzon’un ikinci üniversitesi için şimdi URAP ve ÜNİAR’ın araştırma sonuçlarını alıntılıyalım:

URAP tarafından makale puanı, bilimsel dokuman puanı, atıf puanı, doktora puanı, Öğretim üyesi ve öğrenci puanı ele alınarak yapılan başarı sıralamasında Trabzon Üniversitesinin başarı sıralaması 179 üniversite arasında 174 olarak belirlenmiştir.

Devlet üniversiteleri arasında ise sondan ikinci sırada yer alarak 121. sırada yer almıştır.

ÜNİAR’ın yaptığı memnuiyet araştırmasında ise Trabzon Üniversitesinin 198 üniversite arasında sıralaması 157, devlet üniversiteleri arasında 102. sırada.

Öğrenim deneyimi memnuniyetinde 102. sıradadır.

Uzaktan Eğitim altyapı sıralamasında 139. sıradadır

Akademik destek ve ilgi sıralamasında 139. sıradadır

Kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet sıralamasında 170. sıradadır

Öğrenme imkan ve kaynakların zenginliğinden memnuniyette 174. sıradadır

Kişisel gelişim ve kariyer desteğinde 156. sıradadır.( Tablolar ve rakamlar URAP ve ÜNİAR'dan alınmıştır)

***

Bu tabloyu şehirdeki STK’lar üzüntü ile izliyor. Şehirdeki STK’lara sorulsa yüzde doksanı değişimden yana kanaat bildirir. Yüzde 10’u ise Rektör Hoca’nın saygın kimliği nedeniyle sessiz geçiştirir. Lakin ortada bir de hakikat var. Hakikatin hatırı, Rektör Bey’in hatırından daha önemlidir. Trabzon şehrinin hatırı var. Trabzon eğitim ve kültür hayatının hatırı var. Bütün bunları hocamızın hatırına kurban etmek hakikati katletmektir. Biz bunu göze alamadık.

***

Okurlarımızdan veya izleyicilerimizden herhangi biri bu değerlendirme yazımızı bir çıkar ilişkisine veya nefs meselesine bağlamasın. Rektör Hoca ile hiçbir çıkar ilişkisi içinde (kadro vs.) olmadık. Yani "bir şey talep ettik de alamadık!" gibi bir keyfiyet asla söz konusu değildir. Biz, yerlerde sürünen Trabzon Üniversitesinin ve Trabzon’un hukukunun peşindeyiz. Bir markanın üstüne oturan Trabzon Üniversitesi markanın nakkını vermelidir. Bunun için Trabzon Üniversitesi'nde bir değişim bekleyenlerdeniz.

NOT: URAP nedir? URAP Dünya Sıralaması URAP dünya sıralamalarında, değerlendirme yılında dünyada en fazla makale yayınlayan 2500 yüksek öğretim kurumunu temel almaktadır. Her yüksek öğretim kurumunun toplam puanı, belirlenen göstergelerdeki performanslarına dayalı olarak hesaplanmaktadır. URAP (University ranking by academic performance) Araştırma Laboratuvarı 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulmuştur. URAP'ın amacı yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metotlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır.

ÜNİAR NEDİR?

Türkiye'de üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız araştırma laboratuvarıdır. ÜniAr Türkiye'de üniversite ve yükseköğretim alanında araştırmalar yaparak Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamakta olup araştırma bulgularını rapor halinde kamuoyuyla paylaşmaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

02

Mehmet kirici - Cok guzel bir yazi kaleme almissiniz. Ancak soylediklerinizin bir bolumune katilmiyorum.Iyi alim olan birisi devletin kurumuna bile isteye zarar vermeye devam etmemek icin kendi cekilir aday olmazdi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 09:59
01

Kamil hoca - nedemiş atalarımız perşembenin gelişi çarşambadan bellidir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 09:59


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler