KAZAKİSTAN SORUNUNA TARİHİ BAKIŞ

Yeni yılın başında Kazakistan’da patlak veren terör ve çatışma hayra alâmet değil... Rusya asıl dilinin altındakini tarihi olarak ortaya atmış değil....

Yeni yılın başında Kazakistan’da patlak veren terör ve çatışma hayra alâmet değil... Rusya asıl dilinin altındakini tarihi olarak ortaya atmış değil. Zamanla anlaşılacaktır. Türkî Cumhuriyetlerden Kazakistan’ı asıl karıştıran Çin’dir. Fakat istismarını yapan ABD ve AB devletleridir.

Rusya zaman zaman tarihte bu müdahaleleri Trabzon’da da yaptı. İran’da da yaptı. Fakat yaptıranlar hep Batı devletleri oldu. Vaktiyle Roma’dan gelip Trabzon ve Tebriz’den geçen ve Pekine giden İpek Yolunu Trabzon’da İngilizler ele geçirmişler, İran transit ticaretinin gelirini kendileri kazanmaya başlamıştı. O zaman Trabzon’da on sekiz Konsolosluk vardı. İpek yolu çok işlekti. Rusya eskiden beri İran üzerinden Akdeniz’e inememişti. Şimdi Bafra’ya kadar Trabzon’u alarak Bafra’dan Haleb’e veya Antakya’ya inmek böylece Doğu ve Orta Karadeniz’in bir kısmını da ele geçirmek istiyordu. Buna bahane olarak İngiltere’nin Trabzon İran transit ticaretini ele geçirmeyi bahane ederek iki küsur sene Trabzon’u işgal etti amma amacına ulaşamadı. Üstelik Karsı verdi. Fakat Batu’mu aldı. Böylece İngiltere’yi durdurdu. İpek yolundan Çinin yaptığı İpek ticaretinin taşımacılığı eline geçti. Fakat sonra Trabzon İpek yolu elinden yine çıktı.

Şimdi Çin Trabzon ve Tebriz’den geçmiyor. Fakat Kazakistan’dan Rusya’nın Poti Limanına Demiryolu vurarak Poti’den Batıya daha çok ipek sevk ediyor. İşte Rusya bu yeni İpek yolundaki ticaretin Çin’e geçmesini hazmedemeyerek Kazakistan’a müdahale etti. Aslında Rusya’ya bu konuda tüyo verip Çin’i örgütleyen de İngiltere ABD ve AB devletleridir. Asıl tehlike burada. Rusya Çin’le direkt karşı karşıya gelmek istemiyor amma Batı güdümüne girmeye çalışan Ermenistan-Gürcistan ve Ukrayna’ya müdahale ettiği gibi Kazakistan’a da müdahale etmiştir. Akşamları televizyonlar çatışmaları ve Rus askerlerini gösteriyor amma Rusya’daki Çin açılmasını duyuramıyor. Çünkü kendisi gibi Sosyalist ve Komünisttir Çin. Rusya ile çelişkiye düşmek istemiyor amma bu olaya tarihen bakış yapılırsa sonuçta bu gerçekler ortaya çıkacaktır. Rusya’dan Kazakistan yoluyla ticaret yapan Çin’dir amma Rusya’yı kızıştıran asıl Batı devletleridir. Çin ile Rusya kapışırsa Batı o zaman daha güçlenecektir. Fakat nice ölü ve yaralı var ise de Kazakistan güçleri hakimiyeti yeniden ele almayı başarmıştır. Bu konuda oyuna gelmedi. Müslüman bir Türki Cumhuriyet olarak ülkede hakimiyeti ele alması çok sevindirici ve de tarihî çok büyük başarıdır. Almatı (Almaata)şehri şehrinin rahatsız edilmesi de Trabzon’un vaktiyle rahatsız edilmesi gibi işin barbarlığa dönüştürülmesidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler