THY, Gümüşhane’den Değil Amasya’dan Alıyor

Türk Hava Yolları(THY) uçak içi servislerinde Gümüşhane’nin tescilli ürününü değil Amasya’da üretilen kuşburnu nektarını tercih ediyor

gunebakis.com.tr - INT
gunebakis.com.tr - INT Tüm Haberleri

Türkiye'nin tanıtımını misyon edinen THY, menülerinde kullandığı ürünleri yüzde 80 oranında yerli tedarikçilerden temin ederken, yöresel ürünler olarak da; Trabzon tereyağı, Ezine peyniri, Rize çayı, Karadeniz kuru fasulyesi gibi ürünleri kullanıyor. İçecek olarak ise birçok Türk markası ile birlikte Amasya’dan tedarik edilen kuşburnu nektarı THY yolcularına ikram ediliyor.

THY, GÜMÜŞHANE’DEN DEĞİL AMASYA’DAN ALIYOR

Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan kuşburnu nektarının değil de farklı illerde üretilen ürünlerin tercih edilmesinde en büyük etkenin, işletme sorunlarına bağlı olarak sürdürülebilir tedarik imkânlarında ki yetersizlik olduğu kaydedildi.

Konuyu gündeme taşıyan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane’de kuşburnu nektarı üreten iki firma olduğunu ancak bu firmaların üretim kapasitesinin talebi karşılamadığını söyledi.

“TALEP ÇOK, ÜRETİM YOK”

Yaptığı açıklamada kuşburnu nektarı üretiminde kapasitenin artırılması gerekliliğine vurgu yapan Akçay, “Sınırlı bir üretim kapasitesi ile piyasada söz sahibi olmak mümkün değil. 500 kilo, bir ton, 5 ton gibi küçük ölçekli üretimlerle piyasaya giremiyorsunuz. Üretilen ürünün tedariki sürdürülebilir ve devamlılığı olmalı. Arandığı zaman bulunabilir olmalı. Büyük firmalar arıyor, haftalık 10 ton, 20 ton ürün istiyor lakin bizim bu talebi karşılayacak hazırlığımız yok. Hazırlığımız olsun artık” dedi.

“KUŞBURNU İLE KÖYLERİN BOŞALMASINI ENGELLEYEBİLİRİZ”

Kuşburnu üretiminin Gümüşhane için çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan İsmail Akçay, “Kuşburnu bu memlekete çok önemli katkı sağlayacak. Hem istihdam, hem üretim, hem de ekonomik yönden çok önemli katkısı olacak. Boşalan köylerimizi, göç eden köylülerimizi bulundukları yerde tutabilmemizin en önemli yolu bu” diye konuştu.

“BİZİM OLANI BAŞKASINA KAPTIRIYORUZ”

Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yılda Gümüşhane coğrafyasında kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesinin dallarda kaldığını kaydeden Akçay, “Hammadde potansiyelimiz var.

Peki niye bu potansiyeli değerlendirmiyoruz. Çünkü kuşburnu toplamak emek yoğun bir iş ve toplayan yok. Biz buna bir çözüm bulmalıyız. Amasya kuşburnu işine bizden sonra başladı. Kuşburnu meyvesini biz tanıttık ancak Türk Hava Yolları uçuşlarında Amasya’nın ürünleri bulunuyor.

Tıpkı elmada olduğu gibi kuşburnunda da bizim olanı başka illere kaptırmak üzereyiz” ifadelerini kullandı.

 

03 Mar 2024 - 13:06 Gümüşhane- Bölge

Mahreç  Gunebakis.com.tr - Int


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.