Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, KDK’nın 2023 yılı faaliyetleri ile 2024 yılı hedeflerini açıkladı.
Kurulduklarından beri toplam 222 bin 308 başvuru aldıklarını açıklayan Ombudsman Şeref Malkoç, 1 milyon 400 bin kişiye hukuki yardım ve destekte bulunduklarını bildirdi.
Ukrayna ve Rusya ombudsmanlarının buluşmasını sağladıklarını açıklayan Malkoç, İstrail’in insan hakları eylemlerine karşı dünyadaki tüm ombudsmanları duyarlı hale getirmek için bildiri yayınladıklarını da kaydetti.
Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, KDK’nın 2023 yılı faaliyetleri ile 2024 yılı hedeflerini açıkladı. Başdenetçi Malkoç, kurumun idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını insan haklarına dayalı adalet anlayışı içerisinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden incelemek, araştırmak ve idarelere tavsiyelerde bulunmak üzere görevlendirildiğini söyledi.
TERCİH EDİLEN BİR KURUM OLMAK İÇİN ÇALIŞILIYOR
Türkiye'de zihinsel dönüşümü sağlamak için çabalarının devam ettiğini dile getiren Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu verdiği kararlarla ve yaptığı faaliyetlerle kamuoyunda ve idareler nezdinde farkındalık oluşturmaya çalışmış, sorun çözme yeteneğini geliştirmiş, tavsiye kararlarındaki dostane çözümle uzlaşmacı rolünü ve insanımızın adalete kolay ve hızlı erişmesi için çaba göstermiştir. Bu anlamda mahkemelerin yükünü azaltma ya çalışmıştır. Önleyici ve eğitici rolüyle uzlaşmazlıkların doğmadan çözümüne katkı vermeye çalışmış tır. İyi bilinen, tercih edilen bir hak arama kurumu olma yolunda çalışmalarımız devam etmektedir.” diye konuştu.
MALKOÇ: “KDK’YA TOPLAMDA 222 BİN 308 BAŞVURU GELDİ”
Kamu Denetçiliği Kurumuna kurulduğu günden itibaren toplamda 222 bin 308 başvuru geldiğini bildiren Malkoç, “Kurumumuz, yine maille, mektupla, faks yoluyla veya yüz yüze görüşmeyle 1 milyon 400 bin kişiye hukuki yardım ve destekte bulunmuştur. 2023 yılında 1 Ocak ile 10 Ekim tarihleri arasında 14 bin 897 başvuru aldık.” dedi.
2023 YILINDA ÇEŞİTLİ ALANLARDA 45 FAALİYET YAPILDI
Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılının hukuk, adalet, insan hakları ve hakkaniyet üzerinde yükseleceğini ifade eden Ombudsman Malkoç, “Çalışmalarımızı da bu doğrultuda sürdürmeye devam ediyoruz. Kurumumuzun personelinin sorun çözme kapasitesini arttırmak için, bilgi ve tecrübesini geliştirmek için başvuruların uluslararası hukuk standartlarında, hakkaniyete uygun, hızlı ve doğru bir şekilde sonuçlanması için eğitim faaliyetlerimizi 2023 yılında artırdık ve 2023 yılında çeşitli alanlarda 45 eğitim yaptık. Hak arama kültürünü yaygınlaştırmak için çocuk hakları, kadın hakları, engelli hakları, iklim ve çevre değişikliği konularında çalışmalar yaptık, bu doğrultuda kararlar verdik. Sivil toplum kuruluşlarıyla, medyayla üniversitelerde sıkı ilişkiler kurduk, onlardan faydalandık. Türkiye’nin birçok ilinde ombudsmanlığı ve kararlarımızı anlatmak için “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programlarını yaptık.” şeklinde konuştu.
UKRAYNA VE RUSYA OMBUDSMANLARININ BULUŞMASI SAĞLANDI
Başdenetçi Şeref Malkoç yaptığı sunumda; Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türkiye'nin arabulucu rolüne işaret ederek, "Biz de Ukrayna ve Rusya Ombudsmanlarını buluşturarak kadınların, çocukların, esirlerin değişimi konusunda çabalarımızı sürdürdük. Önümüzdeki haftalarda Ukrayna Ombudsmanının teklifi üzerine Ukrayna'da ki Rus esirlerini ve ardından da eğer Rusya kabul ederse Rusya'da ki Ukrayna esirlerini ziyaret edip bu konuda uluslararası alanda bir rapor hazırlayacağız.” ifadelerini kullandı.
İSRAİL'İN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ İÇİN DÜNYADAKİ OMBUDSMANLARLA GÖRÜŞÜLÜYOR
Aynı faaliyetlerinin Filistin-İsrail savaşındaki insan hakları ihlalleriyle ilgili devam ettiğini belirten Başdenetçi Şeref Malkoç, açıklamalarını şöyle tamamladı: “İsrail'in insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı eylemleriyle ilgili dünyadaki bütün ombudsmanları duyarlı hâle getirmek için on-line toplantılar ve bildiriler yayınladık. Son yıllarda Avrupa’da ve Amerika'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı giderek artmaktadır, maalesef devlet kurumları da bunlara destek vermektedir. Kur’an -ı Kerim’in yaygın şekilde yakılmasıyla hem ifade özgürlüğü kapsamında olup olmadığı gibi gereksiz tartışmalar oluyor hem de 2 milyar Müslüman’ın inancına hakaret ediliyor. Bu konuda ombudsmanları duyarlı hâle getirmek için çalıştık. Avrupa’da bulunan 8 milyon insanımıza bulundukları ülkelerdeki hak ve hukukunu anlatmak için sivil toplum kuruluşlarıyla onlarca program yaptık, her ülkeye göre haklarıyla ilgili o ülkelerin dilinde ve Türkçe broşürler hazırlayıp binlercesini Avrupa’da bulunan insanlarımıza dağıttık.”
Kaynak: gunebakis.com.tr
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.