Uluslararası Balıkçılık ve Su Bilimleri Sempozyumu’nun açılışı (SOFAS 2023) Trabzon'daki Ulusal Balıkçılık Gen Bankası’nda yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB)-Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)-Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) iş birliğiyle düzenlenen SOFAS-2023 Sempozyumu'na 27 ülkeden 240 bilim insanı katılım sağladı.
Sempozyuma Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Yomra Kaymakamı Muhammet Öztabak, İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Ercan Küçük, Kamu Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Saran, TAGEM Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Halil Sözmen, GFCM Akuakültür Uzmanı Housman Hamza ve çok sayıda araştırmacı katıldı.
Sempozyumda konuşan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, şehirlerin sahip oldukları kültürel değerleri koruyup gelecek nesillere aktararak başarılı olabileceğini söyledi. Trabzon ve Karadeniz bölgesinin de balıkçılık kültürüne sahip olduğunu kaydeden Vali Yıldırım, “Şehrimizin kadim kültüründe çok önemli bir yer tutan balıkçılık, ülkemiz tarım sektörünün dört alt sektöründen birisi olup, insan beslenmesine katkısı, sanayi sektörüne hammadde sağlaması, istihdam imkânı oluşturması ve yüksek ihracat potansiyeline sahip olması bakımından çok değerli bir konumdadır. Günümüz dünyasında sosyo-kültürel ve ekonomik açılardan çok hızlı bir değişim görülmektedir. Bu değişim iş alanı ve beslenme gibi alanlarda da etkisini fazlası ile göstermektedir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık sektörü yüz binlerce insana ekmek kapısı olduğu gibi gelişen ülkemizin, büyüyen nüfusunu beslemekte de ayrıca önemli bir kaynaktır. Bu bakımdan mevcut kaynaklarımızın rasyonel bir şekilde kullanılması başta yetiştiricilik olmak üzere elde edilecek üretim, artan nüfusumuzun protein ihtiyacının karşılanması, yeni istihdam alanlarının açılması ve ihracatımızın desteklenmesi açısından ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Trabzon su ürünleri yetiştiriciliğinde öne çıkıyor


Karadeniz’in serin sularının su ürünlüleri çeşitliliğine de önemli katkı sağladığını söyleyen Vali Aziz Yıldırım, bölgenin Türkiye’nin ekonomisinde ciddi bir payı olduğunu vurguladı. Dünya ve iklim şartlarının değiştiğini ifade eden Vali Yıldırım, günü kurtaracak çalışmalar değil geleceği kurtaracak önlemler alınması gerektiğine işaret ederek, “Karadeniz’in en önemli balıkçılık merkezlerinden olan Trabzon’umuz, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğindeki önemiyle de öne çıkan bir şehrimizdir. Karadeniz'in serin suları, bu bölgenin zengin su ürünleri çeşitliliğine büyük katkı sağlamaktadır. Bu kadim şehir, hem geleneksel balıkçılığın hem de artık modern akuakültürün merkezlerinden biri konumdadır. Bu özelliği ile de her geçen gün önemi daha da artan bir konuma gelmektedir. Bu bakımdan coğrafyamız, hem yerel ekonomiye hem de Türkiye'nin su ürünleri sektörüne büyük ve önemli katkıda bulunmaktadır. Bu anlamda açılışını yapacağımız bu değerli çalışma da alanda ve şehrimizde yürütülen bilimsel araştırmalar, sürdürülebilir uygulamalar ve su ürünleri endüstrisinin geleceğini şekillendirmede önemli bir role sahiptir. Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından ilki 2022 yılında gerçekleştirilen kısa adıyla SOFAS sempozyumunun bu sene 2.sinin şehrimizde tekrar düzenlenmesi ve geçtiğimiz yıl 22 ülkeden yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıya bu yıl da benzer şekilde katılımın olması bizler ziyadesi ile mutlu etmektedir. Değişen dünya şartlarında doğa bizlere her konuda uyarıda bulunurken artık bizlerin de amacı; günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmak olmalıdır.” açıklamasında bulundu.
Programın ardından Vali Yıldırım Su Ürünleri bünyesinde bulunan Balık Üretim Laboratuvarları'nda üretilen balıkların tesislerini gezerek incelemelerde bulundu.
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.
Yorumlar
(1)Reis - Denizdeki balığı kafesteki balığa yem yapıyolar denizlerin kökünü kuruttular
Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Sitemizin Topluluk Kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmaz. Yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.