Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de illerin cinsiyete göre muhtemel eğitim sürelerini açıkladı. Muhtemel eğitim süresi şimdiye kadar Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve UNESCO tarafından Türkiye düzeyinde üretiliyordu.
UNESCO 2021 yılı sonuçlarına göre, ilkokul-yükseköğretim eğitim seviyesi için Muhtemel Eğitim Süresi (MES) dünya ortalaması 12,6 yıl, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkeleri ortalaması 16,8 yıl ve Türkiye ortalaması 19,7 yıl oldu.
Bu çalışmalara göre 2021 yılında Türkiye'de MES 18,8 yıl olarak hesaplandı. Muhtemel eğitim süresi 2022 yılında 18,2 yıl oldu.
Trabzon Bayburt'un Gerisinde Kaldı
TÜİK’in paylaştığı muhtemel eğitim sürelerine göre Trabzon’da 2022 yılında ilkokul ve yüksekokul arasında kadınların eğitim süresi 19 yıl olarak kaydedilirken, erkeklerin muhtemel eğitim süresi ise 18,8 yıl olarak kaydedildi.
Doğu Karadeniz’in diğer illerinden Rize’de kadınların muhtemel eğitim süresi 2022 yılında 19,6 yıl olarak hesaplanırken, erkeklerin eğitim süresi ise 19,4 olarak hesaplandı.
Ordu’da 2022 yılında kadınların muhtemel eğitim oranı 17,7 olurken, erkeklerin muhtemel eğitim oranı ise 17,4 oldu. Bayburt’ta kadınların eğitim süresi 19,2 yıl olarak kaydedilirken, erkeklerin eğitim süresi 19,8 yıl olarak kaydedildi.
Artvin’de kadınların eğitim süresi 19,6 yıl olarak açıklanırken, erkeklerin eğitim süresi 18,7 olarak belirlendi. Giresun’da kadınların eğitim süresi 18,5 yıl olarak belirlenirken, erkeklerin eğitim süresi 18,2 yıl olarak belirlendi.
Gümüşhane’de ise kadınların 2022 yılındaki muhtemel eğitim süresi 16,8 yıl olurken, erkeklerin eğitim süresi 17 yıl oldu. Bu verilere göre Doğu Karadeniz Bölgesinde kadın eğitim süresi açısından en düşük il Gümüşhane oldu. Kadınların eğitim süresinin en uzun olduğu il ise Rize ve Artvin oldu.
Okul Öncesi Eğitimde Trabzon Ortalamada
TÜİK, okul öncesi eğitim süresinin illere ve cinsiyetlere göre oranını da açıkladı. TÜİK verilerine göre Trabzon’da okul öncesi eğitim sürecinde kız çocuklarının ve erkek çocuklarının eğitim süresinin 1,8 yıl olduğunu belirtildi.
Doğu Karadeniz Bölgesinin diğer illerinden Artvin’de kız ve erkek çocuklarının okul öncesi eğitim süresinin 2022 yılında 2,1 yıl olduğu açıklandı. Giresun’da kız ve erkek çocuklarının okul öncesi eğitim süresinin 2,2 yıl olduğu kaydedildi.
Gümüşhane’de kız çocuklarının okul öncesi eğitim süresi 1,6 yıl olarak belirlenirken, erkek çocuklarının okul öncesi eğitim süresinin 1,8 yıl olduğu belirlendi.
Ordu’da kız ve erkek çocuklarının okul öncesi eğitim süresi 1,8 yıl olarak hesaplanırken, Rize’de bu sürenin 1,9 yıl olduğu hesaplandı. Bayburt’ta ise çocukların okul öncesi eğitiminin 1,6 yıl sürdüğü açıklandı.
Verilere göre Doğu Karadeniz Bölgesinde çocukların okul öncesi eğitimde en uzun süre eğitim aldığı il Giresun olurken, Giresun’u Artvin takip etti. Bölgede okul öncesi eğitim anlamında en az süre eğitim alınan il ise Bayburt oldu.
Gümüşhane’de kız çocuklarının erkek çocuklarından daha az süre okul öncesi eğitimi gördüğü kaydedildi. Trabzon, bölgede okul öncesi eğitim anlamında ortalamada yer aldı.
Türkiye'de Eğitim Süresi Düştü
2021 yılında Türkiye'de MES 18,8 yıl olarak hesaplandı. Türkiye'de ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim seviyesini tamamlayana kadar eğitim hayatında geçirmesi muhtemel süre 2022 yılında 18,2 yıl oldu.
İlkokul çağındaki bir bireyin ortaöğretimi tamamlayana kadar eğitimde geçirmesi muhtemel süre ise 12,7 yıl olarak hesaplandı. Okul öncesi eğitimde ise 2018 yılında 1,2 yıl olan muhtemel eğitim süresi, 2022 yılında 1,6 yıla yükseldi. Böylece, okul öncesi eğitimde muhtemel eğitim süresi 2018-2022 yılları için yüzde 32,5 artış gösterdi.
MES'i En Yüksek 2 İl Doğu Karadeniz'de
İl düzeyinde en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yıl ile İstanbul'da gerçekleşti. Bu ili, 20,1 yıl ile Karabük, 19,9 yıl ile Ankara, 19,6 yıl ile Bayburt ve 19,5 yıl ile Rize izledi. Aynı süreçte muhtemel eğitim süresi en düşük olan iller 15,2 yıl ile Şanlıurfa ve Muş olurken, bu illeri Şırnak, Ağrı ve Mardin izledi.
Gümüşhane'de Eğitim Süresi Arttı
Muhtemel eğitim süresinin 2018-2022 yılları arasında en çok artış gösterdiği ilk beş il sırasıyla yüzde 8,2 ile Çankırı, yüzde 5,8 ile Gümüşhane, yüzde 5,2 ile Ağrı, yüzde 5,0 ile Van ve yüzde 3,5 ile Ardahan oldu.
Aynı dönemde, muhtemel eğitim süresinin en çok düşüş gösterdiği iller sırasıyla yüzde 7,2 ile Eskişehir ve Antalya, yüzde 6,8 ile Düzce ve Isparta, yüzde 6,3 ile de Karabük ve Edirne oldu.
Kaynak: gunebakis.com.tr
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.