Vakfıkebir Ekmeği Yiyenler Bunları Biliyor mu?

Vakfıkebir ekmeği, Türkiye'nin Vakfıkebir ilçesinde üretilen ve ün kazanmış bir ekmek çeşididir. Vakfıkebir, Trabzon iline bağlı bir ilçedir ve bu bölgede üretilen ekmek için merak edilen ve bilmemiz gereken detayları Günebakış Trabzon Haber olarak sizler için derledik;

Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği geçmişi, fırını, pişirilmesi, şekli, tadı ve bayatlamayan özelliği ile yalnızca Türkiye’de değil dünyada da eşi olmayan ve dilimle satılan tek ekmektir.

Yayla kültürü gereği hayvancılıkla uğraşan ve ilkbaharda yaylaya çıkan aileler 2-3 gün süren yayla yolculuğu yapmaktaydılar. Bunun doğal sonucu olarak 2-3 gün boyunca bayatlamayan ekmeğe duyulan ihtiyaç taş fırın ekmeğinin icadına yol açmıştır. 

KULLANILACAK UNUN ÖZELLİĞİ

Ekmeğin yapımında depolarda 15-20 gün arası dinlendirilmiş birinci ve üçüncü tip unlar eşit ölçüde karıştırılarak kullanılır. Dinlenme sırasında unun yapısında ekmek yapımı için olumlu kimyasal değişimlerin meydana geldiği, unun renginin ağardığı ve kolay işlenilebilir hale gelen undan daha kaliteli ekmeklerin elde edildiği bilinmektedir.

KULLANILACAK SULAR

Vakfıkebir ekmeğinin yapımında sertlik derecesi düşük olan kireçsiz su kullanılmalıdır.  Ekmeğin yapımında uygun ısı ortamında mayalandırılmanın ve sertlik derecesi düşük olan suların tercih edilir.

VAKFIKEBİR'DE EKMEKLE İLGİLİ İNANIŞLAR

  • Yere düşen ekmek besmele ile alınıp öpülerek alına konulur ve hayvanların yemesi için ayak değmeyecek olan bir köşeye konur.
  • Ekmek kırıntılarının yakılması günahtır.
  • Sofrada ekmek artığı bırakılmaz. Sofrada ekmek artığı bırakıldığında "kalan ekmekler peşimize ağlar" denilir.
  • Tuvalete ekmekle girilmez.
  • Ekmeği çok ziyan edersek, o yıl buğday az olur.

VAKFIKEBİR EKMEĞİ'NİN ÖZELLİKLERİ

- Vakfıkebir Ekmeği, tadımlık değil doyumluktur.

- Ekmeklerin büyük yapılması sonucu pişirme süresi uzadığından dış kabuk kalın, ekmeğin iç kısmı yumuşak, pişkin ve arzu edilen büyüklüklerde gözeneklere sahip olur.

- Ekmeğin bayatlama süresi uzun olur. Uygun saklama koşullarında 5-15 gün kadar bozulmadan saklanabilir. Bu ekmek soğuduktan sonra temiz bezlere sarılı olarak rutubetsiz ortamlarda tahta kutular içerisinde 5-10 gün arasında, kağıda sarılı ve naylon poşete geçirilmiş olarak buzdolabında 10-15 gün saklanabilmektedir.

- Tek ekmek olduğu için rahat taşınır ve saklanması kolaydır.

- Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar.

- Pişme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden dolayı yenildiğinde midede şişkinlik yapmaz.

- Az miktarda isteyenlere kesilerek gramaj ile satılabilir.

- Keskin bıçak kullanılarak kesildiğinde ufalanmaz.

06 Eki 2023 - 09:35 Trabzon/ Trabzon- Trend


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.


Kalorifer Kazanı Ustası Aranıyor

Firmamızın Kazan Dairesi  kısmında  çalışmak üzere; En az ilköğretim  mezunu, (20-45) yaş arası Deneyimli MEB onaylı Kalorifer Ateşçisi (Katı ve...

0 462 841 50 90 MERAL KARADENİZ

Ekmek Ustası Aranıyor

Bu talebe Mevlana Unlu Gıda Mamulleri isimli iş yerinde Ekmek Ustası olarak çalışabilecek, uzun ekmek(baston ekmek) yapabilecek, mesleki deneyimi olan...

0462 341 11 97 ERKREM BAYDAR

Kapalı Depo Görevlisi aranıyor

Firmamızın Depo kısmında çalışmak üzere; En az lise mezunu, (20-40) yaş arası Deneyimli Forklift kullanabilen Askerlik görevini tamamlamış Çarşıbaşı,...

0() 462 84 15 MERAL KARADENİ̇Z

Kalorifer Ateşçisi aranıyor

Firmamızın Kazan Dairesi  kısmında  çalışmak üzere; En az ilköğretim  mezunu, (20-45) yaş arası Deneyimli MEB onaylı Kalorifer Ateşçisi (Katı ve...

MERAL KARADENİZ

ARAKLI KINALIOĞLU TURİZM kadın personel alınacaktır.

ARAKLI KINALIOĞLU TURİZM bünyesinde Trabzon merkezde açılacak yeni şubede istihdam edilecek Arapça veya İngilizce iletişim kurabilen kadın personel al...

05324642130 HÜSEYİN KINALI

Fitnıs Eğitmeni sertifikası olan kadın personel aranmaktadır

Kaşüstünde bulunan HULK FİTNIS isimli işyerinde Fitnıs Eğitmeni olarak çalışacak Fitnıs Eğitmeni sertifikası olan kadın personel aranmaktadır.  İlana...

Bordo Mavi Balık firmasında istihdam edilmek üzere

Çukurçayır Mahallesinde  faaliyet gösteren Bordo Mavi Balık firmasında istihdam edilmek üzere 30 yaş altı , DENEYİMLİ  , Kadın/Erkek  GARSON alınacakt...

OMEGA 61 SU ÜRÜNLERİ firmasında çalışacak Su Ürünleri Mühendisi aranmaktadır.