Apple’ın açığını bulan Trabzonlu

Apple’ın, Iphone marka cep telefonunda bulduğu yazılım açığını firmaya bildiren Trabonlu lise öğrencisi Gürkan Cebeci, Apple hesabına gönderilen 3 bin dolarla ödüllendirildi. Gürkan Cebeci, “Böyle büyük bir markanın açığını bulmak beni çok şaşırttı. Bulduğum için de çok mutlu oldum. Apple hesabıma ödül olarak 3 bin dolar yüklediler. 18’imi doldurduktan sonra hesap açıp oraya hediyemi gönderecekler” dedi.

Trabzon’un Beşirli mahallesinde yaşayan ve Akçaabat Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyan 11. sınıf öğrencisi Gürkan Cebeci, ABD merkezli Apple’ın ürettiği Iphone telefonunun yazılım açığını buldu. Yaklaşık 4 yıldan beri Apple’ın üzerinde çalışan Cebeci, ‘Apple’ın açığını bulabilir miyim’ düşüncesiyle Apple'ın iOS, watchOS ve tvOS işletim sistemlerinin bir parçası olan akıllı asistan Siri’nin, kodlamaları üzerine çalıştı. Siri’nin telefon ekranı kapalıyken ‘Hey Siri, bildirim var mı?’ denildiğinde, ekran kapalıyken bile bildirimleri okuduğunu belirten Cebeci, telefonun güvenlik hatası olduğunu belirledi. Cebeci, firmaya durumu anlatan bir video ile attı.

“ÖNCE ‘HATA YOK’ DEDİLER, SONRA KABUL ETTİLER”

Bir süre sonra kendisine teşekkür maili geldiğini belirten Cebeci, “Akçaabat İmam Hatip Lisesinde okuyorum 11. Sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 4 seneden beri Apple’ın üzerine çalışıyorum. Bir an ‘Apple’ın açığını bulabilir miyim’ diye düşündüm. Bir süre araştırdım. Sonrasında ‘Acaba Siri herşeyi denetliyor mu kodluyor mu?’ diye, Siri’yi keşfetmeye, Siri’nin kodlamaları üzerine çalıştım. Sonrasında şunu fark ettim; Siri, telefon ekranı kilitliyken ‘Hey Siri bildirim var mı?’ diye seslendiğiniz zaman, telefon kitli olmasına rağmen gelen bildirimleri okuyordu. Bu da güvenlik hatasıydı. Benim telefonuma başka birileri daha erişebiliyordu. Bende bunu Apple’a bildirdim. Apple önce inceleyeceklerini bildirdi, ‘böyle bir hata yok deyip’ geri çevirdiler. Sonrasında ben bu hatayı video çekerek tekrar Apple a gönderdim. 2 hafta sonrasında bana geri dönüş yaparak, ‘Tamam bu hatayı kabul ediyoruz, gelecek olan yazılım güncellemesinde bunu düzelteceğiz’ dediler. Teşekkür ederek, Apple bakiyeme 3 bin dolar attılar. 18’imi doldurduktan sonra hesap açıp oraya hediyemi göndereceklerini söylediler.” dedi.

Haber: Nesrin BAYRAM

21 Mar 2020 - 10:48 - Trabzon Asayiş Haber


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

ARİF AKGÜN - 01.10.2018 Tarihinde bu hatayı/açığı Apple yetkililerine bildirdim. Hata olmadığını ilettiker, konuyu kapatılar yazışmalarım mevcut itirazda bulunacağım. Kamuoyuna duyurulur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mart 10:48
02

Ali - Arif akgun bu cocuk acigi buldugundada ona hata olmadigini soylediler ama bu cocuk video ile olayi kanitlayabildi senin elinde ne kanit varki

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mart 10:48
01

Serap - Bravo tebrik ediyorum azmetti sonunda kazançlı çıktı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mart 10:48