Yunanistan'da 10 bin FETÖ'cü var

Türkiye’nin Yunanistan ile ilişkisinde gerilimin düzeyi gün geçtikçe artıyor.

Sorun sadece Doğu Akdeniz değil… Yunan, Kıbrıs’a karışıyor, adalarını da silahlandırıyor. Bununla da yetinmiyor, terör örgütlerine ev sahipliği yapıyor.

YUNAN’IN İKİ YÜZÜ

Her defasında Türkiye tarafı diyalogları canlı tutma konusunda söz alıyor ancak Yunan buna karşılık hava sahası tacizlerine başlıyor. Hemen ardından da mülteci göçü üzerinden uluslararası arenada mağdur rolü oynuyor.

YUNANİSTAN FABRİKA AYARLARINA DÖNDÜ”

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in, İstanbul ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından ilişkilerdeki sorunların normal iki komşuya yakışır şekilde çözülmesi yönünde tutum almak yerine, ABD'de Türkiye'yi şikayet ettiğini ve ziyaretten kısa süre önce Yunanistan'ın hava ihlallerine başladığını hatırlatarak “Yunanistan fabrika ayarlarına döndü.” dedi.

HANGİ TERÖR ÖRGÜTÜNÜ ARARSAN VAR

Silahlanma yarışı, izinsiz uçuşlar gibi hiçbir konuda Yunanistan ile ilgili endişe taşımadıklarını vurgulayan yetkili, komşudaki terör yuvalanmasının boyutunu da göz önüne serdi.

Geçen sene izinsiz geçişlerin kamuoyuna 20 bin seviyesinde yansıdığı Yunanistan’da, 8 ile 10 bin FETÖ mensubu olduğu tahminini paylaşan yetkili, Atina’nın Türkiye karşıtı pek çok terör yapılanması için güvenli bir liman olarak görüldüğünü vurguladı.

“BİR AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKESİ DÜPEDÜZ TERÖRİST BESLİYOR”

Dışişleri yetkilisi “Atina, toksik güvenli liman halinde. Ne ararsanız var. Orada DHKP-C'si var, PKK'sı var, FETÖ'cüsü var. Hepsinin de yeri belli. Deniyor ki 'Bunlar Türklerin düşmanı, demek ki iyi bir şey. Ben bunlara böyle bir alan açayım, onlar gelsinler besleyeyim, günün birinde Türklerin canını yakmak için kullanabilirim.' 21. yüzyıl, bir Avrupa Birliği (AB) ülkesi düpedüz terörist besliyor. Bunun 'freedom fighter' (özgürlük savaşçısı) ile bir alakası yok. PKK; AB'nin de ABD'nin de terörist olarak belirlediği bir gruptur.

“8 İLE 10 BİN ARASINDA FETÖ'CÜ VAR”

Bunun başka bir izahı yok. Yunan zihniyetinde, bir gün belki işime yarar diye beslediği gruplar bunlar. Büyük sorun. Yunanistan transit ülke olmaktan çıktı, şu an hedef oldu. Yunanistan'da 8 ile 10 bin arasında FETÖ'cü var. Biz diyoruz ki 'Şimdi aranız güzel ama ters bir hareket yaparsınız bunlar sizin de başınıza bela olur. Şimdi Türkiye'yi huzursuz edeceğim diye yaptığınız hamleler gelir bir gün sizi de vurur.' Lavrion her zaman vardı. Şimdi FETÖ'cüler eklendi.”

AYASOFYA TRAVMA YARATTI

AA'da yer alan habere göre Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Denizi, Kıbrıs, Yunanistan'ın teröre verdiği destek, Batı Trakya Türk azınlığı gibi sorunların mevcudiyetini hatırlatan yetkili; bu sorunlara son dönemde göç, Doğu Akdeniz'deki rezervler ve FETÖ konularının eklendiğini, Ayasofya'nın Ayasofya-i Kebir Camii olarak statüsünün eski haline getirilmesinin Yunanistan'da çok derin travma yarattığını dile getirdi.

“YUNANİSTAN, EKONOMİK SINAMALARLA KARŞI KARŞIYA”

Dışişleri yetkilisi, Yunanistan'ın Fransa ile yaptığı silah alımı anlaşmaları ve ABD'den F-35 satın alma çabalarına ilişkin olarak, “Yanlış yapıyorlar. Yunanistan ağır bir ekonomik krizden çıkmaya çalışırken küresel koşullar nedeniyle yeni ekonomik sınamalarla karşı karşıya. Dış borç açısından ise dünyada sayılı ülkelerden. Böyle bir durumda on milyarlarca avroyu savaş araç gereçlerine mi harcarsınız, yoksa ekonomiyi canlandırmak için mi tahsis edersiniz? Doğru yapmıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE'YLE SİLAHLANMA YARIŞINA GİRMESİNDE MANTIK GÖRMÜYORUZ”

Yunanistan'ın bu adımlarının ekonomik mantığa ters olduğunu belirten yetkili, “Bildiğimiz kadarıyla Türk savunma sanayisinin ürettiği araçların yüzde 80'i Türk ekonomisine geri dönüyor. Savunma sanayisi açısından tamamen dışa bağımlı olan bir Yunanistan'ın, kendi silahlanmasını kendi temin eden bir Türkiye'yle silahlanma yarışına girmesinde mantık görmüyoruz. Hele ki 10-12 sene bir kriz yaşamış Yunanistan'dan söz ediyorsak.” dedi.

Yetkili, Yunanistan'ın Fransa'dan satın aldığı firkateyn ve uçaklara dikkati çekerek, “Yani Ege'de dengeler mi değişecek şimdi?” diye konuştu.

“YUNANİSTAN SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA HİÇBİR ZAMAN BİR ENDİŞEMİZ YOK”

Yunanistan'ın savunma alanında yaptığı bu hamlelerin Türkiye nezdinde herhangi bir “endişeye” yol açmadığını kaydeden yetkili, şöyle devam etti:

“Bizim Yunanistan söz konusu olduğunda hiçbir zaman bir endişemiz yok. Bir kirpi modeli uyguluyorlar sanırım, dokunamazsın. Kirpi kalkıp da bir yere saldırmaz ama ona dokunmazsın. Caydırıcılık yaratma hissi için çabalıyorlar. Anlamsız. Milli Savunma Bakanımızın söylediği önemli bir noktaya dikkatinizi çekelim. Diyor ki; 'Eğer bu adalara koyduğunuz silahlar kendi savunmanız içinse niye? Türkiye'ye karşıysa çok az.' Dolayısıyla hepimiz Yunanistan'ın hamlelerini anlamakta güçlük çekiyoruz.”

“BİR SARMALIN İÇİNE GİRMİŞLER, ORADAN ÇIKAMIYORLAR”

Yetkili, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “Yunanistan'ın adaları silahsızlandırması gerekir, aksi takdirde egemenlik tartışmaya açılır.” sözlerinin Yunan kamuoyunda Türkiye'nin adaları işgal edeceğine yönelik algı oluşturduğu iddialarını ise şöyle değerlendirdi:

“Abartıyorlar. Bilinçli bir şekilde abartıyorlar. 'Caydırıcılık', hedef aldığı hamleyi tetikliyorsa başarısız olmuştur. Caydırıcılığı tam dengede tutmanız gerekir. Kalkıp da taciz halini alırsa, engellemeye çalıştığın şey başına gelir. Yunanistan ise provoke ediyor. Türkiye 'Sen ne yapıyorsun?' dediğinde ise ‘Bakın gördünüz mü, ben bunun için silahlanıyorum.' diyor. Bir sarmalın içine girmişler, oradan çıkamıyorlar. Kendi kendilerini huzursuz ediyorlar.”

13 Ağu 2022 - 12:15 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.