Yerel gazetelerin gelirlerini düşüren teklif geri çekildi

AK PARTİLİ milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 15’inci ma...

AK PARTİLİ milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 15’inci maddesinde yer alan düzenlemede, vergi cezası tebligat ilanlarının artık gazeteler aracılığıyla değil ilgili kurumun internet sitesi üzerinden yapılması amaçlanıyordu. CHP ve İYİ Parti Milletvekillerinin verdikleri önergeler sonucu tasarı geri çekildi. Tasarıya karşı İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs konuşma yaparken CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya da ortak önergeye imza koydu. Örs, yaptığı konuşmada yerel basının ilan parasını keserek değil, yukarlarda tasarruf yapılması gerektiğini söyledi. Örs, “ Yerel basın deyip geçmemek lazım. Örneğin benim şehrim olan Trabzon’da 5 tanesi günlük 10 tanesi aylık ve haftalık olmak üzere 15 tane yerel gazete yayın yapmaktadır. Bu gazeteler zaten zor şartlarda yayın hayatlarını sürdürmektedir. Bu gazetelerin çalışanları var, maliyetleri ve sabit giderleri var. Bugün itibariyle ülke genelinde yayın yapan gazetelerin sayısı 925’tir. Bu rakam geçen yıl 1084 idi. Yani bir yılda 159 yerel gazetemiz kapanmıştır. Bu düzenleme ile gelirlerin bir bölümünü daha kaybedecek olan yerel basınımız daha da kan kaybedecektir.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan torba yasadaki, resmi ilanların gazetelerde yayınlanmasını kaldıran ve yerel gazetelere gelir kaybı yaşatacak düzenlemenin geri çekildiğini duyurdu.

AK Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 15’inci Maddesinde yer alan düzenlemede, vergi cezası tebligat ilanlarının artık gazeteler aracılığıyla değil ilgili kurumun internet sitesi üzerinden yapılması amaçlanıyordu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya: “Özellikle yerel gazetelerimiz için önemli bir gelir kaynağı olan resmi ilanlarının kaldırılması, zaten ayakta durmakta zorlanan yerel basınımızın sıkıntılarını daha da artıracaktı. Kağıt fiyatları başta olmak üzere artan giderlerin yanında gelir kaynaklarının da ellerinden alınması yerel gazetelerimizin birer birer yok olması demektir.

CHP VE İYİ PARTİ MİLLETVEKİLLERİ İTİRAZ ETTİ

Bu maddeyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti milletvekilleri olarak iki gündür Meclis’te itirazlarımızı dile getiriyoruz. Gazeteci örgütleri ve yerel basın temsilcileri de ses yükseltince 15’inci maddeyi geri çekme noktasında bir uzlaşı sağlandı. Yerel basınımızın önemini milli mücadelenin örgütlenmesine ve Ulusal Kurtuluş mücadelemizin zaferle sonuçlandırılmasındaki katkılarından biliyoruz.

YEREL BASINA UYGULANAN EKONOMİK BASKILAR SON BULMALI

AKP iktidarı, özellikle yerel gazetelerimize uyguladığı ekonomik baskılardan vazgeçmelidir. Zor günler geçiren yerel basın emekçilerine destekler sağlanmalı ve basın özgürlüğü çerçevesinde faaliyet göstermelerine imkan sağlanmalıdır.”

YEREL BASIN KAN KAYBEDİYOR

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, yerel ve ulusal gazetelerde resmi ilanların kaldırılma kararına eleştirilerde bulundu.

Yerel basının giderek kan kaybettiğini belirten Örs, şu ifadelere yer verdi: “Demokrasilerde basın, yasama, yürütme ve yargının yanında vazgeçilmez bir kuvvettir. Özellikle yerel basın yerel soruların talep ve beklentilerin gündeme getirilmesinde hatta ulusal gündeme mal olmasında son derece önemli bir yer tutmaktadır. Yerel basınımız trajin ötesinde daha çok ilan ve reklamlarla ayakta durmaktadır. Bu kanunun 15. maddesi yerel basınımızın gelir kaynaklarımıza önemli bir darbe vurmaktadır. Madde ile ilan yoluyla yapılan tebligatların belli bir rakamı aşması durumunda idarenin internet sitesi aracılığıyla da yapması düzenlenmektedir.

“YEREL BASINIMIZ DAHA DA KAN KAYBEDECEKTİR”

Yerel basın deyip geçmemek lazım. Örneğin benim şehrim olan Trabzon’da 5 tanesi günlük 10 tanesi aylık ve haftalık olmak üzere 15 tane yerel gazete yayın yapmaktadır. Bu gazeteler zaten zor şartlarda yayın hayatlarını sürdürmektedir. Bu gazetelerin çalışanları var, maliyetleri ve sabit giderleri var. Bugün itibariyle ülke genelinde yayın yapan gazetelerin sayısı 925’tir. Bu rakam geçen yıl 1084 idi. Yani bir yılda 159 yerel gazetemiz kapanmıştır. Bu düzenleme ile gelirlerin bir bölümünü daha kaybedecek olan yerel basınımız daha da kan kaybedecektir. Bu teklifin gerekçesine göre tebligat konu olan ilanlar daha önce yerel ve ulusal basın yoluyla yapılıyorken bundan öyle artık kurumun kendi internet sitesinde yayınlanarak hem teknolojik imkanlardan yararlanılacak hem de tasarruf yapılacaktır deniyor.

“YEREL BASIN İLANLARINI KESEREK Mİ TASARRUF YAPILACAK”

Biz teknolojinin kullanılmasına da tasarrufa da karşı değiliz. Bize göre bu ülkede tasarruf en yukardan başlamalı, devlet ve hükümet tasarrufta öncü ve örnek olmalıdır. Araç saltanatı, uçak saltanatı ve saray saltanatı sürerken Anadolu’daki bir yerel gazetenin alacağı 810 bin TL’yi tasarruf diye sunmak abesle iştigaldir. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti yerel basın ilanlarını keserek mi tasarruf yapacaktır. Bize göre vergi dairesi ilanlarını hem kendi resmi internet sitesinde yayınlasın hem de yerel ve ulusal basında yayınlatsın. Böylece hem ilan birçok platformda yayınlanmış olsun hem de yerel basınımızın önemli bir gelir kaynağı kesilmesin. Yerel basın yaşasın, ulusal basın yaşasın, demokrasi rahat bir nefes alsın.”

14 Eki 2021 - 09:36 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.