Uyanıklığın böylesi

Gümüşhane’ye has coğrafi tescilli olan pestil ve kömeler başka şehirlerde üretilerek ‘Gümüşhane pestili’ adı altında satılmaya başlandı

Türkiye’nin en kaliteli pestil ve kömesinin üretildiği Gümüşhane’ye has coğrafi tescilli olan pestil ve kömeler başka şehirlerde üretilerek ‘Gümüşhane pestili’ adı altında satılmaya başlandı. Büyük AVM’lerde bile örneğine rastlanılan olaylar zincirinin son halkası Trabzon’da kadınlar pazarında gerçekleşti. Erzurum’da üretilmesine ve Gümüşhane pestiliyle alakası olmamasına rağmen “Gümüşhane pestili” etiketiyle satılan ürünler hem Alo 174 gıda hattına hem de Trabzon Büyükşehir Belediyesi Zabıtasına bildirilerek toplatıldı. TEMA Vakfı Gümüşhane temsilcisi Yusuf Oral’ın sosyal medya hesabında ilgili fotoğrafları paylaşmasının ve satıcıları uyarmasının ardından ilgili makamlara şikayet edilerek toplatılan ürünlerin Erzurum'un Yakutiye ilçesinde "Er Gümüş" markasıyla üretilerek "Fıstıklı dut pestili" olarak satıldığı öğrenildi. İçindekiler kısmında dut, un, şeker, glikoz ve fıstık ihtiva ettiği anlaşılan ürünün Gümüşhane pestiliyle alakası olmadığı halde “Gümüşhane pestili” diye satılması uyanıklık olarak nitelendirildi. Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Abdulbaki Kara, bu konuda Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Gümüşhanelileri duyarlı olmaya çağırarak bu tür durumlarda mutlaka fotoğraflamalarını ve Alo 174 gıda ihbar hattına bildirmelerini istedi.

“SON DÖNEMDE BÜYÜK ARTIŞ VAR”

Son dönemde Gümüşhane pestil ve kömesiyle ilgili farklı illerde bu tür üzücü durumlarla karşılaştıklarını, Gümüşhane pestiliyle alakası olmayan ürünlerin Gümüşhane’nin coğrafi işaretli pestil ve kömesine büyük zarar verdiğini ifade eden Kara, “Gümüşhane adını kullanarak ürünler satılmakta. Yakın zamanda Trabzon’da seyyar satıcılar tarafından farklı bir ilde üretilen pestil altına Gümüşhane pestili ibaresi yazılarak satıldığını gördük. Gümüşhaneli duyarlı bir vatandaşımız tarafından ortaya çıkarılan olayın ardından bizde birlik olarak harekete geçtik ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın Alo 174 gıda hattı vesilesiyle şikayetlerde bulunduk. Akabinde Trabzon Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerine bildirdik. Duyarlı vatandaşımızın sayesinde ürünlerin o şekilde satışını yasaklattık.” dedi.

26 Şub 2020 - 13:12 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.