Üretici, organomineral gübreyi tanıdı

Kimyasal gübreden kurtulmak isteyen fındık üreticisi, toprağı korurken verimi artıran gübreyle tanıştı

Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Nahum, Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar ve meclis üyelerini ziyaret ederek Meclis Toplantısında “organomineral gübreyi” tüm yönleriyle anlattı. Başta Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar olmak üzere Ziraat Odası meclis üyelerine organomineral gübreyi anlatan Nahum, kimyasal gübrenin toprağa verdiği zararı herkesin bildiğini söyledi. Buna karşılık organik gübrenin de kimyasala göre yüzde 25 oranında verim düşüklüğüne neden olduğunu hatırlatan Nahum, “Ürettiğimiz organomineral gübre hem toprağı koruyor hem de verimi kimyasal gübreye göre yüzde 10-15 artırıyor.” diye konuştu.

ORGANOMİNERAL GÜBRE KAYIP YAŞATMIYOR, TOPRAĞI KORUYOR

Belediye atıklarından kompost gübre üreterek ondan da organik ve organomineral gübre üretme konusunda dünyada tek firma olduklarını ve fark oluşturduklarını ifade eden Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Nahum, “Her ne kadar bizlere verim kazandırsalar da kimyasal gübreler topraklarımızı çoraklaştırdı. Yer altı sularımızı kirletti. Dolayısıyla bunun alternatifi organik ve organomineral gübrelerdir. Bizim ürettiğimiz organomineral gübrenin özelliği hem verim kaybına uğratmaması hem de topraklarımızı korumasıdır. Organomineral gübreyle biz üreticilerimizin alışkanlıklarını değiştirmeden, maliyetlerini yükseltmeden, verimlerini ve ürün kalitesini düşürmeden tarım yapmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.

ÇAYKUR’UN TESTLERİNDEN ÇIKAN EN YÜKSEK VERİM SONUCU BİZE AİT

Organomineral gübrelerin fiyatlarının kimyasal gübrelerle aynı olduğunu kullanımının da bire bir benzer olduğunu ifade eden Nahum, “Çiftçi açısından baktığımızda aynı gübreleri uygulayacak. Yani katı formlu gübre... Fakat yüzde 10-15 oranında verim artışıyla avantaj sağlayacak. Biz bu bölgeye hizmet etmek isteyen, ürünlerine güvenen bir firmayız. Bölgeye yetecek kadar organomineral gübremiz vardır. Organomineral gübreler kimyasal gübrelerden bile daha fazla verim sağlama özelliğine sahiptir. Şu anda 200 bin tonluk üretim kapasitemiz var. Türkiye’nin her yerinde 8 yıldır ürünlerimiz kullanılıyor. Karadeniz Bölgesi bizim için yeni bir bölge. 2 yıldır çay ve fındık üstüne çalışıyoruz. ÇAYKUR tarafından organik gübreler denetlendi. Bu denetlenen 20 gübre arasında en yüksek verim sonuçları bize aittir.” sözlerini kullandı.

ÇÖZÜM ORGANOMİNERAL GÜBREDE

Karadeniz Bölgesi’ndeki çözümün organik gübreden ziyade organomineral gübrede olduğunu düşündüklerini vurgulayan Nahum, “Organomineral gübre açısından Karadeniz Bölgesi’nin ihtiyacının 2-3 katı gübre arzı bulunmaktadır. Bu konuda hiçbir sorun yok. Biz organik gübre de üretiyoruz. Ancak o da kimyasal gübreye göre yüzde 25 verim düşüklüğüne neden oluyor. Bu düşüş yaşandığında da ya aradaki farkı devlet kapatacak - bunu da kaç yıl nasıl yapacağı belli değil- ya da çiftçilerimizin gelirleri düşecek. Biz hem kimyasal gübrede hem organik gübrede büyük tehlikeler görmekteyiz. O nedenle ihtiyacın organomineral gübre olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

ORGANOMİNERAL GÜBRENİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Nahum’un organomineral gübre ile ilgili vermiş olduğu bilgilerin ardından söz alan Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, organomineral gübre ile birlikte kaliteli ve sağlıklı ürün yetiştirileceğine vurgu yaparak, gübrenin fındık açısından çok önemli olduğunu ve organomineral gübreyi anlatmak için de 400-500 kişilik bir çiftçi grubuna konferans vereceklerini söyledi. Organomineral gübre ile ilgili konuşmalarını sürdüren Mustafa Bekar, “Bu işi sıkı takip etmemiz ve kaliteli ürün yetiştirmemiz lazım. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nin fındık kalitesinin iyileştirilmesi açısından da organik gübreye çok önem veriyorum. Kimyasal gübreleme işlemi konusunda yıllardan beri ülkemizdeki yanlış uygulamalar nedeniyle geldiğimiz noktada görüyoruz ki bu uygulamalar çok büyük yıkımlara neden oldu. Bu yanlış gübrelerin ve uygulama sistemlerinin sebep olduğu yıkımları söylemekten çekinmiyorum. Çünkü hem hayvansal hem zirai mahsullerimizi yok eden bir süreç geçirmişiz. Gübreleme yaparken fısfıslama sistemi de kullanılıyor. Bu kullanılan sistemle gübreleme yaptıktan sonra bu kimyasal gübreler yağmur yağmadığı zaman kaybolmuyor ve çok büyük zarar veriyor. Bütün tabiata faydalı olan böcekler var, bu hayvanlar kullanılan bu organik olmayan gübreyi emiyor ve hayvanların ölümüne sebep oluyorlar. Ve bu yok olma yaşatıyor. Bu yok olmayı biz acı şekilde görüyoruz. Dolayısıyla organik gübrenin Türkiye’de daha çok anlatılması lazım. Ben bunu Ortahisar Ziraat Odası Başkanı olarak söylüyorum. Trabzon’da yaptıklarımızla Türkiye’de bir imaj meydana getirdik. Bana çok telefon eden oldu ve tebriklerini iletiyorlar: ‘Trabzon’da bir ziraat odasının farkındalığını ortaya koydunuz. Her şeyi ile mükemmel iş çıkardınız.’ diyorlar. Farklı konularda da çalışmalarımız sürüyor. Organik gübre konusunda da güzel işler yapmayı düşünüyoruz. Bu gübre ile ilgili ayrıca bir konferans yapmayı düşünüyoruz. Bu konferansımıza da 400-500 kişilik bir çiftçi heyetine özellikle organik gübreyi anlatmayı düşünüyoruz. Bunun taahhüdünü ve sözünü de veriyorum.” diye konuştu.

UYGULAMA BAHÇESİ KURULACAK

Hexagon markasının Ortahisar Ziraat Odası Meclisini ziyaretinde Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Nahum’un anlattıklarından etkilenen ve fındık bahçesinde organomineral gübreyi kullanmak istediğini açıklayan Ortahisar Ziraat Odası Meclis Üyesi Temel Şeremit’in teklifine ise kayıtsız kalmayan Kerim Nahum, Şeremit’in teklifini memnuniyetle kabul etti. Bu teklifin ardından konuya müdahil olan Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar da uygulama bahçesi ile ilgileneceğini ve bu anlaşmanın resmiyete dökülmesi konusunda çalışma yapacaklarını iletti.

25 Eki 2017 - 10:48 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.