Tüm canlılar ciddi tehdit altında

TEMA Vakfı, 18 Kasım’da Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yaşanan maden faciasına karşı uyardı

Tüm canlılar ciddi tehdit altında
Tüm canlılar ciddi tehdit altında
Haber albümü için resme tıklayın

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde, 14 gün önce madencilik şirketinin ikinci atık barajındaki iç setinde oluşan çökme nedeniyle kimyasal atıklar, Darabul Deresi ile taşınarak Kılıçkaya Barajı'na ulaştı. Valilik tarafından faaliyeti süresiz durdurulan, sorumluları hakkında adli ve idari işlem başlatılan tesisle ilgili hazırlanan raporda, 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atığın çevreye yayıldığı belirlendi. TEMA Vakfı ise yaşanan çevre felaketine isyan etti. Bölge sakinlerinin yaşadığı mağduriyeti anlattığı video TEMA’nın resmi hesabından paylaşılırken, videoda bölge sakilerinin şu ifadeleri yer aldı: “Akşam saat 19.30 sıralarında bir gürültü çıktı. Köprünün başındaydım. Boğazım kilitlendi. Öksürük ve baş ağrısı oldu. O kokudan dolayı baş ağrısı. Burada deprem oldu gibi oldu. Şimdi de buraya sızıntı diyorlar. Patlayan şeye sızıntı! Ne sızıntısı burası çevre felaketi! Bütün havuz boşaldı. Barajı mahvetti. Su gece sabaha kadar aktı, bir takım hala sızıntı diyor. Araştırdığımızı göre kanserojen madde bile var içinde. Hastaneye gittim ‘Ya bu Yedikardeş köyünden ne kadar çok gelen var?’ dediler. Bu ne demek! Bahçelerimiz zarar gördü. Kavak ağacı vardı, bahçelerimiz vardı. Hepsi kurudu. Kavaklık içinde gezemezdim. Bir tane bile kalmadı. Burada daha 10 sene hiçbir şey olmaz. 10 sene daha hiçbir şey beklememiz lazım. Geldi başımıza bir bela!”

“YAŞAM ALANLARIMIZ VAHŞİ MADENCİLİĞE FEDA EDİLMEMELİ”

TEMA’dan yapılana açıklamada da çevre felaketine tepki gösterildi. Açıklamada, “18 Kasım'da Giresun Şebinkarahisar'da kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzu patladı. Tüm canlı yaşamı, toprak, su, hava ciddi tehdit altında. Deredeki balığın, gökyüzünde uçan kuşun, tarladaki ürünün ve yörede yaşayan insanların sağlıklı yaşam hakkı madenciliğe feda ediliyor! Toprağımız, suyumuz ve yaşam alanlarımız vahşi madenciliğe feda edilmemeli.” ifadelerini kullandı.

01 Ara 2021 - 13:21 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.