"Trabzon’da yüz binlerce Müslümanı katletmişlerdir"

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, “Biz millet olarak tarihimizle iftihar ederiz. Türk milleti tarihinde hiçbir zaman zulmetmemiştir, zulme a...

"Trabzon’da yüz binlerce Müslümanı katletmişlerdir"
Haber albümü için resme tıklayın

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, “Biz millet olarak tarihimizle iftihar ederiz. Türk milleti tarihinde hiçbir zaman zulmetmemiştir, zulme alet olmamıştır. O açıdan arşivlerimiz çok açık” ifadelerini kullandı.

Ombudsman Malkoç, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki "soykırım" ifadesine tepki gösterdi. ABD Başkanının yaptığı açıklamada haksız, hukuksuz bir ifade kullandığını ve Türk milletini itham ettiği değerlendirmesinde bulundu.

“Bu açıklamanın hiçbir hukuki karşılığı yoktur.”

Bu açıklamanın hukuka, akla ve ahlaka aykırı olduğunu belirten Malkoç, “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden sadece Amerika’daki Ermenileri tatmin etmek ve Türk milletine, Türk devletlerine zarar vermek için bunu yapmıştır. Bunun hiçbir hukuki karşılığı yoktur. Tarihte hiçbir karşılığı yoktur. Tarihi bilenler şunu çok iyi bilirler Türkler tarih boyunca hep yönetici olmuştur, devlet kurmuştur ve yüzlerce farklı milletten olan insanları yönetmiştir. Bunu yaparken de adaletle ve o insanların hukukunu koruyarak yönetmiştir. Yani Türk milleti yönettiği devletlerde hiçbir zaman zulüm yapmamıştır, işkence yapmamıştır. Bunun en güzel örneği Osmanlı Devletidir. Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu gibi dünyanın en sıkıntılı bölgesini 600 yıl boyunca yönetmiştir ve bu bahsettiğim bölgeler tarihte sadece Osmanlı döneminde huzur içerisinde yaşamışlardır” ifadelerini kullandı.

Osmanlı Devleti’nin yönettiği milletlerden birisinin de Ermeniler olduğunu belirten Malkoç, “Osmanlı Devleti’nde Ermenilere o kadar önem verilmiş ki devletin en yüksek kademelerine yönetici yapılmıştır. Ve Ermenilere tebaa-i sadıka denmiştir. Araya Ruslar, İngilizler, Fransızlar ve diğer unsurlar girerek Ermenileri silahlandırmış Taşnak ve Hınçak çeteleri oluşmuştur. Taşnak ve Hınçak çeteleri Malatya’da, Adana’da, Maraş’ta, Kars’ta, Bakü’de, Ardahan’da, Karabağ’da, Trabzon’da onlarca yerde yüz binlerce Müslümanı katletmişlerdir. Rusların, İngilizlerin, Fransızların verdiği silahlarla bunu yapmışlardır. Maraş, Hatay, Van gibi şehirleri işgal edip sonradan yabancı devletlere Ruslara, İngiliz askerlerine burayı teslim etmişlerdir” değerlendirmesinde bulundu.

“Asıl katliamı Ermeniler yapmıştır”

“Biz millet olarak tarihimizle iftihar ederiz” diyen Malkoç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Milleti tarihinde hiçbir zaman zulmetmemiştir, zulme alet olmamıştır. O açıdan arşivlerimiz çok açık. İngiliz, Fransız, Alman, Amerikalı kim istiyorsa gelsin arşivlerimize baksın. Bunun rahatlığı içerisindeyiz. Çünkü zulmetmemişiz kendimize güveniyoruz. Ama Ermeniler kendi arşivlerini, tarihçelerini hiçbir zaman açmamışlardır, açamıyorlar da. Çünkü asıl katliamı onlar yapmışlardır. Bakın daha çok yakın zamanda Azerbaycan’da, Karabağ’da binlerce insanı katlettiler. Bunları hep beraber yaşadık, gördük. Orada Ermenilerin savaş alanı dışında uzun menzilli füzelerle insanları nasıl katlettiğini gördük. Öyle yüz yıl öncelerine gitmeye gerek yok. 30 yıl boyunca Azerbaycan’ın topraklarını işgal ettiler.”

“Tazminatmış, toprakmış bunlar Ermenilerin kurdukları hayallerdir, bu hayallerin gerçekleşmesi mümkün değildir”

Ermenilerin arkasını Avrupalılara, Fransızlara ve Amerikalılara dayayarak tarihi istismar etmeye çalıştıklarını vurgulayan Malkoç, “Tarihi kirletmeye çalışıyorlar. Maalesef Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da Ermenilere alet olmuştur. Bundan en fazla Amerikalılar zarar görecektir. Türkler, Türk milleti zarar göremez. Tanımaymış, tazminatmış, toprakmış bunlar hukukun itibar etmediği şeyler. Bunlar Ermenilerin kurdukları hayaller, bu hayallerin gerçekleşmesi mümkün değildir. Ermenistan’ı yönetenler azcık akılları olsa kavga etmezler. Kendi refah ve huzurları için barış isterler. Ama sırtını Joe Biden’a da dayasan, sırtını Fransa’ya da dayasan bu topraklar Azerbaycan’ındır, bu coğrafya Türklerindir. Geçmişte de böyleydi bugün de böyle” ifadelerine yer verdi.

“Bu coğrafyada son sözü Türk milleti söyleyecektir.”

Ombudsman Malkoç, Ortadoğu’da yer alan farklı din ve mezhepler konusuna değinerek şunları kaydetti:

“Bugün Ortadoğu’da hala farklı din ve mezhepler varsa bunu Türk adaletine borçludurlar. Çünkü 600 yıl boyunca Türkler farklı mezhepleri, farklı dinleri, dilleri ortadan kaldırabilirdi. Ama biz hep hukuktan yana, hep adaletten yana olduk. ABD Başkanı Biden ne söylerse söylesin. tarihin önünde, hukukun önünde, adaletin önünde bunlar geçersizdir. Biz hakkaniyet duygumuzdan, imanımızdan, insan haklarından, adaletten aldığımız güçle bu coğrafyalarda hukuku, insan haklarını ve demokrasiyi savunacağız. Biz adaletle, hukukun içerisinde bu coğrafyayı yönettik. Kıyamete kadar da bu coğrafyada biz olacağız. Joe Biden ne derse desin. Fransa Devlet Başkanı Macron ne söylerse söylesin. Bu coğrafyada son sözü Türk milleti söyleyecektir.”

"Süreci takip edeceğiz ve yeni çalışmalar yapacağız"

Türkiye Ombudsmanlığı olarak, insan haklarıyla ilgili bütün konularla ilgilendiklerini dile getiren Malkoç, “Ermenistan Azerbaycan Savaşında Ermenilerin sivil katliamlarını rapora döktük. Şimdi Biden’ın yaptığı bu açıklamalardan, ifadelerden sonra süreci takip edeceğiz. Bu konuda gerekli çalışmaları yapıp dünyadaki diğer Ombudsmanlık Kurumlarıyla gelişmelere göre yeni raporlar hazırlayacağız, yeni çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

27 Nis 2021 - 11:35 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.