Trabzon ihracatta yükseliyor

Trabzon’dan Afrika ülkelerine yapılan ihracatta büyük artış

Trabzon’dan 2021 yılı Ocak-Eylül aylarını kapsayan 9 aylık dönemde Afrika ülkelerine yapılan ihracat %83 oranındaki artışla 9 Milyon 325 Bin 847 Dolara ulaştı. Bu dönemde Afrika kıtasında bulunan 24 ülkeye Trabzon’dan ihracat gerçekleştirildi. Trabzon’dan en çok ihracat yapılan ilk 3 Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti, Tunus ve Mısır oldu. Trabzon ilinden gerçekleştirilen ihracatta en yüksek oranlı artış ise Moritanya ve Mısır’a yapılan ihracatta yaşandı. Trabzon’dan Afrika ülkelerine en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler ise fındık, savunma sanayi ürünleri, taşıt yedek parçası ve makine olarak sıralandı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, ihracat açısından çok önemli potansiyel ihtiva eden, Türk mallarına çok büyük ilginin olduğu ve Türkiye’ye karşı büyük bir teveccühün bulunduğu Afrika ülkelerine Trabzon’dan gerçekleştirilen ihracatta hızlı bir gelişme yaşandığını söyledi. Kalyoncu, ihracatçıların bu pazarlara etkin bir şekilde giriş yapma başarısı gösterdiğini belirterek bu bölgeye yönelik ihracatın çok daha yüksek rakamlara ulaştırılacağına inandıklarını belirtti.

VİZE ENGELİNE ÇÖZÜM BULUNMALI

Afrika Bölgesine yönelik ihracatta, ihracatçıların karşılaştığı sorunların başında Afrika ülkelerinden ürün almak için Türkiye’ye gelmek isteyen iş insanlarının Türkiye’den vize almada yaşadığı büyük zorlukların geldiğini ifade eden DKİB Başkanı Kalyoncu, Büyükelçiliklere yapılan birçok vize başvurusunun olumsuz sonuçlanmasının ihracata olumsuz yansıdığını söyledi. Ayrıca ülke imajına da zarar verdiğini ifade eden Kalyoncu, bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için Afrika ülkelerinden Türkiye’ye gelecek iş insanlarına ihracatçıların vereceği taahhüt ve referans karşılığında çok hızlı bir şekilde vize verilmesi gerektiğini belirtti. Kalyoncu, bu sorunun çözüme kavuşması halinde Afrika’ya ihracatın çok daha yüksek rakamlara çıkacağından emin olduklarının altını çizdi.

İhtiyaç duyulan bir makine için dahi Trabzon’un tercih edilmesinin çok önemli olduğunu, Trabzon’da üretilen bir makinenin Afrika Bölgesine ulaşmasının Trabzonlu ihracatçıların çok takdire şayan bir başarısı olduğunu ve bu başarının sürdürülebilir olabilmesi için de herhangi bir maddi katkı gerekmeksizin sadece vize sorunun çözülmesinin yeterli olacağını vurgulayan Kalyoncu, yetkililerden bu konuda ihracatçıya yardımcı olmalarını talep etti.

21 Eki 2021 - 11:28 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.