Trabzon'da aşılı fidanlardan fındık hasat edildi

Trabzon'da, Fındık Araştırma Enstitüsünce yapılan çalışmalarla üretilen aşılı fındık fidanlarının dikildiği bahçede bu yıl hasat yapıldığı bildirildi....

Trabzon'da, Fındık Araştırma Enstitüsünce yapılan çalışmalarla üretilen aşılı fındık fidanlarının dikildiği bahçede bu yıl hasat yapıldığı bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsasından (TTB) yapılan açıklamada, Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi'nde, Ekrem Zengin'e ait bir dönümlük bahçeye tek dal sistemiyle 2014 yılında dikilen 40 aşılı fidandan yaklaşık 50 kilogram fındık toplandığı belirtildi.

Bolu ağacının üzerine aşılanmış tombul fındık fidanlarının, henüz erişimlerini tamamlamamış olmalarına rağmen gereken bakımın gösterilmesiyle tahmin edilenden önce fındık verdiğine işaret edilen açıklamada, Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2012'de uygulanmaya başlanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında oluşturulan örnek bahçeler arasında yer alan bahçede tahminen 3 yıl sonra 200 kilogramın üzerinde fındık alınmaya başlanabileceği dile getirildi.

Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, proje kapsamında 63 örnek bahçe oluşturulduğunu ifade edilerek, şunları kaydetti:

"Aşılı tek dal sisteminin yer aldığı bu bahçe Türkiye'de bir örnektir. Yeterli fidan yetiştirebilirsek, üreticilerimizin bu yeniliğe olumlu yaklaşacaklarını da artık biliyoruz. Çünkü geleneksel ocak şeklindeki dikim sisteminden bile yavaş yavaş uzaklaşıyoruz. Bu da fındıkta ezberin bozulup verim ve kalitenin artırılması noktasında çok olumlu gelişmedir."

14 Ağu 2017 - 13:53 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.