TMO bahane üretmesin

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, TMO’nun fındık alımlarında fındık kabuğunu doldurmayan bahaneler üretme gafletinde bulunmamasını istedi. Tığlı, “TMO’nun hatalarından vazgeçmesi gerektiğini gibi kota koymadan ve üreticiyi mağdur etmeden üretilen tüm fındığı alması gerekir.” dedi.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, TMO’nun fındık alımlarında fındık kabuğunu doldurmayan bahaneler üretme gafletinde bulunmamasını istedi. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, TMO’nun fındık alımında geçtiğimiz yıllarda üreticiye yaşattığı sorunları tekrar yaşatmaması gerektiğini söyledi. TMO’nun hatalarından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Tığlı, “Kota koymadan ve üreticiyi mağdur etmeden üretilen tüm fındığı alması gerekir.” dedi.

FINDIK KABUĞUNU DOLDURMAYAN BAHANELER ÜRETMEYİN

CHP’li Tığlı, “Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl üretici fındığını sattıktan çok sonra yani 1 Kasım gibi çok geç bir tarihte alıma başlayan TMO’ya fındığını vermek isteyen üretici, randevu sisteminden tutunda, randıman ve çeşitli gerekçelerle geri çevrilmişti. Buna benzer bahanelerden sonra üretici fındığını TMO yerine serbest piyasada ucuza satmaya zorlanmıştı. İşin ilginci üretici getirdiğinde beğenmediği fındığı, tüccardan geldiğinde TMO’nun seve seve alması üreticin devlet eliyle piyasaya terk edilmesinin fotoğrafıdır.” dedi.

ÜRETİCİ OYUNCAK OLDU

Bir önceki yıl fındık ve fındık üreticisinin, rekolte belirlenmesi ve alım fiyatlarının açıklaması sürecinde iktidarın elinde oyuncak olduğunu ileri süren Milletvekili Tığlı, “Fındık üreticisini sabır testinden geçiren bir diğer kurum ise iktidarın ve uluslararası şirketlerin etkisinde kalan TMO idi.” diye konuştu. TMO’nun geçen yıl üreticinin sırtında taşıyarak getirdiği fındığın belli bir bölümünü çeşitli bahaneler üreterek almadığını söyleyen Tığlı, “TMO geçen yıl yaptığı bu işleri bu yıl yapmamalı. Yok fındık nemliymiş, yok çürük çokmuş, yok yeterince seçilmemiş, yok öyleymiş, yok böyleymiş gibi “fındık kabuğunu doldurmayan” bahanelerle üreticinin elindeki fındığı almamazlık yapmamalıdır. Açıklanan fiyatlardan sonra hasada başlayan ve fındığını TMO’ya vermek isteyen üreticinin buna benzer çeşitli bahanelerle geri çevrilmesi ile birlikte hem üretici hem de her bir fındık, simsarların kucağına ucuz fiyata atılmış emektir, alın teridir, gelecektir.” açıklamasını yaptı.

TMO’YA ALIMLARDA KOTA UYGULAYIN BASKISI

Milletvekili Tığlı, üreticinin fındığını büyük oranda TMO’ya verme niyetinde olduğunu, bunun dönüm başı kilogram sınırlaması ve çeşitli kotalar konularak serbest piyasaya yönlendirilmemesi için hükümeti uyardı. TMO’nun kesinlikle kota uygulamasına gitmemesi gerektiğini ifade eden Tığlı, fındık alım işlemlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini, daha çok noktadan alım imkânı sunulması için gerekli personel ve yeterli depo şartlarının hızlıca hazır hale getirilmesi gerektiğini ve alım sürecine FİSKOBİRLİK dâhil edilmeden bunun güç olduğunu dile getirdi. TMO’nun hububat alımında görevlendirdiği personelin, fındık alımında yeterli olmadığını ifade eden Tığlı, “Üreticinin mağdur olmaması için TMO ile FİSKOBİRLİK mutlaka bir protokol etrafında iş birliği yapmalıdır.” diye konuştu.

Gültekin SADIKOĞLU

03 Ağu 2019 - 11:57 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.