Tarihe bu kadar mı saygı duyuyoruz?

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Şen, Trabzon’da geçici hizmet verecek pazar yeri için ateş püskürdü

Trabzon’da Kadınlar Pazarı esnafı, bulundukları halin yıkılacağından dolayı kendilerine yeni bir yer tahsis edilmesini istemişti. Belediye tarafından kendilerine tahsis edilen geçici alanı yeterli bulmayan pazarcılar, yetkililerden farklı bir alan belirlemelerini talep etmişti. Pazarcılara tarihi surların altında kalan boş arazinin geçici olarak tahsis edilmesinden sonra Trabzon STK’ları duruma tepki gösterdi. Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, “Yapılan düzenlemenin en basit tarafından bölgede trafik hacmini artıracağı söz konusu yola ilave trafik çekeceği düşünülmüyor mu? Günlük çözümlerin yerine neden bilimsel ve sürdürebilir kararları bu kent için almıyoruz.” diye isyan etti.

RUHSATLI YAPILAR YIKILDI, BAŞKA YAPILAR GELDİ

Ortahisar’ın Pazarkapı Mahallesi’nde yer alan Kadınlar Pazarı’nın geçici olarak taşınacağı tarihi surların altındaki alan için akıl bulanıklığı olduğunu söyleyen Şen, “Trabzon kent merkezi ticaret bölgesi ile idari merkez arasındaki ana arter- Kahramanmaraş Caddesinde Tabakhane Vadisi ve tarihi surlar önünde ilk gördüğümde taşıt trafiğinin aksine yaya ağırlıklı bir tasarım galiba yaya dolaşım alanları genişletiliyor diye düşündüm. Ne güzel taşıt izleri ile surlar arasında geniş bir sirkülasyon alanı nede olsa bu bölge kent belleğinde Kunduracılar ve Kemeraltı’nın birleştiği geleneksel ticaret bölgesi ve batı yönünden gelen insanların kente ilk adım attığı bölge bir düğüm noktası olduğundan kamusal açık ve yarı açık alanlar büyütülüyor dedim. Gerçi meslek görüşüme göre kentin hafızasından silinen Kadınlar Pazarı da burada kalmadı dedim ama... Ertesi gün baktım aynı alanda benim yaya alanı genişletiliyor dediğim yerde bölmeler yapılıyor. Herhalde mekanda merak heyecan ve ilgi oluşturacaklar. Yaya dolaşımını eski kent sokaklarında olduğu gibi sürprizli güzergahlara dönüştürecekler! Daha ertesi gün şaşırdım! Alanda yaya durakları ve kapalı mekanlar yapmışlar herhalde dedim! Ama kocaman asılı pankartı görünce geçici işyerleri! Bu ne demek. Burada daha önce ruhsatlı yapılar vardı. Biz bunları yıktık. Önceki yanlış uygulamaları ortadan kaldırdık ve tarihi surları gün yüzüne çıkardık. Şimdi ne oldu da tekrar burada yapılara izin veriyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM BU MUDUR?

Kadınlar Pazar’ının yıkılmasına da karşı olduklarını belirten Şen, “Geçici yapı mı olur bu bölgede? Koruma kurulu yetkilileri ve kurul üyeleri ne düşündüler acaba? Nede olsa geçici kaldırılacak. Yapılmasında sakınca yok dediler herhalde. Bu şehirde tarihe bu kadar mı saygı duyuyoruz. Kadınlar Pazarı ve yakın çevresindeki düzenlemeye kentsel bir belleğin kültürün yaşamın ortadan kalkıyor olmasından dolayı karşı olduğumuzu birçok kez beyan ettim. Ancak bu bölgedeki esnafa, pazarcıya, işyeri sahibi yıkılan veya yıkılacak olan yerlerine karşılık yetkili belediyemizin çözüm önerisi bu mudur yani?” diye ifadelere yer verdi.

AKIL BULANIKLIĞI VAR

Geçici yapılan alan hemen yol kenarında olduğu için trafiği olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen Şen, “Yapılan düzenlemenin en basit tarafından bölgede trafik hacmini artıracağı söz konusu yola ilave trafik çekeceği düşünülmüyor mu? Günlük çözümlerin yerine neden bilimsel ve sürdürebilir kararları bu kent için almıyoruz. Bu kentte mekan organizasyonunu ve kurgusunu, kent planlamasını beceremiyoruz. Kabul edelim. Bu kentin sahibi yok. Bir akıl bulanıklığı var; sonunu görmek istemediğim.”şeklinde açıklamalara yer verdi.

HABER: Rabia MOLLAOĞLU

TARİHİ DOKUYU KORUYALIM

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi’nde Kadınlar Pazarı'nın yıkılacak olması nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin geçici olarak yaptığı iş yerleri, kötü görüntü nedeniyle tepki topladı. Birçok kesimin tepkisini çeken iş yerlerine bir tepki de CHP Ortahisar İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu’ndan geldi. Hacısalihoğlu, “Tarihi surların önünde dükkânlar, üzerinde konutlar, sağında otopark. İşte tarihe saygımız bu kadar.” dedi.

“SEYİR TERASINI BIRAKIN”

Başkan Hacısalihoğlu, “Tarihi surların önünde dükkânlar, üzerinde konutlar, sağında otopark, anıtlar kurulunun izninin olmadığı söyleniyor.İşte tarihe saygımız bu kadar. 12 milyona Boztepe’ye seyir terasımı yoksa 15 milyon (kamulaştırma bedelinin o kadar olduğu söyleniyor)verip bu tarihi alanı kamulaştırmak mı daha doğru? Ben zaten çaya 2 lira verip Boztepe’den şehri seyredecektim ta ki siz önüne ucube viyadüklerinizi dikene kadar. Seyir terasını bırakın, tarihi dokuyu koruyalım.” şeklinde konuştu.

HABER: Nesrin BAYRAM

02 Kas 2019 - 13:11 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

yücel - böyle bir uygulamaya ne dense boş. şehrin tarihine de şehrin insanlarına da saygısızlık. millet trabzon büyükşehir belediyesinden tramvay, füniküler gibi projeler vaat edilen ekolojik köprülerle ulaşılabilen sahil yolunda sosyal donatı alanları beklerken daha en basit işlerde bile mantık dışı uygulamalar yapılıyor. yazıktır. yetkililer trabzon'u hak ettiği yere getirsinler. artık bu şehrin kaybedecek seneleri kalmadı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Kasım 13:11