Sümela ne zaman açılacak?

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Sümela Manastırı’nı meclise taşıdı. Meclise Soru Önergesi veren Kaya, Kültür ve Turizm Bakanı’na Sümela Manastırı...

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Sümela Manastırı’nı meclise taşıdı. Meclise Soru Önergesi veren Kaya, Kültür ve Turizm Bakanı’na Sümela Manastırı’ndan çıkarılan define ve kıymetli eşyaların akıbetini ve Sümela Manastırı’nda yürütülen restorasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağını sordu.

“KIYMETLİ EŞYALAR NEREDE?”

Kaya, Soru Önergesinde 1925 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Şükrü Saraçoğlu’nun Başbakanlık’a yazdığı yazı ile Sümela Manastırı’nda define ve kıymetli bazı eşyaların çıkarıldığına dair hükümete ihbarda bulunduğunu hatırlattı. Kaya “Çıkarılan bazı define ve kıymetli eşyaların Ankara’ya götürüldüğü belirtilmiştir. Bu define ve kıymetli eşyaların bugün nerede olduğuna dair net bir bilgi bulunmamaktadır” dedi.

MAÇKA’YA MÜZE ÖNERİSİ

Trabzonlular olarak, Sümela Manastırı’ndan çıkarılan ve dünya mirası olabilecek değerdeki eserlerin Trabzon’a geri getirilmesini istediklerini belirten Milletvekili Kaya “Maçka İlçemizde kurulacak bir müze ile sergilenerek insanlığın hizmetine sunulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Milletvekili Kaya “Devlet kayıtlarına göre bugüne kadar Sümela Manastırı’nda bulunan veya çıkarılan define veya eşyalar nelerdir?” diye sordu.

“SÜMELA NE ZAMAN AÇILACAK?”

Sümela Manastırı’nın restorasyon gerekçesiyle 2015 yılından bu yana ziyarete kapatıldığını kaydeden Milletvekili Kaya “Döneminin imkân ve olanaklarıyla 20 yıla yakın bir sürede inşa edilen Sümela Manastırı’nın günümüz teknolojisiyle 4 yıla yakın bir sürede restorasyonunun hâlâ tamamlanamaması kabul edilemez bir durum olmakla birlikte gerekçeleri de merak edilen bir konudur. 4 yıla yakın bir süredir ziyarete kapalı durumda olan Sümela Manastırı’ndaki restorasyon çalışmalarının bu kadar uzun sürmesinin sebebi nedir? Sümela Manastırı’nın tamamı ne zaman tekrardan ziyarete açılacaktır?” diyerek konuyu meclise taşıdı. Filiz YILDIRIM

14 May 2019 - 11:54 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.