Sümela Manastırı yarın açılıyor

AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu Sümela Manastırı'nın açılışı ile ilgili açıklamalarda bulundu

Sümela Manastırı yarın açılıyor
Sümela Manastırı yarın açılıyor
+1
Haber albümü için resme tıklayın

AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu restorasyon çalışmaları kapsamında Sümela Manastırı'na 2016 yılından bugüne kadar 57.000.000,00 TL ödenek kullanıldığı belirterek yarın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un teşrifleriyle açılışının yapılacağını söyledi.

Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı'nın Anadolu'daki en önemli manastırlardan birisi olduğunu belirten İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu "Sümela Manastırı 2000 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi içerisine alındı. Doğanın içerisinde eşsiz güzelliğiyle Dünya Daimi Miras Listesi’nin de en önemli adaylarından biri. Bizler bu mirasa sahip çıkıyoruz. Sümela Manastırı'nda başlattığımız restorasyon çalışmaları kapsamında 2016 yılından bugüne kadar yaklaşık 57.000.000,00 TL ödenek kullanılmıştır."dedi.

Sümela Manastırı'ndaki restorasyon çalışmalarının çok kapsamlı ve hassas bir şekilde yürütüldüğünü ifade eden İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu şunları söyledi: "Binlerce yıllık tarihi bir geçmişi olan Sümela Manastırı'nda özellikle taş düşmeleri yaşanması sebebiyle can güvenliği tehlikesi vardı. Bu kapsamda yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında; Manastır içindeki binaların risk altında olması, can ve mal güvenliği açısından çok büyük tehlike arz etmesi nedeniyle endüstriyel dağcılar tarafından çalışmalar yürütüldü. Kaya yüzeyinde kontrollü yamaç temizliği, çeşitli ölçülerde ankrajlar, bariyer yapımı, çok sayıda kalıcı ankraj ve gergi halatları yapılmış, kaya yüzeylerine yüksek çekerli çelik tel ağ ile kaplama yapımı, manastır iç yapıları üstünde yükselen doğal mağara tavanında yüksek dayanımlı çelik tel ağ yapımı ile manastır üzerinde bulanan kaya yüzeylerinde geniş ölçekli bir iyileştirme ve destekleme çalışması yapıldı. Bununla birlikte Manastır içerisinde yer alan birimlerde özgün olmayan uygulamaların sökülerek özgün malzeme ile değişimi ve diğer imalatlar gerçekleştirildi."

Sümela Manastırı'nın Trabzon turizmi için büyük önem taşıdığının altını çizen AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu "Sümela Manastırı yalnızca bölgemizin ve ülkemizin değil dünyanın en önemli kültürel mirasları arasında. Buraya yerli ve yabancı turistler büyük ilgi ve alaka gösteriyorlar. Bizler de hem bölgemizin vitrini olan hem de şehrimize ve ülkemize önemli turizm geliri sağlayan Sümela manastırı'nın restorasyon çalışmalarına AK Parti hükümetleri olarak büyük önem verdik. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan özellikle tarihi ve kültürel miraslarımız arasında bulunan tüm eserlerin restorasyon çalışmalarını yakınen takip ettiler. Kendisine hemşehrimiz hem de ülkemiz adına bu hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ediyorum."ifadelerini kullandı.

Sümela manastırı'nda sürekli devam eden bir restorasyon çalışması olduğunu vurgulayan İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu "Sümela Manastırı devasa bir kültürel miras. Burada bir yandan restorasyon çalışmalarımız devam ederken diğer bir yandan da tamamlanan restorasyon çalışmalarının açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Günümüze kadar devam eden restorasyon çalışmaları dolayısıyla bugüne kadar hiç ziyarete açılmamış olan misafirhane, manastırın kuzeyinde yer alan şapel, keşiş ve inziva odaları; ayrıca kiler, mahzen gibi bölümlerle birlikte terasların restorasyonları tamamlanmış olup Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'un teşrifleriyle ziyarete açılacaktır. Bu kapsamlı restorasyon çalışmalarında 5 mühendis 30 endüstriyel dağcı 55 teknik eleman 10 Restoratör görev yapmaktadır." şeklinde bilgi verdi.

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Perşembe günü saat 16.00'da Sümela Manastırı'nın açılışı için Giresun'dan Trabzon'a hareket edecek. 18.00 - 19.00 arasında açılış programı içerisinde Sümela Manastırı bölgesindeki otopark alanında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından konser verilecektir.

30 Haz 2021 - 13:18 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.