Rektörün hayali fındık kurutma makinesi yapmak

KTÜ Rektörü 2021 yılı bilgilendirme toplantısı yaptı

Rektörün hayali fındık kurutma makinesi yapmak
Rektörün hayali fındık kurutma makinesi yapmak
+2
Haber albümü için resme tıklayın

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı 2021 yılı değerlendirme toplantısı yapmak için KTÜ Sosyal Tesislerinde Trabzon basın mensuplarıyla bir araya geldi. Üniversitenin 2021 yılı itibariyle yaptığı çalışmaları ve öğrenci sayılarını açıklayan Prof. Dr. Çuvalcı,“Hedeflerimizi online olarak takip ediyoruz. Öğrenci sayımızda Trabzon Üniversitesi’nin ayrılışıyla düşüş oldu. 2021-22 yılı ile 31.937 öğrenci var. 12 fakülte 6 enstitü, 1 yüksek okul 8 meslek yüksekokulu öğrencimiz var. 95 farklı ülkeden öğrencimiz var. Asya 1149, Avrupa 93, Afrika 208, Amerika’dan 8 öğrencimiz var. Mezun öğrencimiz ise 8510’dur'' dedi.

HAYALLER VE HEDEFLER

Çuvalcı, üniversitenin gelirlerini açıklayarak kurmak istedikleri merkezleri ve hedeflerini, “KTÜ’nün döner sermaye geliri ise toplamda 465.600.316.14 TL oldu. Hastanenin geliri ise 434.835.186.10 TL oldu. 1 yıl içinde TEKNOKENT’te açılan şirket sayısı ise 10 oldu. 1 yıl içinde görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavında 25 alanda 126 kadro, 384 başvuru, 297 kişi onaylandı ve 65 kişi kazandı. Bölgesel kalkınma için fındık, çay toplama işi üzerine durduk. Hocalarımıza fon desteği veriyoruz. Fındık kurutma üzerine cihaz yapılacaksa, toplama yapacak cihaz varsa buna fon veriyoruz. Bölge eğimli yer, daha hafif kompakt yapabilir miyiz diye düşüncemiz var. Fındık kurutma da sıkıntı çekildi. Bunu yurt dışında yapan firmalar var. Bunun fiyatını nasıl düşürürüz böyle bir çalışma yapıyoruz. Online başvuru yaparak vatandaşlarımız rezervasyon yapabilecek. Eğitim merkezlerimiz var, bu kursalara online katılım, satın almaya teklif verebilecek bunu aktif hale getirdik. Araştırma üniversitesi olmak istiyoruz, daha fazla destek alabiliyoruz. Girişim Ön Kulukça merkezi kurmak istiyoruz. Bunun için mekan olacak. TEKNOFEST robot yarışları gibi bir mekan tasarlıyoruz, bunu yapmak istiyoruz. Hastane tarafında çocuk kreşimiz var. Online bir mağaza yapmak istiyoruz. Ktüburada.com şeklinde domain alıyoruz. Yapay zeka uygulama ve ulaştırma merkezi projemiz var. Bu çalışma için destek verenlere teşekkür ediyorum. Bu sinerjiyi hocalarımıza personellerimize öğrencilerle beraber ekosisteme katmamız lazım. Faaliyetlerimizi arttırmak istiyoruz, öğrencilere yönelik plan ve projelerimiz var” diyerek açıkladı.

ÇOCUK HASTANESİ 2022’NİN SONUNA YETİŞECEK

Üniversitenin öğrenci sayılarını, yaptığı proje sayısını ve akademik personel sayısını açıklayan Prof. Dr. Çuvalcı, bitirilmesi beklenen çocuk hastanesi ile ilgili tarih vererek "12 fakülte 6 enstitü, 1 yüksek okul 8 meslek yüksekokulu öğrencimiz var. 95 farklı ülkeden öğrencimiz var. Asya 1149, Avrupa 93, Afrika 208, Amerika’dan 8 öğrencimiz var. Mezun öğrencimiz ise 8510’dur. Pandeminin de bunda etkisi var. Mezun sayımız ise toplamda 845’dir. Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayımız 33, öğretim üyesi ve öğretim görevlisine düşen öğrenci sayısı ise 26’dır. Öğretim elemanına düşen öğrenci sayısı ise 14’dür. 2021 itibariyle 456 profesör, 370 dr. öğretim üyesi, 270 öğretim görevlisi, 951 araştırma görevlisi toplamda da 2216 akademik personelimiz var. 2021 yılında açılan TÜBİTAK proje sayısı 18, devam eden 46, Bu projelerden gelen tutar, 3.888.156 bin TL, Eylül ayı ile devam eden 7. 285.761 TL, AB projesi 2021 yılında açılan 1, devam eden ise 8 projemiz var. Akreditasyon kurumuna başvurduk, bütün birimleri akredite etmek istiyoruz bu da kabul edildi. Bütün birimleriyle akreditasyon başladı. Yakın bir tarihte bitecek, eğitim öğretim olsun, diğer üniversitelerden bir adım öne geçeceğiz. 21 üniversiteden bir tanesi kabul edildi bu da biziz. Kapalı otopark yapılıyor. Hastanenin böyle bir problemi var, birkaç ay içinde bitirmek istiyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi bitecek, çocuk hastanesi önem verdiğimiz hastane bu yıl ek ödenek aldık. Seneye de 40 milyon TL civarında ödenek var. 2022 sonunda inşaatı bitirip başlamayı düşünüyoruz" ifadelerini kulandı.

PEK ÇOK KLİNİK YENİLENDİ, YENİ BÖLÜMLER AÇILDI

KTÜ Bünyesinde yeni bölümler ve programlar açıldığını kaydeden Çuvalcı, “1 yıl içinde Ebelik bölümü, Egzersiz Spor bölümü, Moda Tasarımı, Bilgisayar Teknolojisi, Kadın Aile Çalışmaları, Adli Bilimler Tezi, Biyofizik, Afet Tıbbi Doktora Programı, Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri birimler açtık. 1 yıl içinde Araştırma Oryantasyon Programı, KTÜ Vakfı ve Farabi Hastanesi ile ilgili çalışmalar yaptık. Farabi Dergisi yayın hayatına başladı, SMS entegrasyonu gerçekleştirildi. Koordinasyon kurulları oluşturuldu. Sağlık turizmi birimi kuruldu. PET-CT Cihazı, Kardiyopulmer, Rehabilitasyon ünitesinin açılış töreni gerçekleşti. Çocuk kemik iliği nakli merkezi kuruldu. Radyasyon onkolojisi kliniği yenilendi. Yenidoğan ünitesi ve doğumhane yenilenmesi inşaatına başlandı. Acil ve poliklinikler önünde hasta bekleme alanı oluşturuldu. Çamaşırhane ve strerilazasyon üniteleri modernize edildi. Yoğun bakım, poliklinik, web sitesi aktif hale geldi. 1 yıl içinde kliniğimizde en son radyoterapi tedavi teknolojilerinden birisi olan Hexapod masa teknolojisi ile tedavi öncesi rotasyonel düzeltmeler dahili hesaplanan tüm hasta pozisyonları düzenlemeleri kolaylıkla yapabilecek yüksek hassasiyetle uygulanabilecektir” dedi.

74 BİN HASTAYA OPERASYON YAPILDI

KTÜ Farabi Hastanesinde 74 bini şan hastaya bir yıl içinde cerrahi müdahale yapıldığını söyleyen Çuvalcı,Hastanemiz Nükleer Tıp Anabiim Dalı bünyesinde bulunan PETCT ünitesi E Blok binasında bulunmaktadır, mimari tasarımı özel yapılan ünitede radyasyon maduriyetini minimuma indiren bölünmüş üniteler, çocuk hastalar için özel dekore edilmiş oda gibi pek çok yenilikler mevcut. KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi, Pediatrik, Hematoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde kurulmuş ve faaliyetlerine başlamış bulunmaktadır. Merkezde kritik öneme sahip olan çocuk kan hastalıkları tedavilerinin yürütülmesi planlanıyor. Merkez aynı anda 4 çocuk kemik iliğini tedavisi verebilme kapasitesine sahiptir. 3 boyutlu tasarım ve üretim yöntemleriyle implant üzerine kurulan araştırma merkezi faaliyetlerine başladı. “Secici Lazer Ergitme” cihazı ile ilgili kurum ve eğitim süreci tamamlandı ve diş altyapı üretimine başlandı. 1 yıl içinde A kategori, 3,446, B kategori 7.004, C kategori, 9.663, D kategori 12.470, E Kategori 41. 723 toplamda ise 74 bin 326 kişi KTÜ Farabide ameliyat edildi” şeklinde konuşarak Tıp Fakültesindeki gelişmeleri anlattı.

EN BÜYÜK HAYALİM FINDIK KURUTMA MAKİNASI

Çuvalcı, şehre kazandırmak istediği en büyük hayalinin fındık kurutma makinesi olduğunu söyleyerek “Üniversite sadece fındıkta değil her konuda çalışma yapmalı. Şehir üniversite komisyonu olsun. Hocalarımız öğrenci yetiştiriyorlar eğitim veriyorlar ama topluma da dokunmalarını istiyoruz. Bu bir kültür, alışkanlıklar yapılan işler kolay değişmiyor. Birkaç kişi yaptığı zaman diğerleri de ona bakıyor. Fındık konusunda bir kurutma cihazı, yapan var büyük fındık fabrikaları yapıyor. Benim düşüncem köylerde yapsak millet hiç harmana götürmese o bölge insanı da biraz katkı sunsa, buna benzer kurutuma makineleri geliştirmek istiyoruz. Bir de toplama makinesi en büyük hayalim. Yerden çim biçmeyle vuruyorlar, vakumlu çeken makineler var. Buraya akademik aklı sokmak gerekiyor. 300 bin TL para veriyoruz, yeter ki hocamız kurutma, toplama cihazı yapsın. Ekonomik olsun, ucuz insanların kullanımına uygun olmalı. Proje devam ediyor. Fındık kurutma projesini araştırırken geçen Almanya’da bir siteye girdim. Kurutma için maksimum sıcaklık 36 diyor. Bizim hoca bunu 20 yıl önce bulmuş. Pratiğimiz var. Karıştırılarak sıcak hava verilecek, bu işi yapanları ödüllendireceğiz. Yapan insanı ödüllendirmemiz teşvik etmemiz lazım. Böyle bir mekanizma getiriyoruz." İfadelerini kullandı.

TÜM ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE SIKINTILAR VAR

Tüm üniversite hastanelerinde3 sorunlar olduğu gibi KTÜ’de de sorunlar olduğunu söyleyen Çuvalcı,

“Hastanemizdeki mali sıkıntılar sadece Trabzon’da değil bütün Türkiye hastanelerinde problem var. Maliye Bakanlığı ile görüştüğümüzde vergi ve SGK ödeyemeyen hastalarımız var, siz daha iyisiniz dediler. Bu mali sıkıntıyı giderme üzerine bir ödenek aktarma var. Kökten çözecek uygulamalar olacak. Geçen birkaç önce ek ödenek verdiler, kesin bir çözüm yapılıyor. BAYKAR’dan arandık, işbirliği için. Onların ihtiyaç duyduğu Ar-Ge yapacağız. Herkesin silah uzay savunma yapmasına gerek yok. BAYKAR grubu IHA-SİHA yapıyor şimdi de uzay aracı yapıyor. Yerli ilaç, aşı gibi durumlar var. Erciyes Üniversitesi yaptı. 6-7 ay önce basın mensubu “KTÜ niye yapmıyor” diyor. Erciyes yaptıktan sonra bizim yapmamızın anlamı var mı? Herkesin aynı konuyu çalışmasına gerek yok. Medikal sektöre giriyoruz. Firmalar bile biz arıyor ve ortak çalışalım diyor. Ham madde, kimyasal ürünler var. Ham madde dışarıdan geliyor biz yapalım. İlaç merkezimiz var, bunları destekliyoruz. SAHA İstanbul’a da ortak olduk. İhtiyaç olduklarında yapabiliriz” sözleriyle birlikte aynı zamanda üzerine eğildikleri girişimleri açıkladı.

08 Eki 2021 - 13:28 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

rüzgar61 - fındık kurutma makinesini 3 ay önce beşikdüzü organize sanayi bölgesi'nde "olgun klima" yaptı ve hayata geçirdi. testler bitti. orası beşikdüzü chp'nin kalesi, oranın insanlarının önde gitmek diye bir misyonu vardır....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Ekim 13:28