Ortadoğu’daki savaşların kaderini değiştiriyoruz

Ortadoğu Uzmanı KTÜ’lü Öğretim Üyesi Tarihçi Köse, İHA ve SİHA'ların Libya’da dengeleri değiştirdiğini söyledi

Doç. Dr. Köse “Türkiye’nin Libya ile yaptığı Deniz Alanları Paylaşım Antlaşması var. Türkiye’nin bu anlaşmayı koruyabilmesi için meşru hükümeti mutlaka iktidarda tutması lazım.” dedi

Libya'da İHA ve SİHA'ların dengeleri değiştirdiğini belirten Ortadoğu Uzmanı KTÜ’lü Öğretim Üyesi, tarihçi Doç. Dr. İsmail Köse, Libya’da yaşanan son gelişmeleri gazetemize değerlendirmeye devam ediyor. Doç. Dr. Köse, “İsrail heronlar konusunda sürekli sorun çıkardı. Almanya yine aynı şekilde, bu Türkiye’yi teknoloji üretmeye zorladı. Şu anda ürettiğimiz İHA’larla Ortadoğu’da ki savaşların kaderini değiştiriyoruz. Tarihi değiştiriyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ TEKNOLOJİ ÜRETMEYE ZORLADI”

Türkiye’nin son dönemde Libya’daki rolünü değerlendiren Doç. Dr. Köse, “ ‘Kötü komşu mal sahibi yapar.’ diye bir atasözü vardır. İsrail bize heronları verdiğinde geciktirdi, teknoloji vermedi. Tamiratlarında sorun çıkardı. Almanya ile pazarlık yapıldı Almanlar da elinden gelen zorluğu çıkardılar. Bir hocamız anlatıyor. Almanlardan SİHA isteniyor ve Almanlar şu cevabı veriyor: ‘Vermeyiz, veremeyiz’… Bu Türkiye’yi teknoloji üretmeye zorladı. Şu anda ürettiğimiz İHA’larla Ortadoğu’da ki savaşların kaderini değiştiriyoruz. Tarihi değiştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

“İHA VE SİHALAR LİBYA’DAKİ MEŞRU HÜKÜMETE BÜYÜK BİR ÜSTÜNLÜK SAĞLADI”

Tarihçi Köse “İHA’ların maliyeti biraz yüksek. İnsan kaybı telafi edilemez ama İHA’ların kaybı telafi edilebilir. Özellikle Rus yapımı füze rampalarını vurabilmesi, hava savunma sistemlerini vurabilmesi büyük bir özelilik. Avın avcıyı vurabilmesi. Bu da Libya’daki meşru hükümete büyük bir üstünlük sağladı. Türkiye’nin müdahalesi ile Hafter yetersiz kalamaya başladı. Resmi bir savaş olmadığı için uçaklar kullanılamıyor, çünkü hava sahası izni falan gerekiyor ama İHA’lar rahatlıkla kullanılabiliyor.” bilgisini paylaştı.

“HAFTER, YENİ BİR EKONOMİK VE SİLAH KAYNAĞI BULAMAZSA İÇ SAVAŞI KAYBETMİŞ OLACAK”

Hafter’in Türkiye’yi havadan bombalama tehditlerinin çok tutarlı olmadığını kaydeden Doç. Dr. Köse, “Çünkü Hafter’in bu kapasitesi ve gücü yok. Öyle bir gücü olsa yapar, tehditlerle geçiştirmezdi. Bölgedeki paralı askerler ayrılmaya başladı. Hafter yeni bir ekonomik ve silah kaynağı bulamazsa iç savaşı kaybetmiş olacak. Fakat Hafter çekildikten sonra iç savaş bitmez.” dedi. Tarihi olarak bir zamanlar Osmanlının bölgede güçlü olduğunu ve Türkiye ile halen tarihi bağlarının olduğunu belirten Doç. Dr. Köse, “Bir zamanlar İstanbul Libya’nın da başkentiydi. Dolayısıyla görmezden gelinemez.” ifadelerine yer verdi.

“PARA VE SİLAHIN BULUŞTUĞU BÖLGEDE HAFTER’İN SAHADAN ÇEKİLMESİ BU GÜÇLERİN TAVRINA BAĞLI”

Gayri meşru hükümet olan Hafter’in bölgede günlerinin sayılı olduğunu belirten Doç. Dr. Köse, “En azından bir köşeye çekilip, sadece tehdit savuracaktır.” dedi. Her şeye rağmen Hafter’i sahaya süren güçlerin kolay pes etmeyeceğini belirten Doç. Dr. Köse, “Bu aktörlerin içinde çok güçlü silah sanayi var. Aktörler ikiye ayrılıyor. Rusya ve Fransa silah sanayii. Yapbozun diğer parçası petrol zengini ülkeler. Para ve silahın buluştuğu noktada Hafter’in sahadan çekilmesi bu güçlerin tavrına bağlı olacak. Hafter’i mutlaka el atında tutacaklardı. Gerektiğinde kullanabilmek için.” Dedi.

“İSTANBUL DAHA ÖNCE LİBYA’NIN DA BAŞKENTİYDİ”

Türkiye açısından Libya’nın önemini değerlendiren Doç. Dr. Köse, “Üç önemi var. Tarihi önem. İstanbul daha önce Libya’nın da başkentiydi. Libya’da Türkler de var zaten. Ekonomik olarak Türkiye’nin Libya ile yaptığı Deniz Alanları Paylaşım Antlaşması var. Türkiye’nin bu anlaşmayı koruyabilmesi için meşru hükümeti mutlaka iktidarda tutması lazım. Olur ki olmaz ama Hafter eğer iç savaşı kazanırsa yapacağı ilk iş anlaşmayı iptal etmek olacak. Türkiye bu anlaşmanın yürürlükte kalmasını istiyorsa mutlaka meşru hükümet iktidar da kalmalı. “

HABER: Filiz YILDIRIM

03 Haz 2020 - 15:06 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

Trabzon - Ülkenin ortadoğu kaderini değiştiren ak parti neden adamı olmayanlara zulüm ediyor. Trabzon ak parti il teşkilatı ve 4 milletvekilinden nefret ediyorum nefret ediyorum nefret ediyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 15:06