Ölümleri görmüyorlar!

Uzungöl’den, Çoruh Aksa’ya tepki yağıyor.

Trabzon'un Çaykara İlçesi Uzungöl Mahallesi’nde olta balıkçılığına izin verilen noktada, son 10 yılda 4 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişini ise ciddi şekilde yaralandığının ortaya çıkmasının ardından ölümlere değil yapılan haberlerle ilgili üzüntülerini dile getirdikleri bir basın açıklaması yapan Çoruh AKSA’ya tepki yağıyor. Geçtiğimiz haftalarda balık tutarken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Cafer Yıldız’ın yeğeni Ali Kemal Şahinsoy, Çoruh AKSA’nın önlem almak yerine ihmali savunduğunun altını çizerek, “Yaşanan ölüm ve yaralanmalara değinmeyip haklarında çıkan haberlere üzülen AKSA firmasının bu talihsiz açıklamasını üzülerek okuduk. Firma yapılan talihsiz basın açıklaması ile ihmal ve hataları düzeltip önlem almak yerine kendilerini savunma yoluna gitmişlerdir.” dedi.

YANLIŞI SAVUNMAK ZORDUR

“Bazen hatayı kabullenmek en büyük erdemdir.” diyen Ali Kemal Şahinsoy, “AKSA Elektrik yapmış olduğu talihsiz basın açıklaması ile ihmal ve hataları düzeltip önlem almak yerine kendini savunma yoluna gitmiştir. Oysaki vefat eden Cafer Yıldız’ın yakınları olarak beklentimiz çok basit ve sadedir; ortalama her yıl 1-2 kazanın gerçekleştiği ölümlerin meydana geldiği bölgede gerekli tedbirlerin alınması ile bundan sonra can kayıplarının meydana gelmemesi ve geride gözü yaşlı analar ile yetim çocukların kalmamasıdır. Bu bölgeyi iyi bilen bir şehir plancısı olarak gelelim basın açıklamasındaki hatalara bazen yanlışı savunmak daha büyük yanlışların söylenmesine neden olur. Umarım bu açıklamayı AKSA firmasının yetkilileri duyar ve ihmali savunmak yerine önlem alınmasını yoluna gider.” dedi.

HATAYI GÖRMEK İÇİN ÂLİM OLMAYA GEREK YOK

Ali Kemal Şahinsoy, “Yine AKSA firmasının yapmış olduğu basın açıklamasında; ” Yaşanan talihsiz olay öncesi ilgili yerde emniyet mesafesinin sağlandığı olay sonrası yapılan tüm incelemelerde tekrar tespit edilmiş ve altı çizilmiştir.” denilmektedir. Oysaki hepimizin malumudur ki bir bölgede her yıl aynı sebepten ölümlü ve yaralanmalı kaza gerçekleşiyorsa bir problem var demektir ve orda alınan tedbirler yeterli değildir. Bunu görmek için âlim olmaya gerek yoktur.” dedi.

HATLAR DAHA YÜKSEKTEN GEÇSİN İSTİYORUZ

AKSA’dan enerji nakil hatlarını daha yüksekten geçirmek istediklerini söyleyen Ali Kemal Şahinsoy, “AKSA firmasının yapmış olduğu basın açıklamasında “20 km mesafede bulunan Demirkapı Deresi, dik yamaçların ve arazi yapısının sarp olması ile dikkat çekmektedir.” denilmektedir. Oysa ki yaralanma ve can kayıplarına neden olan enerji nakil hattı dereye pareler olarak vadi boyunca uzanmaktadır. Uzungöl başlangıcı bin 150 rakım olup Demirkapı yaylasına gelindiğinde rakım bin 850 dir. Yaklaşık 14.5 km lik bir mesafede 700 metrelik bir yükseklik artışı ortalama eğimin yüzde 4.5 olduğu bir parkurdan bahsetmekteyiz. Keza ölüm ve yaralanmaların büyük bir bölümünün kaza bölgesi ile Uzungöl arasında olduğu göz önüne alınırsa bu aradaki eğim 4.5 km de 140 metre yükselti yani yüzde 3 tür. Yani söylenildiği gibi dik yamaçlar ve yüksek bir eğim söz konusu değildir vadiye pareler düz sayılacak bir parkur bulunmaktadır. Zaten yetkililerden beklenen enerji nakil hattının güzergâhının değiştirilmesi değil yerden 6-7 metre yükseklikten geçen yüksek gerilim elektrik hatlarının direklerinin yükseltilmesi veya kabloların kapalı olarak geçirilmesi sureti ile önlem alınmasıdır.

UZUNGÖL KIRSAL ALAN DEĞİL!

AKSA’nın yaptığı basın açıklamasında geçen “Kırsal kesimde yüksek gelirim enerji nakil hatlarının hiçbir dünya ülkesinde teknik olarak kapalı kablo ile yapılamamasının yanı sıra belirtilen vadinin lokasyon koşullarının olumsuz olması sebebi ile bu enerji nakil hattı güzergâhının işletme açısından en uygun yerde olduğunu özellikle belirtmek isteriz.” ifadelerini eleştiren Ali Kemal Şahinsoy, “Herkes iyi bilir ki bu vadi Trabzon’un en önemli turizm bölgelerindendir. İlkbahar yaz sezonunda bu vadiyi her gün yüzlerce araç binlerce insan ziyaret etmektedir. Yani basın açıklamasında belirtildiği gibi kırsal bil alan değil fiili olarak meskûn alan özelliği göstermektedir. Zaten aynı basın açıklamasında AKSA yetkilileri de alanın ülkemizin Karadeniz bölgesinde bulunan en önemli turizm bölgelerinden olduğunu belirtmiştir.” dedi.

YETKİLİLER BİZİ GÖRÜP KAÇTI

Uzungöl’de ölümlerin yaşandığı noktada yapılan basın açıklaması sırasında AKSA firmasından gelen yetkililerin basın açıklaması yapıldığını görmesi üzerine kaçtığını belirten Ali Kemal Şahinsoy, “Beklentimiz; kaza yerinde basın açıklaması yaparken inceleme yapmaya gelen firma yetkilileri ve ekiplerinin basın açıklaması yapan bizi görüp arkasına bakmadan kaçar gibi geri gitmeleri. Veya yapılan bu basın açıklaması ile ihmalleri sümen altı yapmaya çalışması değil bu bölgede gerekli önlem alınmasını sağlamasıdır.” diye konuştu.

Gültekin SADIKOĞLU

17 Haz 2019 - 12:56 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.