Neden daha önce müdahale edilmedi?

CHP’li Başkan Hacısalihoğlu, düşen döviz kurlarını yorumladı

CHPTrabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, döviz kurlarında yaşanan ani düşüşe yönelik açıklamalarda bulundu. Hacısalihoğlu döviz kurlarının düşüşünün gizli faiz artırımı olduğunu söyleyerek, “Madem bu kadar bir gecede döviz altı-yedi lira aşağıya gelebiliyordu o zaman dolar 17 liraya, Euro 20 liraya çıkarken niye müdahale edilmedi diye de düşünmek lazım” dedi.

HERKES DÖVİZİN DÜŞMESİNİ İSTİYOR

Dövizin düşüşünün Türk lirasının değer kazanmasının herkes için sevindirici bir gelişme olduğunu anacak bunun altında yatanların ne olduğunu anlatan Hacısalihoğlu, “Dövizin düşmesi dolayısıyla dışarıdan alınacak ham madde fiyatının Türk lirası olarak ucuzlaması sevindirici bir durum. Herkes istiyor döviz düşsün. Ama burada yapılan ve belli olmayan aslında gizli bir faiz artırımı. Çünkü mevduatta paranı tut yıl sonu ben senin zararını karşılayacağım diyor. Nereden karşılayacak? Hazineden. Hazine kimin? Kamunun, yani halkın, hepimizin. Dolayısıyla zenginin parasını fakirden aldığımız vergiyle sübvanse etmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

BEKLENTİ PİYASADA NASIL KARŞILIK GÖRECEK?

Başkan Hacısalihoğlu, piyasaların düşen döviz kurları karşısında nasıl hareketleneceğinin henüz belli olmadığını söyleyerek, döviz yükselişine neden sonradan müdahale edildiğini sorarak,Ekonomik olarak bu tür sert düşüşlerin kaygan ekonomilerde ne getirip ne götürmeyeceğini zaman gösterecek. Şuanda görünen kaostan beklentiye geçilmiş durumda. Piyasa bu örtülü faiz artışını satın alırsa dövizde bir dengelenme olur. Ama eğer satın almazsa tam tersine yine yukarı yönlü bir hareket olacaktır. Piyasalarda benim gördüğüm kadarıyla durum bekleme yönünde. Bakım bu beklenti satın alınır mı alınmaz mı? Bir yandan da şöyle düşünmek lazım madem bu kadar bir gecede döviz altı-yedi lira aşağıya gelebiliyordu o zaman dolar 17 liraya, Euro 20 liraya çıkarken niye müdahale edilmedi diye de düşünmek lazım. Hepimiz doların 1 liraya eşit olmasını istiyoruz. Ama beklenti piyasalarda ne kadar karşılık görecek, ne kadarı satın alınacak? Bu yapılan hamle vatandaşın sırtına ne yük bindirecek zaman gösterecek” şeklinde konuştu.

HERKESİN GÖZÜ ARTAN FİYATLARIN DÜŞMESİNDE

Vatandaşın yaşanan ekonomik bunalım sonrasında sırtına çok yük bindiğini ve döviz kurlarının düşmesinin ardından fiyatlarda da düşüş olup olmayacağını soran Hacısalihoğlu, “Ekmek ucuzlayacak mı? Simit ucuzlayacak mı? Yağ ucuzlayacak mı? Benim her zaman söylediğim bir şey vardır. Mesele paranın alım gücünde. Türk lirasının alım gücünü ne kadar yükseltebileceğiz? Aslında bu TÜSİAD’ın uyarısı sonucuna göre yapılmış bir hamle. Çünkü iki gün önce TÜSİAD kaygılarını ve endişelerini açıklayan bir açıklama yapmıştı. Çünkü büyük sanayici ve iş adamları ürettikleri ürünlerin birçoğunu yurt dışından döviz olarak alıyordu. Dolayısıyla döviz fiyatlarındaki bu yükseliş onların üretim tüm dünyaya sattıkları ürünlerin fiyatını belirleyememede bir dezavantaj sağlıyordu. Dolayısıyla kontak kapatma aşamasına gelenler bile vardı. Dolayısıyla yapılan hamle bizim gibi kaygan ekonomisi olan ülkeler için risk taşıyor. Ama işin özünde söylediğimiz gıda fiyatları, kömür, akaryakıt ucuzlayacak mı? Yağ elli liraya düşecek mi? Mesele burada. Vatandaşın cebindeki liranın alım gücü ne kadar yükselecek onu görmek lazım. Daha hamle yeni. Piyasanın bunun ne kadarını satın alacağını beklentiyi ne kadar karşılayacak bekleyip göreceğiz” sözlerini kaydetti.

HABER:Fatoş YETİMHELLAÇ

22 Ara 2021 - 11:37 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.