Mülteciye su yok

Abonelik için Türk kefil bulamayan 6 çocuklu mülteci aile 3 aydır susuz bırakıldı

Üç Aydır Yeni Taşındığı Erdoğdu’daki Evi Susuz

TRABZON’UN Ortahisar İlçesi 1 Nolu Erdoğdu Mahallesinde yaşayan Afgan uyruklu aile TİSKİ’nin mültecilere su aboneliği için ‘Türk vatandaşı kefil’ şartı koyması nedeniyle üç aydır susuzlukla mücadele ediyor. Biri fiziksel ve zihinsel engelli 6 çocuk sahibi olan (45) Gayyum Nourzani yedi yıldır Türkiye’de olduğunu, üç aydır yeni taşındığı Erdoğdu’da kefil bulamadığı için evine su bağlatamadığını söyledi.

Babam Bana ‘Avrupa’ya Gitme Müslüman Bİr Ülkede Kal’ Dedi

6 ÇOCUĞUYLA birlikte Erdoğdu’da bir apartmanın bodrum katında yaşayan aile, Gayyum Nourzani’nin yük taşımacılığı yapmasıyla geçimini sağlıyor. Afganistan’dan yedi yıl önce kaçarak Trabzon’a yerleşen Naurzani, geldiği zaman babasının Türkiye Müslüman ülke orada kal. Avrupa’ya gitme dediği için Türkiye’de kaldığını ancak şimdi yaşadığı geçim sıkıntıları ve sağlık sorunları nedeniyle artık gitmek istediğini kaydetti.

Çeşmeden Evine Su Taşıyıp Engelli Çocuğunu Bezliyor

BAKIMA muhtaç engelli çocuğu bulunan Nourzani, mahalle çeşmesinden su taşıyarak ihtiyaçlarını giderdiklerini belirterek, “Üç aydır belediyeye gidip uğraşıyorum. Yedi yıl burada hamallık yaparak geçindim. İlla Türk kefil bul diyorlar. Kimse bize kefil olmak istemiyor. Parayı buluyorum suyu bağlatmak için kefil bulamıyorum. Çeşmeden su alıp ihtiyaçlarımız karşılamaya çalışıyoruz.

İstanbul Kefil Aramıyor Trabzon Kefil Arıyor

ÖTE yandan mülteci yoğunluğunun en fazla olduğu il olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ise ne Türk vatandaşlardan ne de yabancı uyruklu vatandaşlardan kefil istemediği öğrenilirken TİSKİ gibi mültecilerden Türk kefil isteyen kurumların uygulamalarının hukuksal bir dayanağının bulunmadığı kaydedildi.

Trabzon’un Ortahisar İlçesi 1 Nolu Erdoğdu Mahallesinde yaşayan Afgan uyruklu aile TİSKİ’nin mültecilere su aboneliği için Türk vatandaşı kefil şartı koyması nedeniyle üç aydır susuzlukla mücadele ediyor. Biri fiziksel ve zihinsel engelli 6 çocuk sahibi olan (45) Gayyum Nourzani yedi yıldır Türkiye’de olduğunu, üç aydır yeni taşındığı Erdoğdu’da kefil bulamadığı için evine su bağlatamadığını söyledi.

KAÇMIYORUM, FATURALARIMI ÖDERİM

6 çocuğuyla birlikte Erdoğdu’da bir apartmanın bodrum katında yaşayan aile Gayyum Nourzani’nin yük taşımacılığı yapmasıyla geçimini sağlıyor. Afganistan’dan yedi yıl önce kaçarak Trabzon’a yerleşen Naurzani, geldiği zaman babasının Türkiye Müslüman ülke orada kal. Avrupa’ya gitme dediği için Türkiye’de kaldığını ancak şimdi yaşadığı geçim sıkıntıları ve sağlık sorunları nedeniyle artık gitmek istediğini kaydetti. Bakıma muhtaç engeli çocuğu bulunan Nourzani, mahalle çeşmesinden su taşıyarak ihtiyaçlarını giderdiklerini belirterek, “Üç aydır belediyeye gidip uğraşıyorum. Yedi yıl burada hamallık yaparak geçindim. İlla Türk kefil bul diyorlar. Kimse bize kefil olmak istemiyor. Parayı buluyorum suyu bağlatmak için kefil bulamıyorum. Çeşmeden su alıp ihtiyaçlarımız karşılamaya çalışıyoruz. Bir çocuğum engelli. Bezlenmek zorunda. Onun bakımı bu şartlarda çok zor. İstediğimiz tek şey bu işe çözüm bulunması. Burada namusumla çalışıp paramı kazandım. Kaçmıyorum. Suyumu bağlatırsam faturalarımı öderim. Ceza keserlerse cezamı da öderim yeter ki suyumuzu bağlasınlar. Buraya ilk geldiğimde babam Türkiye Müslüman ülke orada kal, başka bir ülkeye gitme dedi. Ailemle birlikte buraya yerleştim” dedi.

BELEDİYENİN İNİSİYATİFİNDE

Trabzon İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu bu tarz uygulamaların zaman zaman Belediyeler tarafından güven tahsis etmek için yapıldığını söyleyerek, “Bu konu Belediyelerin inisiyatifinde. Belediyeler göçmen aileler genellikle sürekli adres değiştirdikleri için su faturaları, elektrik faturaları için Türk vatandaşlarından kefil getirmelerini isteyebiliyor. Ödeme alabilmek için sıklıkla bu yönteme başvurulduğu bir gerçek. Burada belediyeler yetkili. Belediye böyle bir uygulama getirmiş. Mülteci aile Türk vatandaşı kefil olmadığı sürece o aileye su aboneliği vermiyor. Bunu zaman zaman telefon operatörleri de yapıyor” dedi.

HUKUKSAL DAYANAĞI YOK

Edinilen bilgilere göre TİSKİ gibi mültecilerden Türk kefil isteyen kurumların uygulamalarının hukuksal bir dayanağı bulunmuyor. Belediyenin kendi inisiyatifine dayanarak yaptığı uygulama tamamen mültecileri mağdur ediyor. Türk kefil bulamayan mülteci aileler aylarca su sıkıntısı, iletişim sıkıntısı, elektrik sıkıntısı yaşamak zorunda bırakılabiliyor. Mülteci yoğunluğunun en fazla olduğu il olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise ne Türk vatandaşlardan ne de yabancı uyruklu vatandaşlardan kefil istemiyor.

Haber:Fatoş BATMAN

23 Eyl 2021 - 09:41 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.