KYK zamlarına tepki gösterdi

İYİ PARTİ Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, KYK yurtlarına yapılan zamların ardından açıklama yaptı

İYİ PARTİ Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, KYK yurtlarına yapılan zamların ardından açıklama yaptı. Milletvekili Örs, 850 TL kredi veya burs alan öğrencinin 800 lira yurt ücreti ödemeye mahkum edildiğini söyledi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, KYK yurtlarına yapılan zamların ardından açıklama yaptı. Milletvekili Örs, 850 TL kredi veya burs alan öğrencinin 800 lira yurt ücreti ödemeye mahkum edildiğini söyleyerek, “Devlet üniversite öğrencilerine verdiği 850 TL’lik KYK kredisinin peşine düşmüş. Öğrencinin harçlığına göz diktiler. KYK yurt ücretlerine yapılan zammın anlamı şu; asgari ücrete yapılan artış daha vatandaşın cebine girmeden zamlarla geri alınıyor. Zam yağmuru, zam sağanağı başladı. Zam yağmuru KYK yurtlarında kalan öğrencilerin ücretlerine yapılan zamla başladı.” dedi.

ZAM YAĞMURU KYK YURTLARINDA KALAN ÖĞRENCİLERİN ÜCRETLERİNE YAPILAN ZAMLA BAŞLADI

Milletvekili Örs, asgari ücrette yapılan zamların ardından ilk zam haberinin KYK yurtlarından gelmesine, “Güne KYK yurtlarına gelen zam haberleriyle başladık. Devlet üniversite öğrencilerine verdiği 850 TL’lik KYK kredisinin peşine düşmüş. Öğrencinin harçlığına göz diktiler. KYK yurt ücretlerine yapılan zammın anlamı şu; asgari ücrete yapılan artış daha vatandaşın cebine girmeden zamlarla geri alınıyor. Zam yağmuru, zam sağanağı başladı. Zam yağmuru KYK yurtlarında kalan öğrencilerin ücretlerine yapılan zamla başladı. AK Parti iktidarı kaşıkla verdiğini kepçe ile almaya devam ediyor. KYK yurt ücretlerine yapılan %80 civarındaki artışla birlikte depozito ücretleri de arttırıldı. Yurt ücretleri yurdun standardına göre belirleniyor ve değişkenlik arz ediyor. Mesela geçen yıl aylık 375 TL olan bir yurdun ücreti 650 TL’ye çıkarılmış. 513 TL olan depozito ücreti de 888 TL olmuş. Standardına göre aylık ücreti 800 TL’ye çıkan KYK yurtları da var. Bu yurtlarda binlerce öğrencimiz barınıyor. Aylık 850 TL kredi alan bir öğrenci 800 TL’sini barınma ücreti olarak, yurt ücreti olarak ödemek zorunda. Buradan sorarım; bu öğrenci kalan 50 TL ile bir ayı nasıl geçirecek, ne yiyecek, ne içecek? İktidar üniversite öğrencilerine verdiği 850 TL’den medet umuyor. Birçok öğrencimizin geçinemediği için gündelik işlerde ve sosyal güvencesiz çalıştığını biliyoruz.” diyerek tepki gösterdi.

YURTLAR İKTİDARIN GELİR KAPISI HALİNE GELDİ

2021-2022 eğitim dönemi başında yaşanan yurt krizini hatırlatan Milletvekili Örs, “Eğitim öğretim yılı başında üniversite öğrencilerimizin birçok şehirde barınma sorunu yaşadığını hep birlikte gördük. Üniversite öğrencisi evlatlarımız pandemi sürecinin ardından yüz yüze eğitimin başlamasıyla KYK yurtlarında kalacak yer bulamamış, pandemi sürecinde kapanan özel yurtlar nedeniyle yatak sayısının azalması ve kiralardaki ciddi artışlar nedeniyle sorun yaşamışlardı. O günlerde iktidar öğrencileri yalancı olmakla suçlamış ve yurtların yeterli olduğunu söylemişti. Ortada net bir durum var ki devletin yurt kapasitesi öğrenci talebini karşılamıyor. Bunu inkar ederek bu durum saklanamaz. Üstüne üstlük bugün olduğu gibi fahiş bir zamla durum daha da içinden çıkılmaz bir hale getirilmiştir. Aslında ücretsiz olması gereken öğrenci yurtları iktidarın gelir kapısı haline gelmiştir. İktidar bütçedeki açığı öğrenciden alacağı yurt ücretleriyle kapatmaya çalışıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu zamlar derhal geri çekilmelidir. AK Parti iktidarına tavsiyemiz gerçeklerle yüzleşsinler, algıya harcayacakları zamanı sorunun çözümüne harcasınlar” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ İKTİDARINDA YURTLAR ÜCRETSİZ OLACAK

İYİ Parti’nin iktidarı döneminde KYK yurtlarının ücretsiz olacağını belirten Milletvekili Örs, “Biz İYİ Parti iktidarında yurtları ücretsiz yapacağımızı söyledik. Böylece öğrenciler almak zorunda oldukları kredileri yurt parası olarak KYK’ya geri vermek zorunda kalmayacak. Geçmişte almış oldukları KYK borçlarını ödeyemedikleri için hacizli duruma düşmüş mezunlarımız var. Bunların birçoğu hem işsiz hem de KYK borçlarından dolayı hayatlarının baharında hacizli bir şekilde yaşama başlamak zorunda kalıyorlar. Bizim İYİ Parti olarak bununla ilgili de bir projemiz var. KYK kredilerini ödeyemeyen öğrencilere sosyal sorumluluk projelerinde görev vererek kredi borçlarını ödemelerini sağlayacağız” dedi.

Fatoş YETİMHELLAÇ

04 Tem 2022 - 11:26 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.