Kurul dur dedi belediye dinlemedi

Pazarkapı’daki 43 dükkân mevzuata aykırı ve izinsiz çıktı.

DÜKKÂNLAR ‘MEVZUATA AYKIRI VE İZİNSİZ’ DEDİ

Ortahisar’ın Pazarkapı Mahallesi’nde yıkılacak olan Kadınlar Pazarı’nın geçici hizmet vereceği dükkânlara Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ikinci kez dur dedi. Trabzon Büyükşehir Belediyesince yapılan sur dibinde yapılan 43 dükkânın üzerinde bulunduğu 19 parselle ilgili karar alan kurul, dükkânların mevzuata aykırı ve izinsiz olduğuna, sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasına ve izinsiz uygulamaların kaldırılmasına karar verdi.

KARAR UYGULANMAYINCA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Öte yandan Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, 24.10.2019 tarih ve 5340 sayılı karar ile aldığı ve kaldırılmasını istediği uygulamaların süreç içerisinde durdurulmaması ve devam etmesi nedeniyle ikinci kez toplanarak 27.11.2019 tarihli 5382 sayılı yeni kararıyla bu kararı aldığı ortaya çıktı. Bu arada kararın 27.11.2019 tarihinde alınmasına rağmen önceki gün dükkânlara elektrik hattı çalışması yapımına başlandığı öğrenildi. Şehir Plancıları Odası ile CHP’li Turgay Şahin de karara destek verdi.

Trabzon'un Ortahisar’ın Pazarkapı Mahallesi’nde yıkılacak olan Kadınlar Pazarı’nın geçici hizmet vereceği dükkânlara Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu dur ikinci kez dur dedi. Trabzon Büyükşehir Belediyesince yapılan sur dibinde yapılan 43 dükkânın üzerinde bulunduğu 19 parselle ilgili karar alan kurul, dükkânların mevzuata aykırı ve izinsiz olduğu, sorumlular hakkında yasal soruşturma yapılması ve izinsiz uygulamaların kaldırılmasına karar verdi.

KURUL KARAR VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.11.2019 tarihli 5382 sayılı kararında, “Trabzon ili, Ortahisar ilçesi, sit alanı dışında, tescilli Trabzon Surları korunma alanında, mülkiyeti Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut Başkanlığına ait, Pazarkapı Mahallesi, 114 ada üzerindeki 19 parsel üzerinde geçici şarküteri dükkânları yapım işine ilişkin projenin mevzuata aykırı ve izinsiz uygulamaları içerdiğinden reddine, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 24.10.2019 tarih ve 5340 sayılı kararı ile kaldırılması istenen uygulamaların devam etmesi nedeniyle sorumlular hakkında yasal soruşturma açılmasına ve izinsiz uygulamaların kaldırılmasına karar verildi.” ifadeleri yer aldı.

KARARA RAĞMEN ELEKTRİK DÖŞÜYORLAR

Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.11.2019 tarihli 5382 sayılı kararına rağmen 43 dükkâna elektrik hattı çekildiği görüldü. Pazarkapı’da bulunan dükkânlara yapılan elektrik hattı çekme işlemi sırasında ise trafiğin aksadığı ve hiçbir güvenlik tedbiri ve koruyucu güvenlik önlemi alınmaması dikkat çekti.

KARAR SAVSAKLANIR

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, kararın savsaklanacağını ve sümenaltı edilebileceğini ileri sürdü. Şahin, “Türkiye’de her zaman aynı uygulamalar yapılıyor. Baştan beri buna karşıydım. Buraya yapmayın dedik. Kısa zamanda sümenaltı edilecek. Ben burayı baştan yapmazdım. Yazışmayla beraber zaman geçecek. Savunma yazılacak. O mahkemeye gidecek. Mahkemeden bir daha gelecek. Öyle savsaklanıp duracak.” dedi.

BELEDİYE KARARI YERİNE GETİRMELİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararını yerine getirmesi gerektiğini belirten Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, “Biz bunun yanlış olduğunu söyledik. Düşünce ve niyet iyi olabilir ama seçilen yer doğru bir yer değil. Tarihi yapımı ve ulaşım açısından burası iyi değildi. Bu yapılar belki de 5 yıl kalıcı olacak. Kanun nettir. Burada belediyenin veyahut da yönetici arkadaşların göz yummasıdır. Bunu biz söyledik, mimarlar odası söyledik. STK ve vatandaşlar söyledi. Bu doğru bir karar değildir. Kurul doğru bir karar almıştır ama bunu yerine getirecek olan belediyedir.” dedi.

TAMAMEN YIKILIYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise Büyükşehir meclisinde halin bu hafta tamamen yıkılacağını söyledi. Zorluoğlu, “Kadınlar hali bu hafta boşaltılıyor. Bu hafta tamamen yıkılacak. Eksikleri giderdik. Ondan sonra da yüklenici arkadaş orayı şehre kazandıracak.” dedi.

8 aylık icraatını açıkladı

CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, büyükşehir belediye meclisinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na görevdeki 8 ayı boyunca neler yaptığını sordu. Başkan Zorluoğlu bu soru üzerine 8 aydaki çalışmalarını anlatarak meclis üyelerini bilgilendirdi.

ŞAHİN, ÇALIŞMALARINI SORDU

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, büyükşehir belediye meclisinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na görevdeki 8 ayı boyunca neler yaptığını sordu. Şahin, “Göreve geleli 9 ay oldu. Bu 9 ay içinde somut olarak başlanmış projelerinizden, devam eden projelerinizden bitenler var mı? Veya bu 9 ayda başladığınız yeni projeleriniz var mı bu konuda bilgi istiyorum.” dedi.

ZORLUOĞLU CEVAP VERDİ

CHP’li Şahin’in sözleri üzerine açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, göreve geleli 8 aylık bir süreç olduğunu aktarırken büyük çapta projelerin bu sürede projelendirip, ihale edilip bitirilmesinin yeterli olmadığını söyledi. Zorluoğlu, bu süreçte devraldıkları projelerin tamamlamayı hedef olarak seçtiklerini ifade ederek, “Devraldığımız projeleri süratle tamamlama gayreti içine girdik. Bu projelerin çok büyük maliyetlerini yeni yönetim olarak karşıladık. Tanjant’taki katlı otopark 2020’de bitiyor. Fatih Parkında Nisan’da başladığımızda işler durma noktasına gelmişti. İlk etabını tamamladık. İkinci etabını ihale ettik. Gittim gezdiğimde alt kısımlar güzel olmuş üst kısımlarda bir şey yok. 2020 Yılının hemen başında Fatih Pakını bir bütün olarak, bitirip hizmete açıyoruz. Trabzon surları, Uzunsokak, Maraş aydınlatılıyor Yomra’da yatılı Kuran Kursu Projesi yüzde 80 fiziki tamamlandı. Beşirli’de koku meselesi büyük oranda giderildi. Yüzüncü Yıl Parkını aydınlattık. Orada çeşitli şikâyetler vardı.” diye konuştu.

HABER: Gültekin SADIKOĞLU

10 Ara 2019 - 12:05 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.