Karadeniz’de gözlük kusur sayılıyor

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, pandemide artan ekran bağımlılığına karşın uyardı

Karadeniz’de gözlük kusur sayılıyor
Karadeniz’de gözlük kusur sayılıyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

İmperial Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, göz hastalıkları ile tedavi yöntemlerini, bilinen yanlışları anlattı. Türkyılmaz, bölgemizde en sık görülen göz hastalıklarının yanı sıra göze bakış açısını da değerlendirdi. Anne ve babaların en çok yaptığı hataya değinerek ailelere uyarıda bulundu. Bıçaksız ameliyat yapabilen cihazın bölgede tek Özel İmperial Hastanesinde olduğunu dile getirerek dünyadaki tüm tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu açıkladı.

Yaygın görülen göz hastalıkları nelerdir?

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Genel olarak en fazla gördüğümüz göz bozuklukları miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozukluğu. İkinci sırada katarakt hastalığı, üçüncü sırada ise şekere bağlı göz bozukluları var. Dünyada tedavi edilebilir körlüklerin başında katarakt ve şeker hastalığına bağlı göz bozukluğu geliyor. Bunların haricinde keratokonus rahatsızlığı, körlüğe yol açabilen göz tansiyonu var.

Pandeminin göz hastalıklarına her hangi bir etkisi var mı?

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Virüs normal vücutta iltihap yaptığı gibi gözde de iltihap yapabilir. Göz sinirlerini tutarak göz kaslarında felce dahi yol açabilir. Gözden beyine giden sinirlerin tutumunu yaparak görme bozukluklarına yol açabilir.

Bölgemizde en sık rastlanan göz hastalığı hangisidir?

KARADENİZ BÖLGESİNDE GÖZ BOZUKLUĞU DAHA FAZLA

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Bölgemizde alerjik göz rahatsızlıkları had safhada. Yeşillik çok fazla olmasına bağlı olarak karşılaştığımız durumdur. Yine göz bozuklukları diğer bölgelere göre çok fazla. Bu genetik yapıyla da alakalı. Renkli göz oranı çok fazla. Genellikle renkli göz sevilir. Hâlbuki renkli gözler bir nevi hasarlı gözlerdir. Göz hastalıklarının görülme sıklığı bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Hatta şehirden şehire, ilçeden ilçeye bile farklılık gösterebiliyor. Kozmopolit yapı değişiyor, bununla birlikte göz yapısı da değişiyor.

Çocuklarda görülen göz hastalıkları nelerdir?

ÇOCUKLARDA ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Çocuklarda en sık rastladığımız göz bozukluğudur. Çocuklarda bazen bozuk olduğu halde yakalayamıyoruz. En büyük sıkıntımız bu. Çocuk doğduktan sonra belli aralıklarla kontrol edilmesi lazım. Ama aileler bunu aksatabiliyor. Okul döneminde göz bozukluğu ortaya çıktığında geç kalmış oluyoruz. Göz bozukluğu ölçümlerle ne kadar erken tanınırsa ileri yaşlarda o kadar iyi sonuç alırız. Erken yaşta tanı konulmadığı için bu sefer asker, polis, pilot olamayan çocuk ailesini suçluyor. Ailelere çok büyük sorumluluk düşüyor. Bazı aileler çok hassas, bazıları da çok ilgisiz. Bu ikisi de çok tehlikeli.

Göz rahatsızlıklarında bilinen yanlışlar nelerdir?

GÖZLÜK KULLANIMI GÖZ BOZUKLUĞUNU ARTIRIR MI?

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Gözlük kullanımında gözün daha da bozulduğunu ileri süren aileler tedaviyi kesiyor. Bunlar tamamen şehir efsanesi. 0’dan 9 yaşına kadar göz gelişimi devam eder. Göz gördükçe gelişir. Görmeyen göz küçülür. Bu dönemde tedavi edilmezse 9yaşından sonra düzelme şansı da düşüyor.

Pandemiyle birlikte artan ekrana bağımlı olma durumunun ne gibi sonuçlarıyla karşılaşacağız?

EKRAN SENDROMU HASTALIĞI

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Son 10 yılda tıbbi literatürüne geçen ekran sendromu denen hastalık oluştu. Tarihin hiçbir döneminde insan dijital ekranlara bu kadar maruz kalmamıştı. Dolayısıyla gözün ışığa maruziyeti arttı. Erken yaşta da bunun olumsuz sonuçlarını görebileceğimiz gibi, yaşlanınca bu had safhaya çıkıyor. Biz olumsuz etkilerini 10-20 yıl sonra göreceğiz. Telefon sinyallerinden daha tehlikeli bir durum. Mümkünse ekran ışıklarını en düşük ayarda kullanalım.

Nasıl bir önlem alınmalı?

KORUYUCU GÖZLÜK ÖNERİYORUZ

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Ekran ışığını bloke eden gözlükler öneriyoruz. Hem ekranla çalışanlara hem de okul çağındaki çocuklara… Göz bozulmadan önleminin alınması gereklidir. Koruyucu gözlükler mavi ışını bloke ediyor. Şimdi yavaş yavaş telefonlarda da bu tip ayarları görebiliyoruz. Telefonunuzda varsa mutlaka kullanın.

KARADENİZ’DE GÖZLÜK KUSUR OLARAK GÖRÜLÜYOR

Türkyılmaz, gözle ilgili şu konulara değindi: Bölgemizde gözlük takmak ayıp gibi karşılanıyor. Düğünden önce gözlükten kurtulmak için ameliyat olmaya gelenler oluyor. Gelinler gözlük kullanmaktan ziyade kontakt lens veya hiç kullanmamayı tercih ediyor.

Tedavi edilebilen göz hastalıkları nelerdir?

25-40 YAŞ ARASI LAZER AMELİYATI ÖNERİLİYOR

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Katarakt hastalığını, göz kusurlarını yüzde yüze yakın tedavi edebiliyoruz. En iyi tedavi yöntemi 25-40 yaş arasında lazer göz ameliyatıdır (excimer). Bu tedaviyi hastanemizde sıklıkla yapmaktayız. Gözlükten kurtulmak isteyene bu ameliyatı yapıyoruz. Yüzde 95 başarılı bir ameliyattır.

Hastalarınıza hangi tedavi yöntemleri uyguluyorsunuz?

DÜNYADAKİ TÜM TEDAVİ YÖNTEMLERİ MEVCUT

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Hastanemizde şuan dünyada göz ile ilgili hangi tedavi yöntemi uygulanıyorsa o mevcut. Eksik bir cihazımız yok. Göz kliniğimize başvuran hastalara yüzde 90 çözüm buluyoruz. Hastanemizdeki cihazlar oldukça modern. Tüm göz hastalıklarının tanı ve tedavisini hastanemizde yapıyoruz. Birçok şehirden olduğu gibi yurt dışından da gelen hastalarımız var. Özellikle Almanya, Hollanda ve Belçika’dan gelip ameliyat olan hastalarımız var. Ameliyat sayılarımız ve başarılarımız çok fazla diyebiliriz.

BIÇAKSIZ LAZER CİHAZI BÖLGEDE TEK İMPERİAL’DE

İntralight excimer (bıçaksız göz ameliyatı) cihazımız, bu bölgede tek İmperial Hastanesinde mevcut. Bu cihaz işlemin daha kolay olmasını sağlarken işlem sırasında riski azaltıp, işlem sonrasında da hastanın emniyetini artırmaktadır.

Branş hastaneler mi, tam donanımlı hastaneler mi tercih edilmeli?

Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz: Hastanın şeker, tansiyon gibi ilave sistemik hastalıkları varsa branlaşmış merkezlerden ziyade tam donanımlı hastanelerde sorunu daha kolay çözer. Her hangi bir tahlilde hastamız, farklı bir hastaneye gitmeye gerek kalmadan aynı hastanede işini kolayca halledebiliyor. Ameliyat sırasında yoğun bakımın olması önemli. Göz bir bütündür. Sadece göz hastalığı olarak değil, vücut bütünlüğü dikkate alınmalıdır. Ameliyat sırasında gelişebilecek bir sorun durumunda tüm branşlarca hastaya acil müdahale edilecektir. Bu yüzden tam donanımlı hastanelerde tanı ve tedavi olmak her zaman avantajdır.

Röportaj: Rabia MOLLAOĞLU

21 Eyl 2021 - 14:04 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.